Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Zuccardi Zeta

  • dla koneserów
  • na prezent
  • nagrodzone
  • polecane

Familia Zuccardi
199,00 zł
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Rodzinna pasja

Familia Zuccardi została założona w roku 1963 roku przez inżyniera Alberto Zuccardiego. Jego winiarska historia rozpoczęła się od stworzenia innowacyjnego systemu nawadniającego pola uprawne winorośli. Dziś winiarnia prowadzona jest przez 3-cią już generację rodziny, która wciąż podąża za wyznaczonymi przez założyciela wartościami – otwartością na nowe technologie, pracy w harmonii ze środowiskiem naturalnym i tworzeniem najlepszych jakościowo win. 

Zuccardi Zeta

Wino to jest wyrazem pełni oddania pasji winiarskiej Sebastiana Zuccardiego, wnuka założyciela Familia Zuccardi. Jest to jeden z trunków kandydujących do miana „wielkich win” z Nowego Świata, globalnie uznane za najlepsze wino regionu Mendoza w Argentynie. 

Owoce, z których powstaje, pochodzą z winorośli uprawianych w najwyżej położonych winnicach Doliny Uco. Winnice La Consulta oraz Gualtallara mieszczą się na wzgórzach 1400 metrów n.p.m., a ich gleby to połączenie piasku, gliny, żwiry i wapiennego podłoża. Klimat w tak wysoko położonych winnicach jest suchy i zimny, a temperatura diametralnie się zmienia względem pory dnia i nocy. 

Precyzyjna produkcja

Winogrona zbierane są ręcznie z winnicy La Consulta w drugim tygodniu kwietnia, natomiast z winnicy Gualtallara w czwartym tygodniu kwietnia. Następnie poddawane są one fermentacji z dodatkiem naturalnych drożdży w temperaturze 25-27⁰C. Maceracja trwa około 25 dni, po czym wino poddawane jest dodatkowej fermentacji malolaktycznej mającej na celu przetworzenie cierpkiego kwasu jabłkowego zawartego w owocach w delikatny kwas mlekowy. Po tym procesie 60% wina dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego dwu- i trzykrotnie wcześniej użytych. Na koniec wino rozlewane jest do butelek bez uprzedniej filtracji. 

Czerwone, wytrawne, o bogatym, rozwijającym się aromacie

Wino jest kupażem dwóch szczepów, Malbec (87%) oraz Cabernet Sauvignon (13%). Ma ciemno-rubinową barwę z granatowymi refleksami i ewoluujący, intensywny bukiet. Początkowe aromaty ciemnych owoców leśnych, jagód, borówek i jeżyn subtelnie przechodzą w nuty poziomkowo-malinowe, by finalnie pieścić zmysły niuansami anyżu, goździków, tytoniu i przypraw korzennych. Wyraźna lecz nieprzytłaczająca kwasowość dodaje orzeźwienia w smaku, delikatne taniny łaskoczą w język. Zarówno w nosie jak i na podniebieniu kompozycja czerwonych i ciemnych owoców lasu jest wyraźnie wyczuwalna. Długi, przyjemny posmak wina pozostaje w ustach jeszcze przez dłuższy czas po odstawieniu kieliszka. 

Do czerwonego mięsa

Zuccardi Zeta to trunek, który najlepiej będzie się komponował ze szlachetnym, czerwonym mięsem. Warto zestawić go więc z pieczonym dzikiem, sarniną z marmoladą borówkową, jagnięciną w tymianku lub stekami z argentyńskiej wołowiny z grubą solą morską i sosem z zielonego pieprzu. Znakomicie posmakuje także z talerzem wykwintnych suszonych wędlin i kiełbas, najlepiej przygotowanych z mięsa hiszpańskiej świni rasy Iberico, jak Jamon Iberico lub Chorizo Iberico. 

Minimalistyczny design

Wino zostało zamknięte w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej dużą, kontrastującą, białą etykietą. Uwagę przyciąga niedbale wypisana, jak gdyby za pociągnięciem pędzla, duża litera Z w kolorze zaśniedziałego srebra. Jest to symbol zwieńczenia pracy całej rodziny Zuccardi nad wyjątkowością tego wina. Pod dopasowanym kolorystycznie kapturkiem ukryty został naturalny korek. 

Nagrody

Zuccardi Zeta zdobywa co roku najwyższe punktacje w międzynarodowych, prestiżowych rankingach winiarskich. W najważniejszych konkursach zdobywa średnio 90 punktów na 100 możliwych, a winiarski magazyn „Miesięcznik Wino” nr 2/2009 uznało je za najlepsze wino panelu. Prestiżowy magazyn Wine Spectator ocenił je na 91 punktów, dwumiesięcznik Robert Parker Wine Advocate przyznał mu 92 punkty, znawca win Tim Atkins obdarował wino aż 95 punktami, a magazyn Decanter przyznał mu złoty medal. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować