Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Tauber & Wasilewski Cabernet Franc Kopár


bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
najwyzej-oceniane najwyżej oceniane
polecane polecane
149,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Węgierskie wino na polskim rynku

Polska i Węgry od wielu setek lat łączyła przyjaźń i współpraca także na arenie winiarskiej. Dlatego współpraca cenionej winiarkiej firmy Polgar, stworzonej przez Zoltana i Katalinę Polgar oraz zamieszkującego w Budapeszcie Macieja Wasilewskiego jest przeniesieniem winiarskiej tradycji obu krajów w XXI wiek. Wspólna inwestycja w winiarnię było spełnieniem marzenia o „wielkim cuvee” środkowej Europy, dlatego w ofercie marki Tauber & Wasilewski znajdują się dwa wyjątkowe, przeznaczone do dłuższego leżakowania wina oraz kilka lżejszych o śródziemnomorskim charakterze. 

Najbardziej znany region winiarski wschodniej Europy

Villany to najlepszy region winiarski Węgier i jeden z najbardziej znanych w tej części Europy. Mieści się na południu kraju tuż przy granicy z Chorwacją na wielkim paśmie wzgórz, które już od XVIII wieku obsadzone są winnicami. Wokół miasteczka o takiej samej nazwie, Villany, piętrzą się małe domki, place, knajpki z lokalną kuchnią, a pod nimi piwnice na wino oraz 2200 hektarów winnic. Region ten słynie z najbardziej szlachetnych i tradycyjnych win Europy Środkowej, które tworzone są za pomocą winifikacji sięgającej do tradycji rzymskiej, niemieckiej oraz serbskiej. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie wiśni, czekolady, kakao i świeżej kawy

Wino powstało w 100 % z owoców szczepu Cabernet Franc. Zanim zostało zabutelkowane dojrzewało przez 6 miesięcy w małych dębowych beczkach. Wyróżnia się intensywnym, purpurowym kolorem wina. Wyrazisty bukiet objawia się aromatami śliwki, wiśni, czekolady i kakao z nutami świeżo zaparzonej kawy i egzotycznych przypraw. W ustach jest dobrze zrównoważone dzięki długiemu leżakowaniu, intensywne i soczyste z posmakiem wiśni, suszonych śliwek i ciemnej czekolady. Przynosi wiele przyjemności z degustacji. 

Makarony, mięsa i miękkie sery

Doskonale skomponuje się z daniami mięsnymi, zarówno na bazie czerwonego mięsa, jak pieczony schab z marchewką i pasternakiem, jak i białego, np. pieczoną gęsią ze złocistą skórką. Łączy się także z makaronami – papardelle z suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką Jamon i deską miękkich serów typu Brie lub Camembert. 

Wino zostało zabutelkowane bez filtrowania i klarowania, przed degustacją zaleca się więc zdekantowanie, czyli ostrożne przelanie wina do odpowiedniej karafki. Serwuj w temperaturze pokojowej około 18⁰C. 

Z widokiem na winnice

Klasyczna butelka wykonana z czarnego szkła została ozdobiona czarnym prostym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w środkowej części. Etykietę o kremowym tle otacza złota ramka, a w środku wypełnia złota nazwa winiarni, zdjęcie przedstawiające widok na winnice regionu Villany, nazwę wina i miejsce produkcji. Całość utrzymana jest w nowoczesnym i eleganckim stylu, doskonale oddającym charakter zamkniętego wewnątrz trunku. 

Opis

Węgierskie wino na polskim rynku

Polska i Węgry od wielu setek lat łączyła przyjaźń i współpraca także na arenie winiarskiej. Dlatego współpraca cenionej winiarkiej firmy Polgar, stworzonej przez Zoltana i Katalinę Polgar oraz zamieszkującego w Budapeszcie Macieja Wasilewskiego jest przeniesieniem winiarskiej tradycji obu krajów w XXI wiek. Wspólna inwestycja w winiarnię było spełnieniem marzenia o „wielkim cuvee” środkowej Europy, dlatego w ofercie marki Tauber & Wasilewski znajdują się dwa wyjątkowe, przeznaczone do dłuższego leżakowania wina oraz kilka lżejszych o śródziemnomorskim charakterze. 

Najbardziej znany region winiarski wschodniej Europy

Villany to najlepszy region winiarski Węgier i jeden z najbardziej znanych w tej części Europy. Mieści się na południu kraju tuż przy granicy z Chorwacją na wielkim paśmie wzgórz, które już od XVIII wieku obsadzone są winnicami. Wokół miasteczka o takiej samej nazwie, Villany, piętrzą się małe domki, place, knajpki z lokalną kuchnią, a pod nimi piwnice na wino oraz 2200 hektarów winnic. Region ten słynie z najbardziej szlachetnych i tradycyjnych win Europy Środkowej, które tworzone są za pomocą winifikacji sięgającej do tradycji rzymskiej, niemieckiej oraz serbskiej. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie wiśni, czekolady, kakao i świeżej kawy

Wino powstało w 100 % z owoców szczepu Cabernet Franc. Zanim zostało zabutelkowane dojrzewało przez 6 miesięcy w małych dębowych beczkach. Wyróżnia się intensywnym, purpurowym kolorem wina. Wyrazisty bukiet objawia się aromatami śliwki, wiśni, czekolady i kakao z nutami świeżo zaparzonej kawy i egzotycznych przypraw. W ustach jest dobrze zrównoważone dzięki długiemu leżakowaniu, intensywne i soczyste z posmakiem wiśni, suszonych śliwek i ciemnej czekolady. Przynosi wiele przyjemności z degustacji. 

Makarony, mięsa i miękkie sery

Doskonale skomponuje się z daniami mięsnymi, zarówno na bazie czerwonego mięsa, jak pieczony schab z marchewką i pasternakiem, jak i białego, np. pieczoną gęsią ze złocistą skórką. Łączy się także z makaronami – papardelle z suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką Jamon i deską miękkich serów typu Brie lub Camembert. 

Wino zostało zabutelkowane bez filtrowania i klarowania, przed degustacją zaleca się więc zdekantowanie, czyli ostrożne przelanie wina do odpowiedniej karafki. Serwuj w temperaturze pokojowej około 18⁰C. 

Z widokiem na winnice

Klasyczna butelka wykonana z czarnego szkła została ozdobiona czarnym prostym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w środkowej części. Etykietę o kremowym tle otacza złota ramka, a w środku wypełnia złota nazwa winiarni, zdjęcie przedstawiające widok na winnice regionu Villany, nazwę wina i miejsce produkcji. Całość utrzymana jest w nowoczesnym i eleganckim stylu, doskonale oddającym charakter zamkniętego wewnątrz trunku. 

Opakowania

poprzednie
następne