Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Taraboste Pinot Noir Magnum

  • na imprezę
  • na prezent
  • polecane
Outlet
-27%

Chateau Vartely

Normalna cena: 149,00 zł

Promocja 109,00 zł


 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Winiarnia z serca Mołdawii

Siedziba założonej w 2003 roku Chateau Vartely mieści się w miejscowości Orhei, położonej około 50 kilometrów na północ od Kiszyniowa. Jej nazwa „vartely” w wolnym tłumaczeniu oznacza „lokalne, miejscowe skały” i została zainspirowana przez charakterystyczne skaliste podłoże, które dominuje w okolicy. Winiarnia pracuje na 2,5 tysiącach hektarów własnych winnic, z których 10 % obsadzonych jest lokalnymi szczepami, lecz ich ilość wciąż rośnie. 

W podziękowaniu dla przodków

Ekskluzywna linia winiarska Taraboste to wyraz wdzięczności złożony przodkom, którzy rozwinęli tradycję mołdawskiej uprawy winorośli. Są one świadectwem poświęcenia i doskonałego mistrzostwa, jakie osiągnęli mołdawscy winiarze w produkcji trunków. 

Wina tej kolekcji produkowane są w bardzo ograniczonych ilościach, z wyjątkowo dojrzałych winogron i dojrzewających w dębowych beczkach. Wina Taraboste, a zwłaszcza stworzone z najbardziej kapryśnego szczepu, jakim jest Pinot Noir, zasługują na miano okrętu flagowego mołdawskiego winiarstwa.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców z kakao i wanilią

Wino wyprodukowano w 100 % z selekcjonowanych owoców szczepu Pinot Noir. Zanim zostało zabutelkowane, leżakowało w nowych dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Ma piękny odcień dojrzałej wiśni z jasno-różowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty wiśni i jagód z nutami ziół, kakao, wanilii i przypraw korzennych. Na podniebieniu jedwabista konsystencja zaskakuje miękkimi taninami i umiarkowaną kwasowością. Pod koniec degustacji objawiają się pikantne nuty, które podtrzymują przyjemność ze smakowania. 

Do jagnięciny lub kaczki

Najlepszym towarzyszem dla Taraboste Pinot Noir Magnum będzie pieczona w całości kaczka podawana z maślanymi gnocchi i sosem ze słodkiej żurawiny lub kotleciki jagnięce w rozmarynie na smażonym szpinaku z czosnkiem. Warto łączyć je także z deską twardych i pół-twardych serów typu Mimolette czy Parmezan.

Starożytni arystokraci

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przyciąga uwagę etykietą z popiersiem starożytnego arystokraty. Jest to wizerunek jednego ze szlachciców żyjących w starożytnej Tracji, którym nadano nazwę Tarabostes. Nazwa została zaczerpnięta z kształtu czapek, jakie ci nosili. Prócz szlachcica na etykiecie widnieje nazwa producenta, nazwa wina oraz kilka informacji na jego temat. Całości dopełnia złota ramka wokół etykiety. 

Opis

Winiarnia z serca Mołdawii

Siedziba założonej w 2003 roku Chateau Vartely mieści się w miejscowości Orhei, położonej około 50 kilometrów na północ od Kiszyniowa. Jej nazwa „vartely” w wolnym tłumaczeniu oznacza „lokalne, miejscowe skały” i została zainspirowana przez charakterystyczne skaliste podłoże, które dominuje w okolicy. Winiarnia pracuje na 2,5 tysiącach hektarów własnych winnic, z których 10 % obsadzonych jest lokalnymi szczepami, lecz ich ilość wciąż rośnie. 

W podziękowaniu dla przodków

Ekskluzywna linia winiarska Taraboste to wyraz wdzięczności złożony przodkom, którzy rozwinęli tradycję mołdawskiej uprawy winorośli. Są one świadectwem poświęcenia i doskonałego mistrzostwa, jakie osiągnęli mołdawscy winiarze w produkcji trunków. 

Wina tej kolekcji produkowane są w bardzo ograniczonych ilościach, z wyjątkowo dojrzałych winogron i dojrzewających w dębowych beczkach. Wina Taraboste, a zwłaszcza stworzone z najbardziej kapryśnego szczepu, jakim jest Pinot Noir, zasługują na miano okrętu flagowego mołdawskiego winiarstwa.

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców z kakao i wanilią

Wino wyprodukowano w 100 % z selekcjonowanych owoców szczepu Pinot Noir. Zanim zostało zabutelkowane, leżakowało w nowych dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Ma piękny odcień dojrzałej wiśni z jasno-różowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty wiśni i jagód z nutami ziół, kakao, wanilii i przypraw korzennych. Na podniebieniu jedwabista konsystencja zaskakuje miękkimi taninami i umiarkowaną kwasowością. Pod koniec degustacji objawiają się pikantne nuty, które podtrzymują przyjemność ze smakowania. 

Do jagnięciny lub kaczki

Najlepszym towarzyszem dla Taraboste Pinot Noir Magnum będzie pieczona w całości kaczka podawana z maślanymi gnocchi i sosem ze słodkiej żurawiny lub kotleciki jagnięce w rozmarynie na smażonym szpinaku z czosnkiem. Warto łączyć je także z deską twardych i pół-twardych serów typu Mimolette czy Parmezan.

Starożytni arystokraci

Klasyczna butelka z ciemnego szkła przyciąga uwagę etykietą z popiersiem starożytnego arystokraty. Jest to wizerunek jednego ze szlachciców żyjących w starożytnej Tracji, którym nadano nazwę Tarabostes. Nazwa została zaczerpnięta z kształtu czapek, jakie ci nosili. Prócz szlachcica na etykiecie widnieje nazwa producenta, nazwa wina oraz kilka informacji na jego temat. Całości dopełnia złota ramka wokół etykiety. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować