Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Srebrna Góra Regent


Winnica Srebrna Góra
59,00 zł
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Wino od czołowej enolożki w kraju

W 2005 roku dwaj pasjonaci wina, Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski postanowili odnowić polską tradycję winiarską zakładając własną winnicę. Do roku 2008 trwały poszukiwania najlepszej lokalizacji pod uprawę winogron, a gdy znaleziono pola klasztoru Kamedułów dr hab. Piotr Gruba z Uniwersytetu Rolniczego poświęcił cały 2009 rok na badanie gleby i przygotowywanie jej pod winnicę. W 2010 roku zasadzono w końcu 52 tysiące sadzonek winorośli, za których odpowiednie nasadzenie odpowiadał Krzysztof Górka i jego firma Viticultura. W 2012 roku wyprodukowano w winiarni mieszczącej się w budynkach gospodarczych klasztoru pierwsze butelki wina od marki Srebrna Góra. Od tamtej pory pieczę nad produkcją sprawuje najlepsza polska enolożka Agnieszka Rousseau. 

Fermentowane w stali

Zbiór owoców odbył się 3 października. Moszcz winny pierw został poddany maceracji na skórkach przez 10 dni, a następnie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino zostało zabutelkowane przez filtracji. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców lasu i leśnej ściółki

Wino postało w 100% z owoców szczepu Regent. Ma intensywnie rubinową barwę z jasno-czerwonymi refleksami. W nosie pierwsze skrzypce grają aromaty malin, czerwonych porzeczek i czereśni, następnie ujawniają się aromaty jagód, jeżyn i wiśni z niuansem śliwki. W tle subtelny kompot z suszu owocowego i leśna ściółka. W ustach jest intensywne i wyraziste z dobrze zaznaczonymi lecz wciąż przyjemnymi taninami. 

Kuchnia włoska i czerwone mięso

Wspaniały trunek do łączenia z tradycyjną kuchnią włoską, jak pizza z salami i mozzarellą, klasyczne spaghetti bolognese czy ravioli z gęsiną w sosie pomidorowym. Skomponuje się także z grillowanym mięsem, np. żebrem wołowym w marynacie z czosnkiem i ziołami i różnymi gulaszami, np. gulaszem wieprzowym z białą fasolą i pieczarkami. Najlepiej posmakuje delikatnie schłodzone do temperatury 15-16⁰C.

Nowoczesność typowa dla marki Srebrna Góra

Klasyczna butelka wykonana została z czarnego, połyskującego szkła i ozdobiona prostym kapturem na szyjce oraz szeroką etykietą w dolnej części. Tło etykiety utrzymane jest w dwóch odcieniach granatu. Mieszczą się na niej: logotyp producenta, którym jest srebrny trójkąt imitujący górę i nawiązujący do nazwy winnicy, nazwa marki i wina oraz miejsce i data produkcji trunku. Połączenie kolorów granatu, czerwieni i srebra oddaje nowoczesność i elegancję wina.  

Opis

Wino od czołowej enolożki w kraju

W 2005 roku dwaj pasjonaci wina, Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski postanowili odnowić polską tradycję winiarską zakładając własną winnicę. Do roku 2008 trwały poszukiwania najlepszej lokalizacji pod uprawę winogron, a gdy znaleziono pola klasztoru Kamedułów dr hab. Piotr Gruba z Uniwersytetu Rolniczego poświęcił cały 2009 rok na badanie gleby i przygotowywanie jej pod winnicę. W 2010 roku zasadzono w końcu 52 tysiące sadzonek winorośli, za których odpowiednie nasadzenie odpowiadał Krzysztof Górka i jego firma Viticultura. W 2012 roku wyprodukowano w winiarni mieszczącej się w budynkach gospodarczych klasztoru pierwsze butelki wina od marki Srebrna Góra. Od tamtej pory pieczę nad produkcją sprawuje najlepsza polska enolożka Agnieszka Rousseau. 

Fermentowane w stali

Zbiór owoców odbył się 3 października. Moszcz winny pierw został poddany maceracji na skórkach przez 10 dni, a następnie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino zostało zabutelkowane przez filtracji. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców lasu i leśnej ściółki

Wino postało w 100% z owoców szczepu Regent. Ma intensywnie rubinową barwę z jasno-czerwonymi refleksami. W nosie pierwsze skrzypce grają aromaty malin, czerwonych porzeczek i czereśni, następnie ujawniają się aromaty jagód, jeżyn i wiśni z niuansem śliwki. W tle subtelny kompot z suszu owocowego i leśna ściółka. W ustach jest intensywne i wyraziste z dobrze zaznaczonymi lecz wciąż przyjemnymi taninami. 

Kuchnia włoska i czerwone mięso

Wspaniały trunek do łączenia z tradycyjną kuchnią włoską, jak pizza z salami i mozzarellą, klasyczne spaghetti bolognese czy ravioli z gęsiną w sosie pomidorowym. Skomponuje się także z grillowanym mięsem, np. żebrem wołowym w marynacie z czosnkiem i ziołami i różnymi gulaszami, np. gulaszem wieprzowym z białą fasolą i pieczarkami. Najlepiej posmakuje delikatnie schłodzone do temperatury 15-16⁰C.

Nowoczesność typowa dla marki Srebrna Góra

Klasyczna butelka wykonana została z czarnego, połyskującego szkła i ozdobiona prostym kapturem na szyjce oraz szeroką etykietą w dolnej części. Tło etykiety utrzymane jest w dwóch odcieniach granatu. Mieszczą się na niej: logotyp producenta, którym jest srebrny trójkąt imitujący górę i nawiązujący do nazwy winnicy, nazwa marki i wina oraz miejsce i data produkcji trunku. Połączenie kolorów granatu, czerwieni i srebra oddaje nowoczesność i elegancję wina.  

Opinie

sprawdzone polskie ale..
Opinia od Mirosław

To jest bardzo dobre wytrawne polskie wino, Należy jednak unikać rocznika 2017, zdecydowanie nie udany, prawdopodobnie z uwagi na panujące wówczas warunki pogodowe (Dodano 30.06.2020)
polskie czerwone za dobrą cenę
Opinia od Mirosław

Polskie wina są raczej drogie z uwagi na ujemny efekt skali. To wino charakteryzuje się bardzo dobrą jakością, nawet lepszą niż na to wskazuje jego cena. (Dodano 23.06.2020)
świętny smak polskiego wina
Opinia od Mirosław

Rzadkie połączenie dość delikatnego czerwonego wina z naprawdę głębokim ale nie ciężkim smakiem mieszanki szczepów (Dodano 27.04.2020)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować