Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta Da Alorna Alvarino Reserva


Quinta da Alorna
dla-koneserow dla koneserów
na-piknik na piknik
77,00 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Wyjątkowy winiarski region Portugalii

Quinta da Alorna to znana i ceniona portugalska winiarnia mieszcząca się w sercu regionu Ribatejo. Winnica zajmuje 220 hektarów upraw szczepów lokalnych i międzynarodowych, które oddają doskonałe owoce dojrzewające w unikalnych warunkach. Terroir Ribatejo bowiem jest składową piaszczystych, ubogich w mikroelementy gleb oraz wysokich temperatur powietrza. Symbolem i siedzibą główną marki jest wybudowany w 1723 roku pałac I markiza Alorny, którego wizerunek znajduje się na każdej butelce wina wyprodukowanej przez Quinta da Alorna.

Oddzielna fermentacja

Proces winifikacji dla obu odmian tworzących to wino został przeprowadzony oddzielnie. Winogrona zostały pierw wyciśnięte, moszcz poddany klarowaniu, a następnie fermentacji. Owoce odmiany Alvarinho fermentowały w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 15⁰C, natomiast winogrona szczepu Vigonier fermentowały w nowych beczkach z dębu francuskiego na drobnym osadzie przez 4 miesiące. Na koniec wino jest łączone, stabilizowane na zimno, filtrowane i butelkowane.

Białe, wytrawne, o aromacie owoców tropikalnych i białych kwiatów

Wino jest kupażem szczepów Alvarinho (50%) oraz Viognier (50%). Ma delikatną cytrynową barwę. W nosie łączą się ze sobą świeże aromaty owoców tropikalnych, moreli, gruszki i białych kwiatów. W smaku jest równie świeże, o doskonałej równowadze między kwasowością a świeżością i subtelnym słodkim akcentem. Delikatnie oleista konsystencja rozpływa się w ustach i pozwala zachować smak trunku na długo po skończonej degustacji.

Do owoców morza, ryb i serów

Jest to doskonałe wino do łączenia z deską miękkich serów, takich jak Brie lub Camembert. Komponuje się również z dorszem w śmietanowym sosie z gałką muszkatołową i owocami morza zapiekanymi pod beszamelem. Serwuj dobrze schłodzone do temperatury około 12⁰C.

Nowoczesne i eleganckie

Butelka utrzymana jest w eleganckim i nowoczesnym stylu. Ma smukły kształt z długą wąską szyjką i wykonana jest z brązowawego szkła. Szyjkę otacza czarny kaptur ze złotym zdobieniem – datą powstania winiarni. Dolną część butelki zdobi etykieta o kremowym tle, na której wyróżnia się czarna ramka ze złotym obramowaniem, w której umieszczono złotą nazwę marki. Nad nią umieszczono nazwę trunku oraz kilka detali w jasnych, pastelowych barwach.

Opis

Wyjątkowy winiarski region Portugalii

Quinta da Alorna to znana i ceniona portugalska winiarnia mieszcząca się w sercu regionu Ribatejo. Winnica zajmuje 220 hektarów upraw szczepów lokalnych i międzynarodowych, które oddają doskonałe owoce dojrzewające w unikalnych warunkach. Terroir Ribatejo bowiem jest składową piaszczystych, ubogich w mikroelementy gleb oraz wysokich temperatur powietrza. Symbolem i siedzibą główną marki jest wybudowany w 1723 roku pałac I markiza Alorny, którego wizerunek znajduje się na każdej butelce wina wyprodukowanej przez Quinta da Alorna.

Oddzielna fermentacja

Proces winifikacji dla obu odmian tworzących to wino został przeprowadzony oddzielnie. Winogrona zostały pierw wyciśnięte, moszcz poddany klarowaniu, a następnie fermentacji. Owoce odmiany Alvarinho fermentowały w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 15⁰C, natomiast winogrona szczepu Vigonier fermentowały w nowych beczkach z dębu francuskiego na drobnym osadzie przez 4 miesiące. Na koniec wino jest łączone, stabilizowane na zimno, filtrowane i butelkowane.

Białe, wytrawne, o aromacie owoców tropikalnych i białych kwiatów

Wino jest kupażem szczepów Alvarinho (50%) oraz Viognier (50%). Ma delikatną cytrynową barwę. W nosie łączą się ze sobą świeże aromaty owoców tropikalnych, moreli, gruszki i białych kwiatów. W smaku jest równie świeże, o doskonałej równowadze między kwasowością a świeżością i subtelnym słodkim akcentem. Delikatnie oleista konsystencja rozpływa się w ustach i pozwala zachować smak trunku na długo po skończonej degustacji.

Do owoców morza, ryb i serów

Jest to doskonałe wino do łączenia z deską miękkich serów, takich jak Brie lub Camembert. Komponuje się również z dorszem w śmietanowym sosie z gałką muszkatołową i owocami morza zapiekanymi pod beszamelem. Serwuj dobrze schłodzone do temperatury około 12⁰C.

Nowoczesne i eleganckie

Butelka utrzymana jest w eleganckim i nowoczesnym stylu. Ma smukły kształt z długą wąską szyjką i wykonana jest z brązowawego szkła. Szyjkę otacza czarny kaptur ze złotym zdobieniem – datą powstania winiarni. Dolną część butelki zdobi etykieta o kremowym tle, na której wyróżnia się czarna ramka ze złotym obramowaniem, w której umieszczono złotą nazwę marki. Nad nią umieszczono nazwę trunku oraz kilka detali w jasnych, pastelowych barwach.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować