Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Ruffino Modus Toscana


Ruffino
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
229,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Jedna z najstarszych winiarni w Toskanii

Winiarnia Ruffino została założona w roku 1877 przez dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffino. Połączył ich wspólny cel i ogromna ambicja w stworzeniu najlepszego wina. Prawdziwą, międzynarodową sławę zyskali dzięki znakomitemu Chianti, które uważane jest za wzór do naśladowania dla innych producentów w tej apelacji. Można więc powiedzieć, że braciom Ruffino udało się stworzyć „najlepsze wino” oraz kilkanaście innych, równie wyjątkowych i unikalnych trunków. 

Wino toskańskie bez reguł

Produkcję win Supertoskan rozpoczęli toskańscy winiarze, którzy byli na tyle znudzeni i rozgniewani z powodu niezwykle restrykcyjnych reguł dotyczących produkcji wina należącego do apelacji. Nie chcąc po raz kolejny spełniać wymogów, w których efekcie powstawały bardzo zbliżone do siebie trunki, postanowili wyprodukować wina, które nie trzymały się reguł, nie mogły więc należeć do żadnej z apelacji, ale za to zaskakiwały znakomitym smakiem i wyjątkowym aromatem. Dziś Supertoskany uważane są za jeszcze bardziej prestiżowe niż wina z tradycyjnych apelacji. 

Metoda Ruffino

„Modus” to łacińskie słowo oznaczające „metodę” lub „miarę”. Ruffino Modus Toscana to nowoczesna interpretacja winiarni dotycząca metody mieszania trzech szlachetnych odmian winorośli. Wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy w roku 1997 i od tamtej pory było wielokrotnie nagradzanym Supertoskanem, który cieszy się uznaniem krytyków na całym świecie. 

Winifikacja w stalowych kadziach

Fermentacja i maceracja owoców odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez około 28 dni. Po fermentacji podstawowej wino przechodzi jeszcze dodatkową fermentację malolaktyczną, żeby naturalnie zawarty w owocach kwas jabłkowy przeszedł w delikatny w smaku kwas mlekowy. Na koniec wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez okres 16-18 miesięcy w zależności od rocznika. Zanim wino trafia do konsumentów jest jeszcze dodatkowo starzone w butelkach przez 6 miesięcy. 

Czerwone, wytrawne, z nutą truskawki i tymianku

Wino jest kupażem trzech szczepów, Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (25%) oraz Sangiovese (50%). Ma głęboką rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bukiet ujawnia połączenie aromatów roślinnych i balsamicznych: truskawka, czarna porzeczka i tymianek oraz wanilia, palony dąb i słodkie przyprawy korzenne z niuansami tytoniu w tle. W ustach wino jest łagodne, o aromacie dojrzałych jeżyn i z delikatnymi taninami nadającymi winu wyraźnej, lecz subtelnej konsystencji. Po degustacji utrzymuje się na podniebieniu posmak słodkich przypraw.


Do wyrazistych potraw

Ruffino Modus Toscana to doskonałe wino do uświetnienia wyjątkowej okazji. Najlepiej skomponuje się z daniami o wyrazistym smaku, na przykład pieczonym dzikiem w ziołach i zielonym pieprzu lub ziemniakami Hasselback zapiekanymi z Parmezanem. To także dobry wybór do łączenia z kuchnią włoską i daniami na bazie gęstego sosu z pomidorów Pelatti jak mięsna lasagne. 

Unikatowa etykieta

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przykuwa uwagę unikatową etykietą. Przedstawiono na niej kompas, który symbolizuje równowagę pomiędzy wszystkimi elementami, dzięki którym to wino jest wyjątkowe: winna latorośl, słońce, gleba, poświęcenie i upływ czasu. 

Połączenie kolorystyczne ciemnego granatu tła ze złotą czcionką i czerwonym kompasem oddaje elegancję zamkniętego wewnątrz wina.




Opis

Jedna z najstarszych winiarni w Toskanii

Winiarnia Ruffino została założona w roku 1877 przez dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffino. Połączył ich wspólny cel i ogromna ambicja w stworzeniu najlepszego wina. Prawdziwą, międzynarodową sławę zyskali dzięki znakomitemu Chianti, które uważane jest za wzór do naśladowania dla innych producentów w tej apelacji. Można więc powiedzieć, że braciom Ruffino udało się stworzyć „najlepsze wino” oraz kilkanaście innych, równie wyjątkowych i unikalnych trunków. 

Wino toskańskie bez reguł

Produkcję win Supertoskan rozpoczęli toskańscy winiarze, którzy byli na tyle znudzeni i rozgniewani z powodu niezwykle restrykcyjnych reguł dotyczących produkcji wina należącego do apelacji. Nie chcąc po raz kolejny spełniać wymogów, w których efekcie powstawały bardzo zbliżone do siebie trunki, postanowili wyprodukować wina, które nie trzymały się reguł, nie mogły więc należeć do żadnej z apelacji, ale za to zaskakiwały znakomitym smakiem i wyjątkowym aromatem. Dziś Supertoskany uważane są za jeszcze bardziej prestiżowe niż wina z tradycyjnych apelacji. 

Metoda Ruffino

„Modus” to łacińskie słowo oznaczające „metodę” lub „miarę”. Ruffino Modus Toscana to nowoczesna interpretacja winiarni dotycząca metody mieszania trzech szlachetnych odmian winorośli. Wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy w roku 1997 i od tamtej pory było wielokrotnie nagradzanym Supertoskanem, który cieszy się uznaniem krytyków na całym świecie. 

Winifikacja w stalowych kadziach

Fermentacja i maceracja owoców odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez około 28 dni. Po fermentacji podstawowej wino przechodzi jeszcze dodatkową fermentację malolaktyczną, żeby naturalnie zawarty w owocach kwas jabłkowy przeszedł w delikatny w smaku kwas mlekowy. Na koniec wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez okres 16-18 miesięcy w zależności od rocznika. Zanim wino trafia do konsumentów jest jeszcze dodatkowo starzone w butelkach przez 6 miesięcy. 

Czerwone, wytrawne, z nutą truskawki i tymianku

Wino jest kupażem trzech szczepów, Cabernet Sauvignon (25%), Merlot (25%) oraz Sangiovese (50%). Ma głęboką rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bukiet ujawnia połączenie aromatów roślinnych i balsamicznych: truskawka, czarna porzeczka i tymianek oraz wanilia, palony dąb i słodkie przyprawy korzenne z niuansami tytoniu w tle. W ustach wino jest łagodne, o aromacie dojrzałych jeżyn i z delikatnymi taninami nadającymi winu wyraźnej, lecz subtelnej konsystencji. Po degustacji utrzymuje się na podniebieniu posmak słodkich przypraw.


Do wyrazistych potraw

Ruffino Modus Toscana to doskonałe wino do uświetnienia wyjątkowej okazji. Najlepiej skomponuje się z daniami o wyrazistym smaku, na przykład pieczonym dzikiem w ziołach i zielonym pieprzu lub ziemniakami Hasselback zapiekanymi z Parmezanem. To także dobry wybór do łączenia z kuchnią włoską i daniami na bazie gęstego sosu z pomidorów Pelatti jak mięsna lasagne. 

Unikatowa etykieta

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przykuwa uwagę unikatową etykietą. Przedstawiono na niej kompas, który symbolizuje równowagę pomiędzy wszystkimi elementami, dzięki którym to wino jest wyjątkowe: winna latorośl, słońce, gleba, poświęcenie i upływ czasu. 

Połączenie kolorystyczne ciemnego granatu tła ze złotą czcionką i czerwonym kompasem oddaje elegancję zamkniętego wewnątrz wina.




Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować