Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Sassicaia

Darmowa dostawa

Tenuta San Guido
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
najwyzej-oceniane najwyżej oceniane
polecane polecane
1 549,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Skromny początek wielkiej legendy

Winiarnia Tenuta san Guido rozpoczęła działalność dzięki Marchese Mario Incisa della Rocchetta, który w latach 20 ubiegłego wieku marzył o stworzeniu znakomitego wina dla własnych potrzeb, ale także dla ówczesnej arystokracji. Ponieważ był przekonany o tym, że wino powinno zostać wyprodukowane na wzór trunków z Bordeaux, po osiedleniu się w Tenuta san Guido nad Morzem Tyrreńskim, rozpoczął eksperymenty z kilkoma francuskimi odmianami. W końcu uznał, że znalazł Cabernet, którego szukał i który sprawdzi się najlepiej. 

Zasadzenie sadzonek odmiany Cabernet Sauvignon w królestwie Sangiovese było wbrew wszelkim tradycjom i zasadom, jednak dla winiarza ważniejsze było stworzenie wina wielkiego niż wina, które wpisuje się w tradycję

Pierwsze kroki na winiarskim rynku

Legendarne wino Sassicaia pierwszy raz zostało wyprodukowane w roku 1948 i aż do roku 1967 pijane było jedynie przez rodzinę winiarza oraz sąsiadów z miasteczka. Nazwa wina „sassicaia” inspirowana jest włoskim słowem „sasso” oznaczającym kamień i symbolizuje kamienistą glebę, na której uprawiane były winorośle, których owoce tworzyły to wino. 

Po kilku latach syn winiarza Nicolo oraz siostrzeniec Piero Antinori przekonali go, by wypuścił trunek na winiarski rynek. Mario w końcu się zgodził, a pierwszym rocznikiem dostępnym na rynku był 1968, który ukazał się do sprzedaży w roku 1971. Początkowo dostępnych było zaledwie kilka tysięcy butelek, ale szybko wzrosło zapotrzebowanie na większą produkcję. W tym celu Mario zatrudnił po raz pierwszy profesjonalnego enologa, Giacomo Tachisa, by uszlachetnił wino i zwiększył produkcję. 

W ciągu następnych kilku lat piwnica, w której starzono wino została przeniesiona w miejsce z kontrolowaną temperaturą, stalowe kadzie fermentacyjne zastąpiły drewniane kadzie, a do procesu leżakowania wprowadzono francuskie beczki. Obecnie wino fermentuje w tankach ze stali nierdzewnej oraz starzone jest w nowych beczkach z dębu francuskiego przez 24 miesiące a następnie kolejne 6 miesięcy w butelce. 

Niepowtarzalny sukces

Prawdziwą sławę Sassicaia zyskało podczas degustacji Decanter w roku 1978, kiedy w panelu degustatorów zasiadali najwięksi krytycy winiarscy Hugh Johnson, Sereny Sutcliffe i Clive Coates. Przyznali oni winu Sassicaia pierwsze miejsce w roczniku 1972 spośród biorących udział w konkurencji 33 win z 11 różnych krajów!

Największa ikona włoskiego winiarstwa

Po wygranej w Decanterze Sassicaia zdobyła taką popularność, że w roku 1994 otrzymała własną apelację DOC – Bolgheri Sassicaia DOC. Jest to jedyne wino w całych Włoszech, któremu przysługiwał ten przywilej! Przed rokiem 1994 wino było klasyfikowane jako I.G.T., tak jak pozostałe wina, których produkcja wychodziła poza ramy tradycyjnych przepisów apelacji DOC oraz DOCG i nosiło na etykiecie nazwę „Vino di Tavola”, czyli… Wino stołowe. 

Czerwone, wytrawne, eleganckie i intensywne

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (85%) i Cabernet Franc (15%). Wyróżnia się głębokim, intensywnie rubinowym kolorem. Bukiet zdominowany jest owocowym aromatami wiśni, czarnych porzeczek i jeżyn przeplatanych słodkimi nutami. W ustach doskonale zbalansowane, o aksamitnej konsystencji i niezwykle długim posmaku utrzymującym się na podniebieniu i niepozwalającym o sobie zapomnieć. 

Do czekolady i dań mięsnych 

Jest to jedno z nielicznych win, które warto degustować w towarzystwie ciemnej czekolady. W połączeniu z potrawami, najlepiej parować je z pozycjami mięsnymi, typu pieczona dziczyzna z dodatkiem słodkiej marmolady żurawinowej lub smażoną kaczką z buraczkami gotowanymi w winie. Skomponuje się także z deską włoskich wędlin jak salami lub Prosciutto oraz twardymi, wyrazistymi w smaku serami jak Parmezan. 

Wino ma duży potencjał starzenia, liczony nawet na 12 lat. Możesz więc rozkoszować się winem tuż po zakupie lub wzbogacić nim domową piwniczkę. 

Rozpoznawalna etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, której charakterystyczną częścią jest etykieta. Szeroka, prostokątna etykieta o kremowym tle ozdobiona jest złotym konturem oraz złotą czcionką. W jej górnej części znajduje się niezwykle rozpoznawalny logotyp, na który składa się złota gwiazda otoczona imieniem pierwszego twórcy wina Marchese Mario Incisa della Rocchetty. 

Opis

Skromny początek wielkiej legendy

Winiarnia Tenuta san Guido rozpoczęła działalność dzięki Marchese Mario Incisa della Rocchetta, który w latach 20 ubiegłego wieku marzył o stworzeniu znakomitego wina dla własnych potrzeb, ale także dla ówczesnej arystokracji. Ponieważ był przekonany o tym, że wino powinno zostać wyprodukowane na wzór trunków z Bordeaux, po osiedleniu się w Tenuta san Guido nad Morzem Tyrreńskim, rozpoczął eksperymenty z kilkoma francuskimi odmianami. W końcu uznał, że znalazł Cabernet, którego szukał i który sprawdzi się najlepiej. 

Zasadzenie sadzonek odmiany Cabernet Sauvignon w królestwie Sangiovese było wbrew wszelkim tradycjom i zasadom, jednak dla winiarza ważniejsze było stworzenie wina wielkiego niż wina, które wpisuje się w tradycję

Pierwsze kroki na winiarskim rynku

Legendarne wino Sassicaia pierwszy raz zostało wyprodukowane w roku 1948 i aż do roku 1967 pijane było jedynie przez rodzinę winiarza oraz sąsiadów z miasteczka. Nazwa wina „sassicaia” inspirowana jest włoskim słowem „sasso” oznaczającym kamień i symbolizuje kamienistą glebę, na której uprawiane były winorośle, których owoce tworzyły to wino. 

Po kilku latach syn winiarza Nicolo oraz siostrzeniec Piero Antinori przekonali go, by wypuścił trunek na winiarski rynek. Mario w końcu się zgodził, a pierwszym rocznikiem dostępnym na rynku był 1968, który ukazał się do sprzedaży w roku 1971. Początkowo dostępnych było zaledwie kilka tysięcy butelek, ale szybko wzrosło zapotrzebowanie na większą produkcję. W tym celu Mario zatrudnił po raz pierwszy profesjonalnego enologa, Giacomo Tachisa, by uszlachetnił wino i zwiększył produkcję. 

W ciągu następnych kilku lat piwnica, w której starzono wino została przeniesiona w miejsce z kontrolowaną temperaturą, stalowe kadzie fermentacyjne zastąpiły drewniane kadzie, a do procesu leżakowania wprowadzono francuskie beczki. Obecnie wino fermentuje w tankach ze stali nierdzewnej oraz starzone jest w nowych beczkach z dębu francuskiego przez 24 miesiące a następnie kolejne 6 miesięcy w butelce. 

Niepowtarzalny sukces

Prawdziwą sławę Sassicaia zyskało podczas degustacji Decanter w roku 1978, kiedy w panelu degustatorów zasiadali najwięksi krytycy winiarscy Hugh Johnson, Sereny Sutcliffe i Clive Coates. Przyznali oni winu Sassicaia pierwsze miejsce w roczniku 1972 spośród biorących udział w konkurencji 33 win z 11 różnych krajów!

Największa ikona włoskiego winiarstwa

Po wygranej w Decanterze Sassicaia zdobyła taką popularność, że w roku 1994 otrzymała własną apelację DOC – Bolgheri Sassicaia DOC. Jest to jedyne wino w całych Włoszech, któremu przysługiwał ten przywilej! Przed rokiem 1994 wino było klasyfikowane jako I.G.T., tak jak pozostałe wina, których produkcja wychodziła poza ramy tradycyjnych przepisów apelacji DOC oraz DOCG i nosiło na etykiecie nazwę „Vino di Tavola”, czyli… Wino stołowe. 

Czerwone, wytrawne, eleganckie i intensywne

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (85%) i Cabernet Franc (15%). Wyróżnia się głębokim, intensywnie rubinowym kolorem. Bukiet zdominowany jest owocowym aromatami wiśni, czarnych porzeczek i jeżyn przeplatanych słodkimi nutami. W ustach doskonale zbalansowane, o aksamitnej konsystencji i niezwykle długim posmaku utrzymującym się na podniebieniu i niepozwalającym o sobie zapomnieć. 

Do czekolady i dań mięsnych 

Jest to jedno z nielicznych win, które warto degustować w towarzystwie ciemnej czekolady. W połączeniu z potrawami, najlepiej parować je z pozycjami mięsnymi, typu pieczona dziczyzna z dodatkiem słodkiej marmolady żurawinowej lub smażoną kaczką z buraczkami gotowanymi w winie. Skomponuje się także z deską włoskich wędlin jak salami lub Prosciutto oraz twardymi, wyrazistymi w smaku serami jak Parmezan. 

Wino ma duży potencjał starzenia, liczony nawet na 12 lat. Możesz więc rozkoszować się winem tuż po zakupie lub wzbogacić nim domową piwniczkę. 

Rozpoznawalna etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, której charakterystyczną częścią jest etykieta. Szeroka, prostokątna etykieta o kremowym tle ozdobiona jest złotym konturem oraz złotą czcionką. W jej górnej części znajduje się niezwykle rozpoznawalny logotyp, na który składa się złota gwiazda otoczona imieniem pierwszego twórcy wina Marchese Mario Incisa della Rocchetty. 

Opakowania

poprzednie
następne