Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Tauber & Wasilewski Credo


bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
koszerne koszerne
266,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Polsko-węgierski projekt winiarski

Rodzina Polgar od trzech pokoleń ściśle związana jest z winiarstwem za sprawą dziadka i ojca Zoltana Polgara. Zoltan poznawszy na studiach ogrodniczych swoją przyszłą żonę Katalinę postanowił, że powróci do winiarskiego regionu Villany i tam założy własną winiarnię. Tak też się stało, a miesiąc miodowy młodej pary przeminął na odchwaszczaniu nowo zakupionej winnicy. Po kilku następnych latach w winnicy nawiązali znajomość z Maciejem Wasilewskim, który przyjechał do Budapesztu na studia. W ten sposób powstała nie tylko długoletnia przyjaźń polsko-węgierska lecz także wspólna inwestycja w winiarnię oraz duży winiarski projekt. 

Kontynuowanie tradycji

Węgierskie wina i winiarstwo było obecne w Polsce przez wiele stuleci, a projekt Tauber & Wasilewski powstał po to, by tę tradycję przenieść również w XXI wiek. Jest to także spełnienie marzeń o „wielkim cuvee” środkowej Europy – portfolio składa się z dwóch wyjątkowych butelek przeznaczonych do dłuższego leżakowania oraz kilku lżejszych o śródziemnomorskim charakterze. 

Unikalny region winiarski Węgier

Region Villány słynie z produkcji najbardziej szlachetnych i tradycyjnych win w Środkowej Europie. W tej położonej na południu kraju, nasłonecznionej części Węgier przy granicy z Chorwacją wyrasta nagle niewielkie pasmo wzgórz, które od XVIII wieku obsadzone jest licznymi krzewami winogron, tworząc najbardziej znany w tej części Europy region winiarski. Wokół małego miasteczka Villány, składającego się z małych piętrowych domków, uroczych placyków, restauracyjek i wykopanych pod nimi piwniczek, znajduje się 2200 hektarów winnic korzystających jeszcze z winiarskiej tradycji rzymskiej, ale przede wszystkim niemieckiej oraz serbskiej.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców leśnych, cedru i czekolady

Wino zostało wyprodukowane z najlepszych roczników winogron zebranych z wyselekcjonowanych krzewów odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Syrah. W bukiecie dominują aromaty ciemnych owoców leśnych, takich jak borówki, jagody, jeżyny i porzeczki, a w ich tle łączą się ze sobą nuty czekolady i cedru zaczerpnięte podczas leżakowania w beczkach typu barrique. W ustach jest eleganckie, intensywne i o doskonałej harmonii między słodyczą, a cierpkością z przyjemnie owocowym posmakiem. 

Do czerwonego mięsa, makaronów i serów

Jest to doskonały trunek do łączenia z makaronami, np. tagliatelle ze smażoną polędwicą, szalotką i grzybami leśnymi i wszelkimi daniami na bazie czerwonego mięsa, jak stek z argentyńskiej wołowiny z masłem ziołowym czy pieczeń wieprzowa z warzywami. Równie dobrze sprawdzi się jako wino podawane do przystawek, w tym deski twardych i intensywnych w smaku serów typu Parmezan. 

Ponieważ wino zostało zabutelkowane bez uprzedniej filtracji przed degustacją poleca się zdekantowanie, czyli ostrożne przelanie wina do odpowiedniej karafki. Serwuj delikatnie schłodzone do temperatury około 16-18⁰C.

Nowoczesna elegancja

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z czarnego, połyskującego szkła. W środkowej części butelki umieszczono wąską etykietę o czarnym tle, na której widnieje nazwa wina w fioletowej ramce ze złotym zdobieniem, rok produkcji wina oraz nazwa winiarni w kolorze złotym. Całości dopełnia czarny prosty kaptur obleczony na szyjce. 

Opis

Polsko-węgierski projekt winiarski

Rodzina Polgar od trzech pokoleń ściśle związana jest z winiarstwem za sprawą dziadka i ojca Zoltana Polgara. Zoltan poznawszy na studiach ogrodniczych swoją przyszłą żonę Katalinę postanowił, że powróci do winiarskiego regionu Villany i tam założy własną winiarnię. Tak też się stało, a miesiąc miodowy młodej pary przeminął na odchwaszczaniu nowo zakupionej winnicy. Po kilku następnych latach w winnicy nawiązali znajomość z Maciejem Wasilewskim, który przyjechał do Budapesztu na studia. W ten sposób powstała nie tylko długoletnia przyjaźń polsko-węgierska lecz także wspólna inwestycja w winiarnię oraz duży winiarski projekt. 

Kontynuowanie tradycji

Węgierskie wina i winiarstwo było obecne w Polsce przez wiele stuleci, a projekt Tauber & Wasilewski powstał po to, by tę tradycję przenieść również w XXI wiek. Jest to także spełnienie marzeń o „wielkim cuvee” środkowej Europy – portfolio składa się z dwóch wyjątkowych butelek przeznaczonych do dłuższego leżakowania oraz kilku lżejszych o śródziemnomorskim charakterze. 

Unikalny region winiarski Węgier

Region Villány słynie z produkcji najbardziej szlachetnych i tradycyjnych win w Środkowej Europie. W tej położonej na południu kraju, nasłonecznionej części Węgier przy granicy z Chorwacją wyrasta nagle niewielkie pasmo wzgórz, które od XVIII wieku obsadzone jest licznymi krzewami winogron, tworząc najbardziej znany w tej części Europy region winiarski. Wokół małego miasteczka Villány, składającego się z małych piętrowych domków, uroczych placyków, restauracyjek i wykopanych pod nimi piwniczek, znajduje się 2200 hektarów winnic korzystających jeszcze z winiarskiej tradycji rzymskiej, ale przede wszystkim niemieckiej oraz serbskiej.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców leśnych, cedru i czekolady

Wino zostało wyprodukowane z najlepszych roczników winogron zebranych z wyselekcjonowanych krzewów odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Syrah. W bukiecie dominują aromaty ciemnych owoców leśnych, takich jak borówki, jagody, jeżyny i porzeczki, a w ich tle łączą się ze sobą nuty czekolady i cedru zaczerpnięte podczas leżakowania w beczkach typu barrique. W ustach jest eleganckie, intensywne i o doskonałej harmonii między słodyczą, a cierpkością z przyjemnie owocowym posmakiem. 

Do czerwonego mięsa, makaronów i serów

Jest to doskonały trunek do łączenia z makaronami, np. tagliatelle ze smażoną polędwicą, szalotką i grzybami leśnymi i wszelkimi daniami na bazie czerwonego mięsa, jak stek z argentyńskiej wołowiny z masłem ziołowym czy pieczeń wieprzowa z warzywami. Równie dobrze sprawdzi się jako wino podawane do przystawek, w tym deski twardych i intensywnych w smaku serów typu Parmezan. 

Ponieważ wino zostało zabutelkowane bez uprzedniej filtracji przed degustacją poleca się zdekantowanie, czyli ostrożne przelanie wina do odpowiedniej karafki. Serwuj delikatnie schłodzone do temperatury około 16-18⁰C.

Nowoczesna elegancja

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z czarnego, połyskującego szkła. W środkowej części butelki umieszczono wąską etykietę o czarnym tle, na której widnieje nazwa wina w fioletowej ramce ze złotym zdobieniem, rok produkcji wina oraz nazwa winiarni w kolorze złotym. Całości dopełnia czarny prosty kaptur obleczony na szyjce. 

Opakowania

poprzednie
następne