Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta da Alorna Tinto 1,5L


Quinta da Alorna
na-co-dzien na co dzień
84,00 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Tradycyjna, portugalska winnica


Winnica Quinta da Alorna produkuje aż 1,85 miliona litrów wina rocznie. Wszystkie wina tworzone są z najlepszych odmian winorośli za pomocą najnowszych technologii winiarskich. Firma specjalizuje się w produkcji jakościowych win z lokalnych szczepów, takich jak Touriga Nacional, nie rezygnując także z odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay. 220 hektarów winnic należących do Quinta da Alorna w samym sercu winiarskiego regionu Ribatejo, obsadzonych jest najlepszymi winoroślami 6 różnych szczepów. 


Precyzyjna produkcja


Wino jest kupażem szczepów Syrah, Tinta Roriz i Alicante Bouschet. Owoce każdego ze szczepów zbierane i selekcjonowane są oddzielnie. Pierw owoce poddawane są 2-dniowej zimnej maceracji, dzięki której wino zachowuje naturalny aromat winogron, a następnie fermentacji w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino przechodzi także fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w owocach przechodzi w delikatny kwas mlekowy, który sprawia, że finalny trunek ma łagodny, jedwabisty smak. Na koniec wino starzeje się w dębowych beczkach. 


Czerwone, wytrawne, delikatne w smaku


Quinta da Alorna Tinto ma intensywną, ciemno-rubinową szatę. W nosie rozwija intensywne aromaty czerwonych, dojrzałych owoców, takich jak truskawki, poziomki i ciemne wiśnie, uzupełnione nutami suszonych śliwek i bakalii. Smak wina jest delikatny, pozbawiony cierpkości i z dobrze zrównoważonymi taninami. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni i delikatne drewno. 


Do dzikiego drobiu, królika i suszonych wędlin


Wino najlepiej komponuje się z pieczonym drobiem, perliczką w majeranku lub kaczką z chrupiącą skórką. Doskonale smakuje także w połączeniu z królikiem duszonym w maśle z marchewką i deską suszonych wędlin iberyjskich, szynką Jamon, kiełbasą Fuet lub Salami. Podawać schłodzone do temperatury 16 - 18⁰C.


Nagrody


Quinta da Alorna Tinto zdobyło złoty medal w Challenge International du Vin w 2012 roku. W roku 2014 Wine Enthusiast Magazine przyznało mu 88 punktów na 100 możliwych. 


Doskonały prezent


Butelka o klasycznym kształcie z ciemnego szkła, udekorowana została etykietą o ciemno-granatowej barwie ze złotymi detalami, która nadaje winu eleganckiego stylu. Nad nazwą wina widnieje podobizna pałacu wybudowanego w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę. Pałac ten jest swoistym symbolem winnicy. 


Opis

Tradycyjna, portugalska winnica


Winnica Quinta da Alorna produkuje aż 1,85 miliona litrów wina rocznie. Wszystkie wina tworzone są z najlepszych odmian winorośli za pomocą najnowszych technologii winiarskich. Firma specjalizuje się w produkcji jakościowych win z lokalnych szczepów, takich jak Touriga Nacional, nie rezygnując także z odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay. 220 hektarów winnic należących do Quinta da Alorna w samym sercu winiarskiego regionu Ribatejo, obsadzonych jest najlepszymi winoroślami 6 różnych szczepów. 


Precyzyjna produkcja


Wino jest kupażem szczepów Syrah, Tinta Roriz i Alicante Bouschet. Owoce każdego ze szczepów zbierane i selekcjonowane są oddzielnie. Pierw owoce poddawane są 2-dniowej zimnej maceracji, dzięki której wino zachowuje naturalny aromat winogron, a następnie fermentacji w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino przechodzi także fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w owocach przechodzi w delikatny kwas mlekowy, który sprawia, że finalny trunek ma łagodny, jedwabisty smak. Na koniec wino starzeje się w dębowych beczkach. 


Czerwone, wytrawne, delikatne w smaku


Quinta da Alorna Tinto ma intensywną, ciemno-rubinową szatę. W nosie rozwija intensywne aromaty czerwonych, dojrzałych owoców, takich jak truskawki, poziomki i ciemne wiśnie, uzupełnione nutami suszonych śliwek i bakalii. Smak wina jest delikatny, pozbawiony cierpkości i z dobrze zrównoważonymi taninami. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni i delikatne drewno. 


Do dzikiego drobiu, królika i suszonych wędlin


Wino najlepiej komponuje się z pieczonym drobiem, perliczką w majeranku lub kaczką z chrupiącą skórką. Doskonale smakuje także w połączeniu z królikiem duszonym w maśle z marchewką i deską suszonych wędlin iberyjskich, szynką Jamon, kiełbasą Fuet lub Salami. Podawać schłodzone do temperatury 16 - 18⁰C.


Nagrody


Quinta da Alorna Tinto zdobyło złoty medal w Challenge International du Vin w 2012 roku. W roku 2014 Wine Enthusiast Magazine przyznało mu 88 punktów na 100 możliwych. 


Doskonały prezent


Butelka o klasycznym kształcie z ciemnego szkła, udekorowana została etykietą o ciemno-granatowej barwie ze złotymi detalami, która nadaje winu eleganckiego stylu. Nad nazwą wina widnieje podobizna pałacu wybudowanego w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę. Pałac ten jest swoistym symbolem winnicy. 


Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować