Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Vina Oria Macabeo


Covinca
na-co-dzien na co dzień
29,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Nagradzana winiarnia z hiszpańskiej Aragonii

Covinca to renomowana winiarnia, która powstała w 1942 roku w mieście Longares, które może poszczycić się bogatymi tradycjami winiarskimi. W posiadaniu marki leży 1700 hektarów winnic, obsadzonych zarówno lokalnymi odmianami winorośli, jak Mazuelo, Carinena czy Garnacha, jak i międzynarodowymi, zwłaszcza Cabernet Sauvignon, Merlot czy Chardonnay. Wina, które są z nich tworzone są niezwykle różnorodne pod względem stylu i charakteru, dzięki czemu zaspakajają odmienne gusta miłośników win na całym świecie. Zaowocowało to zdobyciem przez winiarnię wielu prestiżowych nagród na międzynarodowych konkursach, m.in. Concours Mondial de Bruxelles i Decanter World Awards.

Produkcja w niskich temperaturach

Winogrona, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z ręcznych zbiorów, które odbywają się w pierwszej połowie września. Następnie owoce są tłoczone i pozostawiane na 24 godziny w kadziach chłodzonych do temperatury 10⁰C. Po schłodzeniu moszcz winny poddany jest fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 16⁰C ze specjalnie dobranymi odmianami drożdży. Po fermentacji wino przechodzi proces klarowania i stabilizacji na zimno w temperaturze -5⁰C. Na koniec gotowe wino jest filtrowane i butelkowane. 

Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie cytrusów i bananów

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Macabeo. Ma jasno-żółtawy odcień i wyjątkowo świeży bukiet o przeplatających się wzajemnie aromatach cytrusów i bananów z nutami białych kwiatów i świeżych ziół. W ustach oleista i przyjemna dla podniebienia konsystencja rozlewa się owocowym posmakiem z odświeżającą nutą. 

Towarzysz śmietanowego sosu

Najlepiej skomponuje się z daniami, w których dominują świeże lub śmietanowe smaki, jak fettuccine w sosie śmietanowym z boczkiem i natką pietruszki lub piersią kurczaka zapiekaną ze śmietaną kremówką i suszonymi pomidorami. Równie dobrze łączy się z lekkimi rybami i grillowanymi owocami morza. 

Ze starożytnym akcentem

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z jasnego szkła. Szyjka obleczona jest białym kapturem, a środkowa część udekorowana prostokątną etykietą w jasnym odcieniu. Po środku etykiety widnieją rysunki czterech kolumn, z czego każda reprezentuje inny styl architektoniczny czasów starożytnych. Po prawej stronie umieszczono nazwę marki. 

Opis

Nagradzana winiarnia z hiszpańskiej Aragonii

Covinca to renomowana winiarnia, która powstała w 1942 roku w mieście Longares, które może poszczycić się bogatymi tradycjami winiarskimi. W posiadaniu marki leży 1700 hektarów winnic, obsadzonych zarówno lokalnymi odmianami winorośli, jak Mazuelo, Carinena czy Garnacha, jak i międzynarodowymi, zwłaszcza Cabernet Sauvignon, Merlot czy Chardonnay. Wina, które są z nich tworzone są niezwykle różnorodne pod względem stylu i charakteru, dzięki czemu zaspakajają odmienne gusta miłośników win na całym świecie. Zaowocowało to zdobyciem przez winiarnię wielu prestiżowych nagród na międzynarodowych konkursach, m.in. Concours Mondial de Bruxelles i Decanter World Awards.

Produkcja w niskich temperaturach

Winogrona, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z ręcznych zbiorów, które odbywają się w pierwszej połowie września. Następnie owoce są tłoczone i pozostawiane na 24 godziny w kadziach chłodzonych do temperatury 10⁰C. Po schłodzeniu moszcz winny poddany jest fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 16⁰C ze specjalnie dobranymi odmianami drożdży. Po fermentacji wino przechodzi proces klarowania i stabilizacji na zimno w temperaturze -5⁰C. Na koniec gotowe wino jest filtrowane i butelkowane. 

Białe, delikatnie wytrawne, o aromacie cytrusów i bananów

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Macabeo. Ma jasno-żółtawy odcień i wyjątkowo świeży bukiet o przeplatających się wzajemnie aromatach cytrusów i bananów z nutami białych kwiatów i świeżych ziół. W ustach oleista i przyjemna dla podniebienia konsystencja rozlewa się owocowym posmakiem z odświeżającą nutą. 

Towarzysz śmietanowego sosu

Najlepiej skomponuje się z daniami, w których dominują świeże lub śmietanowe smaki, jak fettuccine w sosie śmietanowym z boczkiem i natką pietruszki lub piersią kurczaka zapiekaną ze śmietaną kremówką i suszonymi pomidorami. Równie dobrze łączy się z lekkimi rybami i grillowanymi owocami morza. 

Ze starożytnym akcentem

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z jasnego szkła. Szyjka obleczona jest białym kapturem, a środkowa część udekorowana prostokątną etykietą w jasnym odcieniu. Po środku etykiety widnieją rysunki czterech kolumn, z czego każda reprezentuje inny styl architektoniczny czasów starożytnych. Po prawej stronie umieszczono nazwę marki. 

Opakowania

poprzednie
następne