Zanim szczep monastrell odrodził się na dobre pod koniec ubiegłego wieku, potrafił rozprzestrzenić się w kilku zakątkach globu. Zdołał przybrać francuską nazwę mourvèdre, a także doświadczyć prawdziwej eksterminacji na skutek panoszącej się po winogradach Europy plagi filoksery.
Szczep monastrell wrócił jednak na swoje miejsce czyli do winnic, które od wieków są częścią krajobrazu spieczonego słońcem hiszpańskiego Lewantu. Monastrell to endemiczna odmiana środkowej części wybrzeża Morza Śródziemnego w Hiszpanii. Panuje tam klimat idealny dla ciepłolubnych winorośli. Właśnie z południowej Hiszpanii "wyemigrowała" ona do Francji, gdzie doskonale zaadaptowała się w jej południowej części. Jako szczep zwany mourvèdre (słowo to wywodzi od Murviedro, dawnej nazwy miasta Sagunt niedaleko Walencji) stała się kluczową winoroślą w Dolinie Rodanu, Prowansji i Langwedocji. Tak było do momentu gdy plaga filoksery w drugiej połowie XIX wieku przyczyniła się do niemal kompletnego wyniszczenia jej nasadzeń . Monastrell jest odmianą o późnym okresie wegetacyjnym, dotyczy to zarówno jej pączkowania, kwitnięcia, owocowania i dojrzewania. Jest szczepem mało odpornym na choroby i szkodniki (szczególnie mączniaki). Dobrze znosi długotrwałe susze, nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Daje mało obfite plony. Intensywnie zielone liście są średniej wielkości, z bardzo płytkimi zatoczkami i charakterystycznym meszkiem na spodniej stronie. Grona przybierają z reguły stożkowatą formę, są bardzo zwarte. Owoce, o wyraźnie kulistym kształcie w momencie pełnej dojrzałości mają ciemnogranatowy, prawie czarny kolor. Ich gruba skórka skrywa mięsisty, bezbarwny miąższ. Chociaż szczep ten jest odmianą winorośli uprawianą w wielu hiszpańskich regionach winiarskich, odmianowe wina monastrell wytwarza się prawie wyłącznie w apelacjach Murcji i D.O. Alicante. Powód jest prosty, jedynie tam panuje odpowiednio suchy i gorący klimat pozwalający na optymalne dojrzewanie owoców. Dobre wina monastrell mają oleistą, aksamitną budowę. Posiadają głęboką barwę, w intensywnym bukiecie dominują nuty ciemnych owoców (jeżyn, śliwek) oraz przypraw i ziół (trufli, cynamonu, pieprzu, suszonej papryki, leśnego poszycia). W gorących rocznikach problemem winemakerów może być nadmierny alkohol oraz taniny. Wówczas najlepiej wychodzą wina nadające się do długiego starzenia w beczce, które mogą leżakować w butelce nawet kilkanaście lat. W apelacjach leżących w obrębie hiszpańskiego Lewantu monastrell często kupażowany jest z syrah, cabernet sauvignon lub merlot dając solidne stołowe wina. Wytwarza się z niego również wina różowe i musującą cavę. Wina z monastrell (mourvèdre) uprawianego we Francji lub w regionach winiarskich Nowego Świata charakteryzują większą tanicznością.