Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Villa Antinori Chianti Classico Riserva


dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
131,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Rodzinna winiarnia z Toskanii

Rodzina Antorini poświęca się sztuce winiarskiej od ponad 6 wieków, dokładnie od roku 1385 kiedy to Giovanni di Piero Antorini stał się członkiem „Arte Fiorentina dei Vinattieri” – grupy florenckich winiarzy. Dwudziestu sześciu generacji rodziny, które od tego czasu miały możliwość prowadzić winiarnię, przyświecał zawsze ten sam cel: innowacyjne rozwiązania i szacunek do tradycji i środowiska naturalnego.

W hołdzie dla historii wina Antinori

 Villa Antinori Chianti Classico Riserva to wino stworzone w hołdzie dla historycznego wina i etykiety Villa Antorini, które po raz pierwszy zostało wyprodukowane w roku 1928 przez winiarza Marchese Niccolo Antinoriego jako Chianti Classico. Niedługo po wypuszczeniu na rynek pierwszych butelek trunek znalazł swoje miejsce w piwnicach najbardziej prestiżowych ambasad, domów królewskich, hoteli i restauracji. 

Otwarcie nowej winiarni Antinori nel Chianti Classico zainspirowało winiarzy do ponownego zinterpretowania włoskiego klasyka Chianti i stworzenia wina o najwyżej jakości i niepowtarzalnym stylu. W ten sposób powstało wino zarówno delikatne jak i zdecydowane, a przede wszystkim eleganckie. 

Staranne wykonanie i precyzyjna produkcja

Owoce tworzące wino po odszypułkowaniu i delikatnym tłoczeniu zostały poddane długiej fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, której poziom utrzymywał się poniżej 30⁰C. Maceracja ze skórkami winogron trwała około 15 dni, podczas których zastosowano delikatne metody ekstrakcji w celu uzyskania aromatu, struktury i słodkich tanin. Po maceracji wino przechodzi drugą fermentację, tzw. malolaktyczną – wino odmiany Sangiovese w beczkach ze stali nierdzewnej, natomiast Cabernet Sauvignon w beczkach dwu- i trzykrotnego użycia. Podczas tej fermentacji naturalnie zawarty w owocach kwas jabłkowy przeszedł w słodkawy kwas mlekowy. Po tym procesie wina zostały zmieszane razem i przeniesione do beczek dębowych na 18 miesięcy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie dzikich wiśni i polnych kwiatów

Wino jest kupażem lokalnego szczepu Sangiovese oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Ma jasny rubinowy odcień. W nosie wyczuwalne są nuty dojrzałych czerwonych owoców, dzikich wiśni i suszonych polnych kwiatów z nutami pikantnego cynamonu i przyjemnymi balsamicznymi niuansami miodu, wanilii i dębu. Smak jest dobrze zrównoważony o zaznaczonej pikantności, która pozostawia w ustach długi posmak wiśni i korzenny aromat na długo po zakończeniu degustacji.

Do potraw mięsnych i mącznych

Najlepiej skomponuje się z pieczonym żebrem wołowym w towarzystwie gnocchi z pieczoną dynią i tymiankiem. Równie dobrze posmakuje z tagliatelle ze smażoną polędwicą i suszonymi pomidorami lub mięsnych ravioli w gęstym sosie pomidorowym. 

Klasyczne i eleganckie

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła. Na szyjce obleczono ciemny kaptur ze złotymi napisami. W środkowej części butelkę okala biała etykieta, w której głównej części znajduje się duża nazwa wina wypisana ozdobną, zamaszystą czcionką. Etykietę udekorowano złotym konturem oraz drobnymi złotymi elementami, w tym logotypem marki. Całość jest utrzymana w eleganckim i klasycznym stylu. 

Opis

Rodzinna winiarnia z Toskanii

Rodzina Antorini poświęca się sztuce winiarskiej od ponad 6 wieków, dokładnie od roku 1385 kiedy to Giovanni di Piero Antorini stał się członkiem „Arte Fiorentina dei Vinattieri” – grupy florenckich winiarzy. Dwudziestu sześciu generacji rodziny, które od tego czasu miały możliwość prowadzić winiarnię, przyświecał zawsze ten sam cel: innowacyjne rozwiązania i szacunek do tradycji i środowiska naturalnego.

W hołdzie dla historii wina Antinori

 Villa Antinori Chianti Classico Riserva to wino stworzone w hołdzie dla historycznego wina i etykiety Villa Antorini, które po raz pierwszy zostało wyprodukowane w roku 1928 przez winiarza Marchese Niccolo Antinoriego jako Chianti Classico. Niedługo po wypuszczeniu na rynek pierwszych butelek trunek znalazł swoje miejsce w piwnicach najbardziej prestiżowych ambasad, domów królewskich, hoteli i restauracji. 

Otwarcie nowej winiarni Antinori nel Chianti Classico zainspirowało winiarzy do ponownego zinterpretowania włoskiego klasyka Chianti i stworzenia wina o najwyżej jakości i niepowtarzalnym stylu. W ten sposób powstało wino zarówno delikatne jak i zdecydowane, a przede wszystkim eleganckie. 

Staranne wykonanie i precyzyjna produkcja

Owoce tworzące wino po odszypułkowaniu i delikatnym tłoczeniu zostały poddane długiej fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, której poziom utrzymywał się poniżej 30⁰C. Maceracja ze skórkami winogron trwała około 15 dni, podczas których zastosowano delikatne metody ekstrakcji w celu uzyskania aromatu, struktury i słodkich tanin. Po maceracji wino przechodzi drugą fermentację, tzw. malolaktyczną – wino odmiany Sangiovese w beczkach ze stali nierdzewnej, natomiast Cabernet Sauvignon w beczkach dwu- i trzykrotnego użycia. Podczas tej fermentacji naturalnie zawarty w owocach kwas jabłkowy przeszedł w słodkawy kwas mlekowy. Po tym procesie wina zostały zmieszane razem i przeniesione do beczek dębowych na 18 miesięcy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie dzikich wiśni i polnych kwiatów

Wino jest kupażem lokalnego szczepu Sangiovese oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Ma jasny rubinowy odcień. W nosie wyczuwalne są nuty dojrzałych czerwonych owoców, dzikich wiśni i suszonych polnych kwiatów z nutami pikantnego cynamonu i przyjemnymi balsamicznymi niuansami miodu, wanilii i dębu. Smak jest dobrze zrównoważony o zaznaczonej pikantności, która pozostawia w ustach długi posmak wiśni i korzenny aromat na długo po zakończeniu degustacji.

Do potraw mięsnych i mącznych

Najlepiej skomponuje się z pieczonym żebrem wołowym w towarzystwie gnocchi z pieczoną dynią i tymiankiem. Równie dobrze posmakuje z tagliatelle ze smażoną polędwicą i suszonymi pomidorami lub mięsnych ravioli w gęstym sosie pomidorowym. 

Klasyczne i eleganckie

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła. Na szyjce obleczono ciemny kaptur ze złotymi napisami. W środkowej części butelkę okala biała etykieta, w której głównej części znajduje się duża nazwa wina wypisana ozdobną, zamaszystą czcionką. Etykietę udekorowano złotym konturem oraz drobnymi złotymi elementami, w tym logotypem marki. Całość jest utrzymana w eleganckim i klasycznym stylu. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować