Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Wina

Produkty 1 do 10 z 14

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2
  • Mołdawskie wina konkurujące z Bordeaux

    Chateau Purcari to mołdawska winiarnia, która mieści się jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich Mołdawii, niewiele ponad 30 kilometrów od Morza Czarnego. Jej historia sięga roku 1827, kiedy za sprawą dekretu wydanego przez Cara Mikołaja I stała się pierwszym wyspecjalizowanym producentem wina w kraju. Winiarnia od samego początku zdobywa najlepsze nagrody i plasuje się w ścisłej czołówce najlepszych światowych trunków. Pierwszy złoty medal zdobyła w lokalnym konkursie na targach agroturystycznych, drugi natomiast na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu. Dzięki tej wygranej marka Purcari stała się jednym z największych konkurentów dla win z Bordeaux. 

    Sielanka zamknięta w butelce

    Wino tworzone jest jedynie z ręcznie zebranych i wyselekcjonowanych winogron, które poddawane są tradycyjnym technikom winifikacji. Pinot Grigio od Purcari jest jak dotyk jesieni: gładki, ciepły, enigmatyczny. Jest to zdecydowanie wino, które nie krzyczy, ale delikatnie szepcze piękną historię o życiu na sielankowej wsi.

    Białe, wytrawne, orzeźwiające, o aromacie zielonego jabłka

    Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Pinot Grigio. Ma jasno-słomkowy odcień ze złocistymi refleksami. Bukiet ukształtowany jest przez świeże aromaty zielonego jabłka i gruszki, które łączą się z nutami białych kwiatów polnych. W ustach orzeźwiające, z wyraźną kwasowością i przyjemnym posmakiem świeżych owoców, który długo utrzymuje się na podniebieniu. 

    Dla wielbicieli morskich smaków

    Lekkie wino i wyraźnej cierpkości to najlepszy towarzysz dla grillowanych owoców morza, skorupiaków skropionych sokiem z cytryny i surowych ryb typu sushi. Łączy się także ze świeżymi warzywami i sałatkami jak Caesar z kurczakiem i grzankami i deską twardych serów jak Parmezan. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 10-12⁰C. 

    Niemożliwe do ominięcia

    Etykieta znajdująca się na winach Purcari jest unikalna i charakterystyczna dla marki, dzięki czemu nie da się jej pomylić z żadną inną. Wino zamknięte jest w butelce z jasnego szkła o delikatnie pękatym kształcie, którą zdobi prosty kaptur na szyjce w kolorze miedzianym oraz prostokątna etykieta o białym tle. Na etykiecie znajduje się logotyp oraz nazwa marki, data „1827”, czyli rok w którym Purcari stała się oficjalną winiarnią, nazwa wina i szczegóły dotyczące trunku. Logotypem firmy jest rysunek przedstawiający posiadłość winiarni i okoliczne winnice. 

    Dowiedz się więcej
    31,99 zł Kup więcej od: 28,79 zł

  • Winiarnia nad Morzem Czarnym

    Winiarnia Chateau Purcari znajduje się w wiosce o nazwie Purcari leżącej w dolinie Dniestru, nieco ponad 30 kilometrów od Morza Czarnego. Tradycja wytwarzania wina w tym miejscu sięga czasów starożytnych, natomiast w firmie Purcari – roku 1827. Marka ta może pochwalić się wieloma naprawdę prestiżowymi wyróżnieniami. Pierwszy złoty medal zdobyła w roku 1848 na lokalnej wystawie agroturystycznej, lecz największy sukces przyniosła jej wygrana złotego medalu w 1878 roku w Paryżu na międzynarodowej wystawie. W czasach współczesnych jest równie często nagradzana: od roku 2004 zgromadziła już ponad 40 medali i nagród najwyższej rangi, w tym Grand Prix Prezydenta Mołdawii w roku 2008.

    Najwyższe standardy produkcji

    Owoce, które tworzą wino były zbierane i selekcjonowane ręcznie. Trunek powstał za pomocą tradycyjnych metod winifikacji, a następnie umieszczony w beczkach z dębu francuskiego 

    Czerwone, wytrawne, o aromacie czekolady i śliwki

    Wino zostało wyprodukowane w 100 % z lokalnego szczepu Rara Negra. Ma rubinową barwę z intensywnymi granatowymi refleksami. W nosie łączą się ze sobą aromaty  czerwonych owoców malin, wiśni i truskawek z nutami czekolady i śliwki. W ustach intensywny posmak suszonych owoców i wanilii przechodzi gładko w delikatne nuty dębu. Aksamitna konsystencja pieści podniebienie, a idealna równowaga smaku sprawia, że jest łatwe i przyjemne w odbiorze. 

    Dla miłośników mięsnych potraw

    Doskonale łączy się z daniami na bazie wyrazistych i aromatycznych mięs, np. z soczystym pieczonym sznyclem z dodatkiem szpinaku smażonego na maśle z masłem lub stekiem wieprzowym w towarzystwie sosu czekoladowego. Równie dobrze posmakuje z daniami z grilla: karkówką w marynacie z czerwonym pieprzem, a nawet grillowanymi kotlecikami jagnięcymi w mięcie i oregano. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

    Charakterystyczny design marki

    Wino zamknięto w butelce o unikalnym i charakterystycznym dla marki designie. Ciemne szkło i delikatnie pękaty kształt skomponowany został z prostym, czarnym kapturem na szyjce oraz minimalistyczną prostokątną etykietą. Na białym tle etykiety widnieje nazwa marki wraz z logotypem, który przedstawia posiadłość Purcari, poniżej rok „1827”, czyli datę kiedy Purcari została oficjalnym producentem wina, nazwę trunku oraz kilka szczegółów na jego temat. Czarno-biała kolorystyka i nieskomplikowana czcionka to wyraz elegancji i stanowczości. 

    Dowiedz się więcej
    48,00 zł Kup więcej od: 43,20 zł

  • Mołdawskie wino na królewskich stołach

    Chateau Purcari był pierwszym producentem wina w Mołdawii, który w roku 1827 zdobył status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win, potwierdzony dekretem Cara Mikołaja I. Od tamtej pory nieprzerwanie zachwyca świat jakością produkowanych trunków. W roku 1878 wino Purcari zdobyło złoty medal na paryskim World Expo, konkurując z najlepszymi winami z Bordeaux. Dzięki temu marka stała się rozpoznawalna na arenie międzynarodowej, a jej produkty powszechnie pojawiały się na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari znana jest jako najczęściej nagradzana winiarnia w Europie Środkowo-Wschodniej. 

    Tradycyjne metody

    Wino zostało stworzone z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron i za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Po fermentacji leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

    Czerwone, wytrawne, o smaku wiśni i czekolady

    Jest to wino jednoodmianowe, wykonane z międzynarodowego szczepu Cabernet Sauvignon. Ma intensywnie rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bogaty bukiet zdominowany jest aromatem czarnej wiśni, który uzupełniają nuty egzotycznych przypraw: mięty i zielonej papryki. W ustach intensywnie owocowe, o posmaku wiśni, czekolady, wanilii i rodzynek. Konsystencja wydająca się być „gęstą” i miękkie taniny dodają jeszcze więcej przyjemności z degustacji. Po smakowaniu w ustach pozostaje subtelny posmak dębiny.

    Do wołowiny i serów

    Najlepiej posmakuje w towarzystwie smażonej polędwicy wołowej w sosie z sera Gorgonzola lub pieczonych żeber wołowych z dodatkiem grillowanych gorzkich papryczek Pimienton. Równie dobrze łączy się z półtwardymi serami typu Cheddar lub Mimolette oraz z serami z mleka owczego, np. hiszpańskimi jak Queso Manchego. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

    Biało-czarna elegancja

    Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie w górnej części, wykonanej z czarnego błyszczącego szkła. Na szyjce obleczono czarny, prosty kaptur, a dolną część butelki udekorowano prostokątną białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i logotyp, którym jest rysunek przedstawiający winiarnię Purcari, nazwę serii „1827” oznaczającą rok, w którym firma stała się oficjalnym producentem wina oraz nazwę wina i szczegóły dotyczące trunku. Nieskomplikowany design w kolorze czerni i bieli oddaje elegancję i zdecydowanie, którym charakteryzuje się to wino. 

    Dowiedz się więcej
    31,99 zł Kup więcej od: 28,79 zł

  • Jakościowe wina z Mołdawii

    Chateau Purcari to pierwszy producent win jakościowych w Mołdawii, który zdobył ten status już w roku 1827 za sprawą dekretu sporządzonego przez Cara Mikołaja I. Odkąd w roku 1847 marka zdobyła pierwszy złoty medal na lokalnej wystawie agroturystycznej, jej działalność nieprzerwanie łączy się z sukcesami. W roku 1878 wino Purcari zostało nagrodzone złotym medalem na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu, gdzie degustatorzy byli przekonani, że smakują kolejne wino z Bordeaux. Po takim sukcesie produkty Purcarci na stałe zagościły na stołach królów, carów i arystokratów, m.in. na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari jest najczęściej nagradzaną winiarnią w Europie Środkowo-Wschodniej, a jej wina w dalszym ciągu pijane są przez wielkie osobistości. 

