+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Semillon
Szczep Semillon
Semillon to francuski, biały szczep z regionu Bordeaux, wykorzystywany do tworzenia win zarówno wytrawnych jak i słodkich.Wraz z odmianami Sauvignon Blanc i Muscadelle tworzy tzw. Biały Bordeaux Blend, który jest podstawą białych win apelacji Bordeaux, Entre-Deux-Mers AOC, Pessac-Léognan AOC i Graves AOC.
Historia Semillon
Semillon to autochtoniczny szczep z Bordeaux. Do roku 1736 znany był pod nazwą Saint-Emilion, którą później zmieniono, by przypominała nazwę miasta, niedaleko którego znajdowały się uprawy winorośli. Od początku XIX wieku odmiana uprawiana jest w Australii a także w RPA, gdzie znany był pod nazwą Wydruif czyli „winne grono”. W latach 50 ubiegłego wieku szczep chętnie uprawiany był także w Chile. W połowie XX wieku była najczęściej sadzoną białą odmianą na świecie.
Charakterystyka
Z powodu wyjątkowo cienkiej skórki owoców, podatnej na oparzenia słoneczne optymalne do uprawy są regiony o ciepłych, słonecznych dniach i chłodnych nocach. Chętnie uprawiany jest we Francji i wykorzystywany do produkcji słodkich win dzięki łatwości z jaką poddaje się szlachetnej pleśni. Jest to stosunkowo łatwa w uprawie odmiana i odporna na choroby prócz zgnilizny.
Uprawy szczepu Semillon
FrancjaWinnice obsadzone Semillon znajdują się głównie w regionie Bordeaux, gdzie tworzone są słodkie wina kupażowe szczepów Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle w apelacjach Sauternes AOC, Barsac AOC czy Loupiac AOC. Bardziej suche owoce mogą stanowić także drugorzędny składnik win z apelacji Pessac-Léognan AOC, Graves AOC i Entre-Deux-Mers AOC.AustraliaSzczep uprawiany jest praktycznie w całym kraju, szczególnie jednak w Dolinie Hunter Valley na północ od Sydney, gdzie na początku swojej kariery nazywany był mylnie „Hunter River Riesling”. W Australii wytwarza się z Semillon wina w stylu komercyjnym (niestandardowo kupażowane z Chardonnay lub bardziej klasycznie z Sauvignon Blanc), wina słodkie w stylu Sauternes, wina złożone, mineralne o potencjale długiego starzenia oraz wina wytrawne wysokiej jakości przeznaczone do degustacji jako młode. Południowa AfrykaDo roku 1820 Samillon stanowił aż 90% upraw winorośli w Południowej Afryce, dziś jednak jego uprawy tam stanowią zaledwie 1%. Jest to wynik prawdopodobnie nie uzyskania przez wina Semillon z RPA poważnej kategorii handlowej. Dziś szczep stanowi tam raczej uzupełnienie win produkowanych głównie z Sauvignon Blanc. W przeszłości dość powszechna była w Afryce czerwona odmiana Semillon, ale dziś jej uprawy praktycznie nie istnieją. Inne krajeWina z upraw Semillon z innych krajów niż Francja, Australia i RPA krytykowane są za brak złożoności i intensywności, w związku z tym ilość nasadzeń szczepu diametralnie się zmniejszyła w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Winnice odmiany można znaleźć w niewielkich ilościach w Chile, w U.S.A (Kalifornia, Waszyngton, Teksas), Kanadzie, Argentynie i Nowej Zelandii.
Smak i aromat
Najbardziej charakterystyczne dla odmiany aromaty to cytrusy, tytoń i miód. W tle wyczuwalne są także aromaty ananasa, pomarańczy, moreli i wanilii a także pieczonych tostów, mango, papai. To miejsce uprawy winorośli determinuje wyczuwalne w winie aromaty. Dodatkowych nut maślanych może dodać mu leżakowanie w beczce. Ze względu na małą kwasowość chętnie łączony jest podczas winifikacji z innymi szczepami. W kupażach oddaje swoją aksamitność i potencjał do długiego starzenia. Z kupażu Semillon oraz szczepu Sauvignon Blanc stworzono najsłynniejsze, słodkie wino świata i równocześnie jedno z najdroższych - Château d’Yquem, którego cena sięga nawet kilkudziesięciu tysięcy euro za butelkę.
Jedzenie
Wino słodkie szczepu Semillon najczęściej zestawia się z deserami, foie gras i serami pleśniowymi. Podawane jest również z tłustą szynką i owocami morza. Wytrawna wersja komponuje się natomiast z drobiem oraz gotowanymi lub grillowanymi rybami.
Jest 3 produktów.