+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Gruner Veltiner
Szczep Gruner Veltiliner
Gruner Veltiliner to biały szczep winorośli pochodzący z Austrii, który stanowi najważniejszą odmianę kraju. Produkowane są z niego delikatne wina popularne w wiedeńskich heurigerach, ale także w niewielkich ilościach wina musujące.
Nazwa wina pochodzi od słowa „grun” oznaczającego „zielony”, a inspirowana była jasno-zielonymi jagodami odmiany.
Historia Gruner Veltiliner
Gruner veltliner jest naturalną krzyżówką odmiany Traminer i niemal wymarłej winorośli St. Georgener. Mimo podobieństwa nazwy nie jest spokrewniony z odmianami Roter Veltiner czy Fruhroter Veltliner. Znana jest teoria o pochodzeniu szczepu z Włoch, jednak nie potwierdziły jej jak dotąd ani badania ani pozostałości literackie.
Charakterystyka Gruner Veltiliner
Kiście odmiany są średniej lub dużej wielkości, stożkowate, z dużymi zielonożółtymi owocami. Liście są średniej wielkości, nieco owłosione od spodu. Silnie owłosiony jest za to stożek wzrostu. Dojrzewa średnio późno. Najlepiej udaje się na glebach lessowych i piaszczystych, rośnie także na glinie i glebach wapiennych. Veltliner jest odmianą plenną, z której by uzyskać bardziej skoncentrowane w aromacie i smaku wina konieczne jest ograniczanie zbiorów. Gruner Veltliner uważany jest za najlepszy szczep pod względem jakości w Austrii.
Uprawy
Najwięcej winnic szczepu znajduje się w Dolnej Austrii, w regionie Wachau, Dolinie Dunaju i w okolicach miasta Krems. Wina Gruner Veltiliner mieszczą się głównie w apelacjach Weinviertel DAC, Traisental DAC, Kremstal DAC i Kamptal DAC.Znany jest na Słowacji pod nazwą Veltlinske Zelene i nasadzony jest tam na około 20% winnic.Uprawia się go także na Węgrzech, gdzie nazywa się Zold Veltlini, co jest dosłownym tłumaczeniem austriackiej nazwy.Na północy Włoch spotykany jest jako Veltliner, gdzie jest podstawą win jednoodmianowych apelacji Alto Adige Valle Isarco DOC Veltliner.Niewielkie uprawy istnieją także w Niemczech, w Bułgarii, Szwajcarii, Australii, Nowej Zelandii i na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
Smak i aromat
W zależności od technologii tłoczenia wina z odmiany Gruner Veltliner mogą powstawać zarówno proste, młode wina, jak i pełne w smaku trunki zdolne do leżakowania. Trwałość wina szacuje się na 3-10 lat. Za najlepsze wina uchodzą te z regionu Wachau, wyróżniające się wyraźną kwasowością, pikantnym smakiem, porównywanym do świeżo zmielonego białego pieprzu. Typowe wina szczepu są świeże, zrównoważone i lekko owocowe. W nucie smakowej pojawia się grejpfrut i koper lub nuty cytrusowo-mineralne.
Jedzenie
Gruner Veltliner lub Riesling jest podstawą austriackiej zupy weinsuppe, gotowanej z wywarem wołowym, papryką i śmietaną. Powinno się go traktować podobnie do win ze szczepu Riesling – łączyć z drobiem, rybami i owocami morza. Specyficzny charakter Gruner Veltlinera sprawia, że w Austrii jest popularnym winem do sznycla wiedeńskiego i niektórych dań mięsnych, wbrew regułom typowym dla krajów zachodnich.
Jest 1 produkt