    Król win czerwonych

    Owoce, które tworzą to wino zbierane i selekcjonowane są wyłącznie ręczną metodą i poddawane winifikacji za pomocą tradycyjnych technik. Zanim trafi do butelek starzeje się w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Negru de Purcari to król wśród win czerwonych w portfolio marki - szlachetny, o bogatej strukturze i doskonałym bukiecie.

    Negru de Purcari nazywane jest również „winem Królowej Brytyjskiej” ze względu na to, iż Królowa Elżbieta II regularnie je zamawia i serwuje na swoich królewskich stołach. 

    Czerwone, wytrawne, o smaku słodkich śliwek i fig

    Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (70%), Saperavi (25%) i Rara Neagra (5%). Wyróżnia się szkarłatno-czerwoną barwą z granatowymi odblaskami. Intensywny bukiet pierw uderza aromatami słodkich owoców: dojrzałych śliwek i fig, by następnie przejść do delikatnych nut przypraw korzennych i szafranu. Na podniebieniu wyczuwalne są te same aromaty, co w nosie, słodkie figi i dojrzałe śliwki z dużą ilością tanin, jednak na tyle delikatnych, że degustacja trunku należy do jednych z najbardziej zmysłowych doznań. 

    Królewskie wino do królewskich potraw

    Negru de Purcari najlepiej skomponuje się z pieczoną roladą z jelenia, nadziewaną figami lub z pieczonym nadziewanym bażantem w towarzystwie puree z jadalnych kasztanów. Warto łączyć je także ze szlachetnie dojrzewającymi serami, np. Parmezanem. 

    Wino powinno być serwowane delikatnie schłodzone do temperatury około 18⁰C oraz, co najważniejsze, otwarte co najmniej 30 minut przed podaniem. 

    Sielankowe okolice Purcari

    Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Butelka posiada tłoczenie na froncie, którym jest data – rok 1872, który jest rokiem przyznania winiarni statusu wyspecjalizowanego producenta. Szyjkę ozdobiono czarnym prostym kapturem z nazwą marki w kolorze srebrnym, a środkową część butelki szeroką etykietą w kolorze białym. Na etykiecie widnieje duży rysunek w szarawym odcieniu, przedstawiający posiadłość winiarni Purcari oraz jej sielankowe wiejskie okolice i winnice. Pod rysunkiem znajduje się nazwa wina oraz kilka drobnych informacji z kolorze czarnym. 

    Dowiedz się więcej
    129,00 zł Kup więcej od: 116,10 zł

  • Najstarszy oficjalny producent wina w Mołdawii

    Chociaż winiarskie początki marki Chateau sięgają roku 1827, tradycja wytwarzania wina w regionie Purcari w Mołdawii znana jest od czasów starożytnych. Jest to bowiem miejsce o wyjątkowych warunkach klimatycznych dla uprawy winorośli, położone 30 kilometrów od Morza Czarnego, w dolinie rzeki Dniestr, gdzie gleby bogate są w żyzny czarnoziem. To tam, dokładnie w roku 1827 Car Mikołaj I nadał winiarni Purcari status tworzący z niej pierwszego wyspecjalizowanego producenta win w kraju. Od tamtej pory marka Purcari tworzy jedne z najlepszych win na świecie, które są śmiałą konkurencją dla najlepszych win z francuskiego Bordeaux czy z Burgundii.

    Król wśród białych win

    Owoce winorośli, które tworzą to wino zbierane i selekcjonowane są ręcznie oraz poddawane tradycyjnym technikom winifikacji. Po procesie fermentacji leżakują przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Chardonnay od Purcari do prawdziwy król wśród białych win w ofercie marki: wspaniałe, dystyngowane i intensywne. 

    Białe, wytrawne, o smaku migdałów i wanilii

    Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szlachetnego szczepu Chardonnay. Wyróżnia się złotą barwą z odcieniami bursztynu. W intensywnym bukiecie dominują białe kwiaty peonii i kwiat pomarańczy z nutami egzotycznych owoców, takich jak mango i ananas w tle. Na podniebieniu objawia się wyraźnym smakiem migdałów i wanilii, który po chwili przebywania w ustach zmienia się w smak dojrzałego mango z delikatną nutą dębu. 

    Sery, warzywa i ryby

    To wspaniałe Chardonnay najlepiej zestawiać z daniami na bazie warzyw i ryb, np. grillowanym filetem z turbota w towarzystwie czarnego ryżu i gotowanych na parze brokułów lub z grillowanymi paprykami oblanymi masłem klarowanym. Łączy się także ze świeżymi serami jak hiszpański Queso Alfuega’l Pitu.

    Najbardziej rozpoznawalna etykieta marki

    Wino zamknięto w butelce z jasnego szkła o delikatnie pękatym kształcie, którą ozdobiono najbardziej charakterystyczną dla marki prostokątną etykietą. Etykieta utrzymana jest w minimalistycznym stylu, ma białe tło oraz czarną czcionkę. Znajdują się na niej logotyp, którym jest rysunek posiadłości Purcari i nazwa marki, dobrze widoczna data „1827” upamiętniająca rok powstania oficjalnej winiarni, nazwa wina oraz dotyczące go szczegóły. Na etykiecie znajduje się kilka elementów w kolorze miedzianej pomarańczy, które doskonale komponują się z miedzianym kapturem obleczonym na szyjce. 

    Nagrodzone

    W roku 2019 wino zdobyło brązowy medal w międzynarodowym rankingu International Wine & Spirits Competition. 

    Dowiedz się więcej
    31,99 zł Kup więcej od: 28,79 zł

  • Najlepszy producent win mołdawskich

    Chateau Purcari to mołdawska winiarnia, która mieści się w dolinie Dniestru, około 30 kilometrów od Morza Czarnego. Jej historia rozpoczyna się w roku 1827 wraz z wydaniem przez Cara Mikołaja I dekretu nadającego jej status pierwszej wyspecjalizowanej winiarni w kraju. Od tamtej pory winiarnia nieustannie pnie się po drabinie sukcesu, pierw zdobywając złoty medal na lokalnych targach agroturystycznych w roku 1848, a następnie sięgając po złoty medal na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu w roku 1878, który raz na zawsze ugruntował wysoką pozycję Purcari wśród innych najlepszych trunków z winiarskiego świata. Najnowszym dokonaniem winiarni było zdobycie tytułu najczęściej nagradzanej winiarni w Europie Środkowo-Wschodniej oraz nagrody Grand Prix od prezydenta Mołdawii. 

    Najdelikatniejsza konsystencja

    Owoce, które wykorzystywane są do produkcji tego wina, zbierane są wyłącznie ręcznie i ręcznie są również selekcjonowane, a następnie poddane są tradycyjnym technikom winifikacji. Gotowe wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego przez 6 miesięcy. Pinot Noir od Purcari to wino o tak przyjemnej konsystencji, że smakowanie go przypomina błogi sen w jedwabnej pościeli. 

    Czerwone, wytrawne, o aromacie truskawek i fiołków

    Wino wyprodukowano w 100 % z owoców międzynarodowego szczepu Pinot Noir. Wyróżnia się purpurową barwą z intensywnymi czerwonymi refleksami. Niezwykle przyjemny bukiet składa się z aromatów truskawek, malin i fiołków. Na podniebieniu rozlewa się wyjątkowo aksamitną konsystencją o posmaku marmolady z malin, który płynnie przechodzi w dębowo-waniliowe nuty. Smak wina pozostaje w ustach na długo po zakończeniu degustacji przedłużając przyjemność. 

    Do wykwintnej, mięsnej kuchni

    Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z dziczyzną, np. pieczoną sarną z dodatkiem maślanych gnocchi lub daniami z dużą ilością grzybów leśnych, np. risotto lub schab gotowany w sosie grzybowym. Doskonale posmakuje także z przystawkami na bazie sera Gruyère de Comté i gotowanych szparagów. Serwować delikatnie schłodzone do temperatury 18⁰C. 

    Z szacunkiem do winiarskich początków

    Wino zostało zamknięte w butelce o delikatnie pękatym kształcie, wykonanej z ciemnego szkła, która przykuwa uwagę dużą datą „1827” na etykiecie. Jest to rok, w którym winiarnia stała się prawdziwym producentem wina i znajduje się on na każdej etykiecie trunków z podstawowej oferty firmy. Poza datą na etykiecie mieści się również logotyp i nazwa marki oraz nazwa wina i szczegóły dotyczące trunku. Prostokątna etykieta o białym tle i czarna, prosta czcionka oddają elegancki, nowoczesny styl, który dopełnia równie prosty kaptur obleczony na szyjce. 

    Nagrodzone

    Purcari Pinot Noir zdobyło w roku 2019 brązowy medal w rankignu International Wine & Spirits Competition. 

    Chateau Purcari to mołdawska winiarnia, która mieści się w dolinie Dniestru, około 30 kilometrów od Morza Czarnego. Jej historia rozpoczyna się w roku 1827 wraz z wydaniem przez Cara Mikołaja I dekretu nadającego jej status pierwszej wyspecjalizowanej winiarni w kraju. Od tamtej pory winiarnia nieustannie pnie się po drabinie sukcesu, pierw zdobywając złoty medal na lokalnych targach agroturystycznych w roku 1848, a następnie sięgając po złoty medal na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu w roku 1878, który raz na zawsze ugruntował wysoką pozycję Purcari wśród innych najlepszych trunków z winiarskiego świata. Najnowszym dokonaniem winiarni było zdobycie tytułu najczęściej nagradzanej winiarni w Europie Środkowo-Wschodniej oraz nagrody Grand Prix od prezydenta Mołdawii.

    Dowiedz się więcej
    31,99 zł Kup więcej od: 28,79 zł

  • Zestaw składa się z 6 butelek: 1x Vicente Gandia Finca Del Mar Chardonnay, 1x Ruffino Libaio Chardonnay, 1x Bouchard Aine & Fils Chardonnay, 1x Ozzi Chardonnay, 1x Robert Mondavi Woodbridge Chardonnay, 1x Tenta Chardonnay. Propozycją jest dostojny szczep Chardonnay, z różnych części świata. Dla zwolenników win monoszczepowych oraz osób chcących nabyć wiedzę. Dowiedz się więcej

    254,90 zł

    216,67 zł

    Zobacz szczegóły

  • Najlepszy producent wina w Mołdawii

    Winnica  Chateau Purcari to już 193 lat historii w branży winiarskiej! Jest to jedyny producent wina z Mołdawii, który w roku 2003 po przebudowie i zmianie wyposażenia winiarni, wspiął się na poziom producenta win Premium. Do dziś jest to najlepsza mołdawska marka, której nie dorównuje żaden inny producent w kraju. Od 2004 roku marka zebrała ponad 40 wyróżnień i medali, a w roku 2017 została uznana za najczęściej nagradzaną winiarnię w Europie Środkowo-Wschodniej. 

    Unikalne połączenie szczepów

    Purcari Freedom Blend to bardzo odważna , pełna charakteru mieszanka, która oddaje połączenie gorącego serca Gruzji, wspaniałego terroir Mołdawii i ducha niepohamowanej wolności Ukrainy. Wino tworzone jest z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron oraz za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Zanim trafia na rynek leżakuje przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

    Czerwone, wytrawne, aksamitne, o aromacie wiśni, migdałów i drewna

    Wino jest kupażem trzech szczepów: gruzińskiego Saperavi (35%), mołdawskiego Rara Neagra (5%) oraz ukraińskiego Bastardo (60%). Ma intensywnie rubinowy kolor. W bukiecie dominują aromaty wiśni, jeżyn i czerwonych porzeczek, które uzupełniają wyraźne nuty migdałów, suszonych śliwek, czerwonej papryki i pikantne niuanse wilgotnego drewna i skóry. Na podniebieniu intensywnie owocowe o posmaku czereśni, żurawiny i czerwonej porzeczki o wysokim poziomie kwasowości, które spotykają się z wyrafinowanymi nutami drewna i czerwonego pieprzu zamkniętymi w aksamitnej konsystencji. 

    Mięso, sery i czekolada

    To wyjątkowe wino wymaga równie wyjątkowej oprawy, dlatego najlepiej łączyć je z wyraźnie doprawionym czerwonym mięsem, jak pieczone na rożnie prosie lub grillowane żebra wołowe w kaukaskich przyprawach. Skomponuje się również z deską serów pleśniowych, także tych z niebieską pleśnią i z gorzką czekoladą wysokiej jakości, a także deserami z jej użyciem jak czekoladowy fondat. 

    Etykieta jedyna w swoim rodzaju

    Wino zamknięto w klasycznej butelce, którego szyjkę otoczono czarnym prostym kapturem. Uwagę przyciąga  niezwykła etykieta, w której górnej części umieszczono malowany obraz przedstawiający białe ptaki latające na tle soczyście błękitnego nieba. Pod malunkiem widnieje nazwa wina oraz niewielkie flagi trzech krajów, których rodzime odmiany zostały wykorzystane do produkcji trunku. Na samym dole umieszczono jeszcze logotyp i nazwę marki Purcari. 

    Dowiedz się więcej

    Normalna cena: 76,00 zł

    Promocja 68,40 zł

  • 260,00 zł

    221,00 zł

    Zobacz szczegóły

  • To zupełnie wyjątkowe i unikatowe wino jest najlepszym pomysłem na prezent dla miłośnika win, który podczas swojej winiarskiej podróży poszukuje trunków niespotykanych, nietuzinkowych i oryginalnych. Sprawdzi się również w roli podarunku dla wszystkich osób, które urzekł autentyczny i naturalny klimat Europy Wschodniej i Kaukazu.

    Dodatkowo zamknięte w eleganckiej bejcowanej skrzyni z logotypem marki nie potrzebuje kolejnego opakowania, a po zakończeniu degustacji skrzynkę będzie można wykorzystać ponownie. Z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem wystroju codziennego wnętrza. 

    Prawie 200 lat historii najlepszych mołdawskich win

    Chateau Purcari to mołdawski producent win, który tworzy swoje słynne trunki już od 193 lat! W roku 2003 po przebudowie i zmianie wyposażenia winiarni, winiarnia Purcari wspięła się na poziom producenta win Premium i do dziś pozostaje najlepszą mołdawską marką, której nie dorównuje żaden inny producent w kraju. Od 2004 roku marka zebrała ponad 40 wyróżnień i medali, a w roku 2017 została uznana za najczęściej nagradzaną winiarnię w Europie Środkowo-Wschodniej. 

    Połączenie najlepszych owoców Gruzji, Mołdawii i Ukrainy

    Purcari Freedom Blend to bardzo odważna , pełna charakteru mieszanka, która oddaje połączenie gorącego serca Gruzji, wspaniałego terroir Mołdawii i ducha niepohamowanej wolności Ukrainy. Wino tworzone jest z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron oraz za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Zanim trafia na rynek leżakuje przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

    Czerwone, wytrawne, o smaku żurawiny, czereśni porzeczki

    Wino jest kupażem trzech szczepów: gruzińskiego Saperavi (35%), mołdawskiego Rara Neagra (5%) oraz ukraińskiego Bastardo (60%). Ma intensywnie rubinowy kolor. Bukiet zdominowany jest aromatami wiśni, jeżyn i czerwonych porzeczek, uzupełnionych nutami migdałów, suszonych śliwek, czerwonej papryki z pikantnymi niuansami wilgotnego drewna i skóry. Na podniebieniu intensywnie owocowe i wyraźnie cierpkie z posmakiem czereśni, żurawiny i czerwonej porzeczki i z wyrafinowanymi nutami drewna i czerwonego pieprzu zamkniętymi w aksamitnej konsystencji. 

    Czerwone mięso, deska serów i czekoladowy deser

    Purcari Freedom Blend to wino, które doskonale łączy się z wyrazistym w smaku czerwonym mięsem, np. polędwicą wołową smażoną na maśle z dodatkiem sosu czekoladowego lub grillowanym stekiem argentyńskim z grubą solą morską i tymiankiem. Równie dobrze posmakuje z deską serów pleśniowych a nawet z deserami czekoladowymi jak brownie z sosem malinowym lub czekoladowy tort z wiśniami macerowanymi w alkoholu. 

    Wolne jak ptaki

    Wino zamknięto w klasycznej butelce, którego szyjkę otoczono czarnym prostym kapturem. Uwagę przyciąga  niezwykła etykieta, w której górnej części umieszczono malowany obraz przedstawiający białe ptaki latające na tle soczyście błękitnego nieba. Pod malunkiem widnieje nazwa wina oraz niewielkie flagi trzech krajów, których rodzime odmiany zostały wykorzystane do produkcji trunku. Na samym dole umieszczono jeszcze logotyp i nazwę marki Purcari.

    Dodatkowym opakowaniem jest bejcowana skrzynka z logotypem i nazwą marki na froncie. Skrzynka otwierana jest poprzez przesunięcie do góry przedniej części. Wyposażona jest w uchwyt, którym jest lina i wyłożona w środku specjalnym dekoracyjnym siankiem. 

    Dowiedz się więcej

Produkty 1 do 10 z 14

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2