Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Taraboste Pinot Noir Magnum


Chateau Vartely
na-impreze na imprezę
na-prezent na prezent
polecane polecane
149,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Winiarnia z serca Mołdawii

Siedziba założonej w 2003 roku Chateau Vartely mieści się w miejscowości Orhei, położonej około 50 kilometrów na północ od Kiszyniowa. Jej nazwa „vartely” w wolnym tłumaczeniu oznacza „lokalne, miejscowe skały” i została zainspirowana przez charakterystyczne skaliste podłoże, które dominuje w okolicy. Winiarnia pracuje na 2,5 tysiącach hektarów własnych winnic, z których 10 % obsadzonych jest lokalnymi szczepami, lecz ich ilość wciąż rośnie. 

W podziękowaniu dla przodków

Ekskluzywna linia winiarska Taraboste to wyraz wdzięczności złożony przodkom, którzy rozwinęli tradycję mołdawskiej uprawy winorośli. Są one świadectwem poświęcenia i doskonałego mistrzostwa, jakie osiągnęli mołdawscy winiarze w produkcji trunków. 

Wina tej kolekcji produkowane są w bardzo ograniczonych ilościach, z wyjątkowo dojrzałych winogron i dojrzewających w dębowych beczkach. Wina Taraboste, a zwłaszcza stworzone z najbardziej kapryśnego szczepu, jakim jest Pinot Noir, zasługują na miano okrętu flagowego mołdawskiego winiarstwa.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców z kakao i wanilią

Wino wyprodukowano w 100 % z selekcjonowanych owoców szczepu Pinot Noir. Zanim zostało zabutelkowane, leżakowało w nowych dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Ma piękny odcień dojrzałej wiśni z jasno-różowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty wiśni i jagód z nutami ziół, kakao, wanilii i przypraw korzennych. Na podniebieniu jedwabista konsystencja zaskakuje miękkimi taninami i umiarkowaną kwasowością. Pod koniec degustacji objawiają się pikantne nuty, które podtrzymują przyjemność ze smakowania. 

Do jagnięciny lub kaczki

Najlepszym towarzyszem dla Taraboste Pinot Noir Magnum będzie pieczona w całości kaczka podawana z maślanymi gnocchi i sosem ze słodkiej żurawiny lub kotleciki jagnięce w rozmarynie na smażonym szpinaku z czosnkiem. Warto łączyć je także z deską twardych i pół-twardych serów typu Mimolette czy Parmezan.

Starożytni arystokraci

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przyciąga uwagę etykietą z popiersiem starożytnego arystokraty. Jest to wizerunek jednego ze szlachciców żyjących w starożytnej Tracji, którym nadano nazwę Tarabostes. Nazwa została zaczerpnięta z kształtu czapek, jakie ci nosili. Prócz szlachcica na etykiecie widnieje nazwa producenta, nazwa wina oraz kilka informacji na jego temat. Całości dopełnia złota ramka wokół etykiety. 

Opis

Winiarnia z serca Mołdawii

Siedziba założonej w 2003 roku Chateau Vartely mieści się w miejscowości Orhei, położonej około 50 kilometrów na północ od Kiszyniowa. Jej nazwa „vartely” w wolnym tłumaczeniu oznacza „lokalne, miejscowe skały” i została zainspirowana przez charakterystyczne skaliste podłoże, które dominuje w okolicy. Winiarnia pracuje na 2,5 tysiącach hektarów własnych winnic, z których 10 % obsadzonych jest lokalnymi szczepami, lecz ich ilość wciąż rośnie. 

W podziękowaniu dla przodków

Ekskluzywna linia winiarska Taraboste to wyraz wdzięczności złożony przodkom, którzy rozwinęli tradycję mołdawskiej uprawy winorośli. Są one świadectwem poświęcenia i doskonałego mistrzostwa, jakie osiągnęli mołdawscy winiarze w produkcji trunków. 

Wina tej kolekcji produkowane są w bardzo ograniczonych ilościach, z wyjątkowo dojrzałych winogron i dojrzewających w dębowych beczkach. Wina Taraboste, a zwłaszcza stworzone z najbardziej kapryśnego szczepu, jakim jest Pinot Noir, zasługują na miano okrętu flagowego mołdawskiego winiarstwa.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców z kakao i wanilią

Wino wyprodukowano w 100 % z selekcjonowanych owoców szczepu Pinot Noir. Zanim zostało zabutelkowane, leżakowało w nowych dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Ma piękny odcień dojrzałej wiśni z jasno-różowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty wiśni i jagód z nutami ziół, kakao, wanilii i przypraw korzennych. Na podniebieniu jedwabista konsystencja zaskakuje miękkimi taninami i umiarkowaną kwasowością. Pod koniec degustacji objawiają się pikantne nuty, które podtrzymują przyjemność ze smakowania. 

Do jagnięciny lub kaczki

Najlepszym towarzyszem dla Taraboste Pinot Noir Magnum będzie pieczona w całości kaczka podawana z maślanymi gnocchi i sosem ze słodkiej żurawiny lub kotleciki jagnięce w rozmarynie na smażonym szpinaku z czosnkiem. Warto łączyć je także z deską twardych i pół-twardych serów typu Mimolette czy Parmezan.

Starożytni arystokraci

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przyciąga uwagę etykietą z popiersiem starożytnego arystokraty. Jest to wizerunek jednego ze szlachciców żyjących w starożytnej Tracji, którym nadano nazwę Tarabostes. Nazwa została zaczerpnięta z kształtu czapek, jakie ci nosili. Prócz szlachcica na etykiecie widnieje nazwa producenta, nazwa wina oraz kilka informacji na jego temat. Całości dopełnia złota ramka wokół etykiety. 

Opakowania

poprzednie
następne