Ojczyzną szczepu jest Francja, a dokładniej region Bordeaux. Cabernet franc bywał mylony ze swoimi potomkami: odmianą carménère w północnych Włoszech i cabernet sauvignon.
Cabernet franc dojrzewa wcześnie. Cechuje się większą tolerancją na chłód niż uprawiane na podobnych stanowiskach cabernet sauvignon i merlot, przez co w niektórych winnicach stanowi zabezpieczenie na wypadek niedostatecznej dojrzałości innych odmian albo mroźnej zimy. Lubi podłoże kamieniste i piaszczyste. Grona są małe, o cylindryczno-stożkowym kształcie. Jagody również małe, okrągłe, o cienkiej skórce, ale większe od owoców cabernet sauvignon. Odmiana ta daje doskonałe rezultaty uprawiana w klimacie stosunkowo chłodnym i wilgotnym. Cabernet Franc najczęściej stosowany jest w produkcji win kupażowanych, choć spotykany jest również jako wino szczepowe. Z cabernet franc tłoczy się przeważnie wina dość lekkie. Na najlepszych stanowiskach jest bardzo aromatyczny, ale mniej wyważony i bledszy niż cabernet sauvignon, o niższym poziomie tanin, dlatego stanowi raczej szczep uzupełniający, a nie dominujący. Wina są wonn