Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Wina Nowa Zelandia

Produkty 1 do 10 z 16

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2
  • Zakochani w Nowej Zelandii

    Winiarnia Mud House powstała w roku 1996, kiedy podczas planowanej wycieczki po całym świecie, para podróżników dotarła do Nowej Zelandii i zupełnie się w niej zakochała. Podróżnicy postanowili więc osiedlić się w kraju i rozpoczęli swoją winiarską karierę od zasadzenia winnicy. Po kilku latach udało im się również wybudować dom, do którego konstrukcji użyto nowozelandzkiej ziemi. To właśnie ten dom stał się inspiracją do nazwy marki „mud house” oznaczającej „błotny dom”. 

    Winnica z regionu Marlborough

    Wino zostało wyprodukowane z winogron uprawianych w winnicy The Woolshed Vineyard, położonej w regionie Marlborough. 100 hektarów winnicy zajmuje głównie szczep Sauvignon Blanc, dla którego panuje tam klimat idealny do rozwoju owoców tej odmiany: żyzna gleba, ciepłe powietrze i zróżnicowana gleba. Winnica mieści się blisko wzgórza, które nie tylko zapewnia jej ochronę przed upalnym nowozelandzkim słońcem, ale także pozwala tworzyć z uprawianych tam owoców wina bardziej złożone za sprawą różnic w wysokości położenia oraz rodzaju gleby na jej terenie. 

    Ochrona przed utlenieniem

    Aby dać winu maksymalną ochronę przed zepsuciem i utlenieniem, w procesie produkcji, od zbiorów po butelkowanie, każda partia owoców przetwarzana i przechowywana jest osobno. Dopiero gdy całość nadaje się do butelkowania, wina są mieszane razem, poddawane procesowi klarowania, filtracji i finalnie butelkowane. 

    Białe, wytrawne, o aromacie ziaren zielonego pieprzu

    Mud House Rapaura Sauvignon Blanc stworzone jest w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Ma jasno-limonkową barwę i intrygujący bukiet. Aromaty dojrzałego grejpfruta przeplatają się z nutami marakui i ziaren zielonego pieprzu z kontrastującym tłem aromatu świeżej bazylii. Smak wina jest soczysty i orzeźwiający z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. 

    Kuchnia Fusion, owoce morza i ryby

    To intrygujące wino doskonale sprawdzi się w połączeniu z kuchnią Fusion, niezwykle popularną na terenie Australii i Nowej Zelandii. Skomponuje się z tacos ze świeżą rybą i pikantną salsą pomidorową lub nieco bardziej tradycyjnie z grillowanymi kalmarami i krewetkami w marynacie z limonki, miodu i świeżego chilli. 

    Nowoczesny design

    Smukła butelka ze szkła w barwie ciemnej oliwki ozdobiona została białą etykietą ze srebrnymi zdobieniami, współgrającymi ze srebrnym kapturem obleczonym na szyjce. Etykieta utrzymana została w nowoczesnym stylu. Uwagę przyciąga duży logotyp marki symbolizujący „dom z błota” i mieszczące się wokół niego winnice.

    Dowiedz się więcej
    89,00 zł

  • Francuska marka z międzynarodowym zacięciem

    Założona w roku 1889 winiarnia Paul Sapin zajmowała się głównie sprzedażą francuskich win na rodzimy rynek. W roku 1996 firmę przejął Thierry Coulon i diametralnie zmienił założenia firmy, kierując ją na rynki międzynarodowe. Zmiana miała niezwykle pozytywny skutek i dziś Paul Sapin wyznacza nowe trendy w dziedzinie opakowań, obsługi klienta i trendów konsumenckich.

    Owieczkowe sny

    Sheep Dreams to wyjątkowe wydanie, które winiarnia zadedykowała trzem owcom, które swobodnie wędrują po winnicach, z których pochodzą owoce wykorzystane do produkcji tego wina i strzegą najbardziej cennych winorośli w Nowej Zelandii. 

