Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Tbilisi Peak Red Semi Dry


Tiflis Vini Pogreby
na-co-dzien na co dzień
33,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Ceniony gruziński producent winiarski

Tiflis Vini Pogreby to winiarnia założona w 1999 roku u podnóża gór Gombori we wschodniej części regionu Kachetii. Tworzy różnorodne wina, które osiągają sukcesy zarówno na rynku lokalnym jak i międzynarodowym. Produkty Tiflis Vini Pogreby są doskonale znane w krajach bałtyckich, na Ukrainie, w Rosji, Niemczech i U.S.A. Podczas produkcji łączy gruzińskie tradycje starzenia wina w glinianych naczyniach zakopanych pod ziemią oraz nowoczesne technologie, umożliwiające produkcję wysokiej jakości trunków. 

Tradycja winiarska Kachetii

Kachetia to najbardziej popularny region winiarski Gruzji. Tradycja winiarska sięga tam czasów starożytnych, a sam obszar ma dużą wartość historyczną. Winnice Kachetii obsadzone są rodzimymi, autochtonicznymi odmianami winorośli, to znaczy takimi, których uprawy nie występują nigdzie indziej na świecie. Winogrona mają tam doskonałe warunki do rozwoju i dojrzewania – ciepłe temperatury, żyzne gleby i dobre nawodnienie dzięki bliskości rzeki Alazani. 

Ceniony czerwony szczep 

Saperavi jest najczęściej uprawianym szczepem w Gruzji i jest równocześnie autochtoniczną odmianą, dzięki której gruzińskie winiarstwo zaistniało na szerokim międzynarodowym rynku. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo ciemnym, wręcz purpurowo-fioletowym owocom – „saperavi” oznacza bowiem „barwnik”. 

Czerwone, półwytrawne, o aromacie ciemnych jagód

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Saperavi. Zanim trafiło do butelek leżakowało w dębowych beczkach. Ma ciemno-rubinowną barwę z granatowymi refleksami, typową dla odmiany. Intensywny bukiet zdominowany jest aromatami ciemnych owoców jagodowych: jeżyn, borówek i jagód z nutą śliwek węgierek. Na podniebieniu jest równie intensywnie owocowe, z nutami ciemnych owoców śliwek i jeżyn, harmonijne o subtelnej wytrawności, która przypadnie do gustu delikatnym podniebieniom. 

Dania mięsne, pizza, sery

Wspaniale sprawdzi się jako towarzysz tradycyjnych mięsnych potraw kuchni gruzińskiej, grillowaną karkówką w kaukaskich przyprawach lub pieczoną baraniną w ziołach. Łączy się także z daniami znanymi na całym świecie jak pieczeń wieprzowa w sosie własnym, pizza na pomidorowym sosie z włoskim salami czy smażonym indykiem w marynacie z papryką wędzoną i solą czosnkową. Posmakuje równie dobrze z deską miękkich serów typu Brie i pół-twardych serów jak Mimolette. 

Etykieta ze złotą kwerwi 

Klasyczna butelka z czarnego połyskującego szkła ozdobiona została czarnym kapturem na szyjce oraz szeroką czarną etykietą. W środkowej części etykiety umieszczono nazwę wina w kolorze złotym oraz złoty rysunek kwerwi, czyli tradycyjnego glinianego naczynia, w którym starzone jest wino w Gruzji. Pod bogato zdobioną kwerwi znajdują się informacje dotyczące trunku oraz herb Gruzji. Całość utrzymana jest w eleganckim i gustownym stylu. 

Opis

Ceniony gruziński producent winiarski

Tiflis Vini Pogreby to winiarnia założona w 1999 roku u podnóża gór Gombori we wschodniej części regionu Kachetii. Tworzy różnorodne wina, które osiągają sukcesy zarówno na rynku lokalnym jak i międzynarodowym. Produkty Tiflis Vini Pogreby są doskonale znane w krajach bałtyckich, na Ukrainie, w Rosji, Niemczech i U.S.A. Podczas produkcji łączy gruzińskie tradycje starzenia wina w glinianych naczyniach zakopanych pod ziemią oraz nowoczesne technologie, umożliwiające produkcję wysokiej jakości trunków. 

Tradycja winiarska Kachetii

Kachetia to najbardziej popularny region winiarski Gruzji. Tradycja winiarska sięga tam czasów starożytnych, a sam obszar ma dużą wartość historyczną. Winnice Kachetii obsadzone są rodzimymi, autochtonicznymi odmianami winorośli, to znaczy takimi, których uprawy nie występują nigdzie indziej na świecie. Winogrona mają tam doskonałe warunki do rozwoju i dojrzewania – ciepłe temperatury, żyzne gleby i dobre nawodnienie dzięki bliskości rzeki Alazani. 

Ceniony czerwony szczep 

Saperavi jest najczęściej uprawianym szczepem w Gruzji i jest równocześnie autochtoniczną odmianą, dzięki której gruzińskie winiarstwo zaistniało na szerokim międzynarodowym rynku. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo ciemnym, wręcz purpurowo-fioletowym owocom – „saperavi” oznacza bowiem „barwnik”. 

Czerwone, półwytrawne, o aromacie ciemnych jagód

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Saperavi. Zanim trafiło do butelek leżakowało w dębowych beczkach. Ma ciemno-rubinowną barwę z granatowymi refleksami, typową dla odmiany. Intensywny bukiet zdominowany jest aromatami ciemnych owoców jagodowych: jeżyn, borówek i jagód z nutą śliwek węgierek. Na podniebieniu jest równie intensywnie owocowe, z nutami ciemnych owoców śliwek i jeżyn, harmonijne o subtelnej wytrawności, która przypadnie do gustu delikatnym podniebieniom. 

Dania mięsne, pizza, sery

Wspaniale sprawdzi się jako towarzysz tradycyjnych mięsnych potraw kuchni gruzińskiej, grillowaną karkówką w kaukaskich przyprawach lub pieczoną baraniną w ziołach. Łączy się także z daniami znanymi na całym świecie jak pieczeń wieprzowa w sosie własnym, pizza na pomidorowym sosie z włoskim salami czy smażonym indykiem w marynacie z papryką wędzoną i solą czosnkową. Posmakuje równie dobrze z deską miękkich serów typu Brie i pół-twardych serów jak Mimolette. 

Etykieta ze złotą kwerwi 

Klasyczna butelka z czarnego połyskującego szkła ozdobiona została czarnym kapturem na szyjce oraz szeroką czarną etykietą. W środkowej części etykiety umieszczono nazwę wina w kolorze złotym oraz złoty rysunek kwerwi, czyli tradycyjnego glinianego naczynia, w którym starzone jest wino w Gruzji. Pod bogato zdobioną kwerwi znajdują się informacje dotyczące trunku oraz herb Gruzji. Całość utrzymana jest w eleganckim i gustownym stylu. 

Opakowania

poprzednie
następne