    Białe, wytrawne, o aromacie marakui i liczi

    Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Sauvignon Blanc. Odznacza się przyjemną barwą jasnej słomy z zielonkawymi refleksami. Bukiet owoców tropikalnych, w tym marakui, liczi, ananasa, przeplata się z nutami brzoskwiń, agrestu i świeżo skoszonej trawy. Na podniebieniu świeża kwasowość zbalansowana jest delikatną słodyczą mango i liczi, których posmak na długo pozostaje w ustach. W tle wyczuwalne są niuanse białych kwiatów i cyturusów.

    Kozi ser, owoce morza i ryby

    Doskonale łączy się z przekąskami na bazie koziego sera lub miękkich serów pleśniowych typu Brie. Paruje się także z delikatnym, drobiowym mięsem i grillowaną rybą i owocami morza opruszonymi grubą solą morską i skropionymi świeżym sokiem z cytryny. 

    Charakterystyczna etykieta

    Owieczki, które stały się inspiracją do stworzenia wina zostały umieszczone także na etykiecie znajdującej się na butelce. Połączenie smukłej butelki z zielonkawego szkła i jasnej, niedużej etykiety ze spacerującymi owieczkami rozpoznawalne jest na całym świecie. 

    Dowiedz się więcej
    67,00 zł Kup więcej od: 60,30 zł

  • Oczarowani Nową Zelandią

    Główną inspiracją do tworzenia win dla Dusky Sounds jest niesamowity klimat Nowej Zelandii. Wyjątkowe środowisko naturalne, które tam powstało bez zbędnej ingerencji człowieka, rodzina fauna i flora są naprawdę wyjątkowe. Odosobnione gleby, czyste wody i chłodne, morskie powiewy wiatru to warunki w jakich rozwijają się owoce wykorzystywane do produkcji Dusky Sounds.

    Nowa Zelandia dla każdego

    Główny winiarz Dusky Sounds Mc Gregore stara się tworzyć wina łatwe i przyjemne w degustacji, które sprawdzą się w każdej sytuacji – na specjalnej okazji i podczas domowej kolacji. Drugą, najważniejszą cechą win Dusky Sounds jest ich reprezentacyjność nowozelandzkiego stylu, czyli silnych cech odmianowych, intensywnych aromatów i intrygujących smaków. 

    Białe, wytrawne, o agrestowych nutach

    Dusky Sounds Sauvignon Blanc jest winem monoodmianowym. Winorośle Sauvignon Blanc, których owoce weszły w skład wina, uprawiane są na średnio-żyznych glebach z domieszką żwiru, gliny i piasku. Zanim wino trafiło do butelek, spędziło 2 lata w dębowych beczka. Ma jasno-słomkową barwę i cytrusowo-ziołowy bukiet. Dominują w nim rześkie aromaty cytryny, agrestu i pokrzywy z niuansami marakui. Orzeźwiający smak ujawnia nuty świeżej limonki i cytryny a także wyraźnego posmaku mineralnego. 

    Do sushi, makaronów i owoców morza

    Rześki smak wina doskonale skomponuje się z sushi ze świeżą rybą a także z fettucini ze smażonymi krewetkami lub tagliatelle z brokułem gotowanym na parze, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi pestkami dyni. 

    Nowoczesne opakowanie

    Smukła butelka ze szkła o barwie żywej zieleni ozdobiona została czarnym kapturem na szyjce i dużą etykietą utrzymaną w nowoczesnym stylu. Na etykiecie główne miejsce zajmuje nazwa producenta, a nad nią umieszczono komponujący się kolorystycznie ze szkłem rysunek ptaków lecących na tle wzgórz. Inspiracją do rysunku były wyjątkowe gatunki ptaków, które zamieszkują Nową Zelandię. 

    Dowiedz się więcej
    59,00 zł Kup więcej od: 53,10 zł

  • Domek z błota

    Inspiracją dla nazwy marki oraz jej promocji stał się dom założycieli winiarni, który wybudowali kilka lat po przybyciu do Nowej Zelandii. Dom ten jest o tyle interesujący, że do jego budowy użyto nowozelandzkiej ziemi, stąd też nazwano go „domem z błota” czyli „mud house”. Taka konstrukcja miała być hołdem, a wręcz miłosnym wyznaniem skierowanym do Nowej Zelandii, w której para podróżników zakochała się tak bardzo, że zamiast ruszyć w dalszą podróż, postanowiła się na niej osiedlić. 

    Doskonały klimat dla Sauvignon Blanc

    Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z regionu Marlborough, a dokładniej z winnicy The Woolshed Vineyard, która charakteryzuje się wprost idealnym terroir dla rozwoju wyśmienitych jagód szczepu Sauvignon Blanc. Winnica zawdzięcza to bliskiemu położeniu wysokiego wzgórza, które chroni winorośle przed gorącym nowozelandzkim wiatrem i upalnym słońcem. Pozytywny wpływ ma także zróżnicowanie w wysokości położenia oraz rodzaju gleby na terenie uprawy, ponieważ pozwala to na tworzenie bardziej złożonych win. 

    Białe, wytrawne, z nutą groszku cukrowego

    Jest to wino jednoodmianowe szczepu Sauvignon Blanc. Wyróżnia się błyszczącą, jasno-słomkową barwą z limonkowymi refleksami. W bukiecie na pierwszy plan wysuwają się aromaty tropikalnych owoców, guawy i cytrusów z nutami pokrzywy, groszku cukrowego i marakui w tle. Na podniebieniu podkreślone zostały nuty świeżego, nieco gorzkiego grejpfruta. Smak wina jest świeży i dobrze zrównoważony słodyczą melona i soczystością cytrusów. 

    Do ryby, owoców morza i sałatek

    Najlepiej posmakuje w połączeniu ze świeżo panierowaną rybą w towarzystwie sałatki ze świeżych sałat i kwaskowatych pomidorów. Równie dobrze łączy się z grillowaną ośmiorniczką, czy kalmarami smażonymi w cieście naleśnikowym a także z sałatkami warzywnymi z kozim serem i lekkim dressingniem ziołowym. 

    Nowoczesność i minimalizm

    Smukła butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Etykiety współgrają kolorystycznie z kapturem obleczonym na szyjce i zakrętką. Uwagę przykuwa niestandardowy kształt etykiety oraz srebrne elementy w tym logotyp marki inspirowany „domkiem z błota”. 

    Dowiedz się więcej
    86,00 zł Kup więcej od: 77,40 zł

  • Winiarnia z duszą

    Powstała w 2001 roku winiarnia Waipara Hills w krótkim czasie zdobyła uznanie i szerokie grono miłośników. To dzięki temu, że każda część produkcji wina wykonywana jest z duszą, kreatywnością i sercem. Oddanie i staranność w tworzeniu doskonale uwidacznia się znakomicie zrównoważonych trunkach, w których główne skrzypce zawsze grają charakterystyczne cechy każdej z odmian.

    Winnice z Doliny Waipara

    Dolina Waipara otoczona jest z jednej strony wysokimi wzgórzami, które chronią znajdujące się w jej centrum winnice. Z drugiej strony dolina otwarta jest na ciepłe wiatry północno-zachodnie. Umiejscowienie winnic na delikatnie pochylonym terenie gwarantuje im doskonałą ochronę przed palącym słońcem i pozwala w spokoju dojrzewać kiściom winorośli. 

    Białe, wytrawne, o aromacie świeżych owoców i liści czarnej porzeczki

    Wino powstało w 100% z owoców szczepu Sauvignon Blanc. Charakteryzuje się barwą jasnej, świeżej słomy i niezwykle świeżym aromatem. Bukiet to połączenie melona, cytrusów i słodkich pianek. Na podniebieniu świeże nuty grejpfruta, limonki i liści czarnej porzeczki przełamane są wyrazistą cierpką mineralnością. 

    Aperitif lub w połączeniu z owocami morza

    Doskonale łączy się z talerzem świeżych owoców morza i deską serów typu Brie czy Camembert. Komponuje się także ze słodkimi deserami na zimno jak flan cytrynowy i sałatką owocową. Sprawdzi się również w roli aperitifu przed kolacją. 

    Klasyczne i eleganckie

    Smukła butelka z zielonkawego szkła ozdobiona została klasyczną etykietą o delikatnie pofalowanym kształcie. Kremowe tło doskonale współgra kolorystycznie z ciemną czcionką i zdobieniami w odcieniu starego złota. Całości dopełnia kaptur obleczony na szyjce w tym samym kolorze oraz złota zakrętka. Całość oddaje elegancję i równowagę zamkniętego wewnątrz wina. 

    Dowiedz się więcej
    64,00 zł Kup więcej od: 57,60 zł

  • Zakochani w Nowej Zelandii

    Historia winiarni rozpoczęła się, gdy para podróżników podczas swojej kolejnej wycieczki trafiła do Nowej Zelandii i zakochała się w jej cudownym klimacie. Był wtedy rok 1996, a założyciele Mud House osiedlili się w kraju na stałe i posadzili swoją pierwszą winnicę. Wkrótce potem wybudowali dom, do którego konstrukcji użyli nowozelandzkiej ziemi. Dom ten jest sercem winiarni i stał się wielką inspiracją dla tworzenia marki i jej nazwy – „mud house” oznacza „błotnisty dom”. 

    Kontynentalny klimat

    Owoce Pinot Noir wykorzystane do produkcji tego wina pochodzą z winnicy o nazwie 431 Vineyard z regionu Central Otago. Nazwa winnicy inspirowana jest faktem, iż dawniej z miejsca gdzie dziś rosną winorośle, pozyskiwano złoto. Winnica ta w całości obsadzona jest odmianą Pinot Noir, dla której kontynentalny klimat regionu jest idealny, by w pełni rozwinąć swoje unikalne aromaty. 

    Staranne wykonanie

    Winogrona użyte do produkcji wina były zbierane z niezwykłą starannością, tak by nie uszkodzić żadnej jagody. Po tygodniu moczenia w zimnej wodzie każda partia zerwanych winogron została poddana fermentacji z użyciem mieszanki dzikich i hodowanych drożdży. Każda część zbioru była gnieciona osobno i oddzielnie umieszczana w beczkach z francuskiego dębu lub pozostawiana w zbiorniku. Następnie każda partia była jeszcze poddawana fermentacji jabłkowo-mlekowej, by cierpki kwas jabłkowy przetworzyć w niej na delikatny kwas mlekowy, a dopiero na koniec wszystkie części wina zmieszano razem. 

    Czerwone, wytrawne, owocowe z nutą pikantnego dębu

    Trunek stworzony jest w 100 % ze szczepu Pinot Noir. Ma głęboką rubinową barwę. W bukiecie przeważają aromaty czarnych wiśni i soczystych, dojrzałych jeżyn, które podkreślają nuty pikantnego dębu. Podniebienie pieści smak śliwek, czarnych porzeczek i jagód w postaci gładkiej konsystencji, delikatnych tanin i orzeźwiającą kwaskowatością. Po degustacji smak wina długo utrzymuje się w ustach. 

    Do dzikiego drobiu lub deski wędlin i serów

    Tak wspaniałe i unikalne wino doskonale skomponuje się z pieczoną perliczką z borówkowym sosem lub kaczą wątróbką z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Doskonale łączy się także z długo dojrzewającymi wędlinami jak Jamon Iberico i aromatycznymi serami. 

    W nowoczesnym stylu

    Butelka z ciemnego szkła ozdobiona została kontrastującą białą zakrętką oraz białymi etykietami. Srebrny odcień pojawiający się na kapturze oraz na zdobieniach etykiety utrzymuje spójność kolorystyczną. Uwagę przyciąga nietypowy logotyp marki, przedstawiający rysunek inspirowany „domem z błota”, który otoczony jest polami winorośli. 

    Dowiedz się więcej
    89,00 zł Kup więcej od: 80,10 zł

  • Światowa marka

    Nelson Cliffs Sauvignon Blanc zostało wyprodukowane z nowozelandzkich winogron przez światową markę winiarską Domaine Boyar. Wino to nie tylko jest wykonane z rosnących w Nowej Zelandii owoców, ale także reprezentuje winiarski styl tego kraju.

    Białe, wytrawne, orzeźwiające

    Stworzone w 100% z owoców szczepu Sauvignon Blanc, charakteryzuje się jasno-żółtą barwą z jaskrawymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami zielonych jabłek, melona, agrestu i cytrynowej skórki. W smaku jest świeże, o przyjemnej cytrusowej kwasowości zbalansowanej słodyczą owoców tropikalnych w tym ananasa i mango.

    Z drobiem, owocami morza i sałatkami

    Kieliszek schłodzonego wina najlepiej podawać w towarzystwie delikatnej piersi kurczaka gotowanej metodą sous vide z sałatką ze świeżych liści sałaty i zielonym ogórkiem. Wino paruje się także z sushi i świeżymi owocami morza i mulami w białym winie.

    Elektryzujący kolor

    Trunek zamknięto w smukłej butelce z czarną zakrętką i dużą, czarną etykietą. Uwagę przyciąga nazwa wina w elektryzująco-zielonym odcieniu, która zajmuje centralną część etykiety. Całości dopełniają detale w srebrnym kolorze, tworząc nowoczesny i ekstrawagancki styl.

    Dowiedz się więcej
    48,90 zł Kup więcej od: 44,01 zł

  • Miłość od pierwszego wejrzenia

    Założyciele marki Mud House wyruszyli w podróż po świecie, by finalnie zakochać się do granic możliwości w Nowej Zelandii i tam zapuścić swoje korzenie. Pierwszym ich krokiem w nowym kraju było zasadzenie winnicy, drugim zaś wybudowanie domu z nowozelandzkiej ziemi. Stąd też zaczerpnięto inspirację do nazwy winiarni – „mud house” oznacza „dom z błota”. Dziś, dwie dekady po założeniu winiarni w Marlboroug firma wciąż skupia się na pokonywaniu i przekraczaniu granic. 

    Winnica dedykowana dwóm odmianom

    Owoce wykorzystane do produkcji Mud House Marlboroug Sauvignon Rose pochodzą z winnicy The Woolshed Vineyard, której obszar około 100 hektarów obsadzony jest krzewami odmian Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Uprawa winogorona leży blisko wzgórza, które zapewnia jej ochronę przed upalnym wiatrem i palącym słońcem a także tworzy różnice w wysokości i rodzaju gleby na terenie winnicy, co pozwala tworzyć z jej plonów bardziej złożone wino. 

    Owoce poddane zostały chłodnej fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej, aby wino zachowało świeży i owocowy aromat oraz wyraźną cierpkość. 

    Różowe, wytrawne, o kwiatowym aromacie

    Wino jest kupażem odmian Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Ma przyjemną, brzoskwiniowo-różową barwę. Orzeźwiający bukiet zdominowany jest aromatem białych kwiatów i czerwonych jagód, truskawek, poziomek i malin. W smaku wyraźnie wyczuwalne są owoce tropikalne i soczyste cytrusy typowe dla Sauvignon Blanc z tłem ze słodkich malin, truskawek i porzeczek charakterystycznych dla Pinot Noir. Po degustacji pozostawia w ustach orzeźwiająco-kwaskowaty posmak. 

    Jako aperitif, do owoców i deserów

    Doskonale sprawdzi się jako aperitif przed kolacją, który pozwoli rozbudzić apetyt. Komponuje się z sałatką owocową i lekkimi deserami na bazie owocowej galaretki lub śmietanki jak na przykład pana cotta z malinami i sosem z jagód. 

    Stylowa butelka

    Wino zostało zamknięte w smukłej butelce z jasnego szkła, przez które podziwiać można piękną barwę trunku. Butelka ozdobiona jest białym kapturem na szyjce oraz białymi etykietami. Główną ich część zajmuje duża nazwa producenta na ciemnym tle. Srebrne zdobienia oraz logotyp marki inspirowany „domem z błota” dodają butelce stylu i nonszalancji. 

    Dowiedz się więcej
    69,00 zł

    Brak w magazynie

  • “Chapel Peak” to wybitne wino, będące pomostem pomiędzy Starym, a Nowym Światem. Francuski producent Laporte, stworzył dobrze zrównoważone, aromatyczne wino, doskonale oddając styl Nowozelandzkich Sauvignon Blanc. Winnica umiejscowiona jest na glebach gliniastych, zwanych "Broadbridge", dzięki temu wino posiada niepowtarzalny charakter  podkreślony subtelną mineralnością.

    Wino z tego rocznika otrzymało Brązowy Medal na International Wine Challenge oraz Brązowy Medal Magazynu Decanter 2016.

    Dowiedz się więcej
    138,00 zł

    Brak w magazynie

  • 93,00 zł

    Brak w magazynie

Produkty 1 do 10 z 16

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2