Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Srebrna Góra Pinot Gris


Winnica Srebrna Góra
79,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

By uczynić polskie winiarstwo wielkim

Winnica Srebrna Góra to projekt zapoczątkowany w roku 2005 przez dwóch bliskich przyjaciół, którzy pragnęli ponownie nadać znaczenie polskiemu winiarstwu. Poszukiwanie odpowiedniego miejsca pod zasadzenie winnicy zajęło Mikołajowi Tycowi oraz Mirosławowi Jaxowi Kwiatkowskiemu 3 lata. W końcu udało im się znaleźć ziemię, wydzierżawić ją i nawiązać serdeczną współpracę z właścicielami działki – klasztorem Kamedułów na krakowskich Bielanach. W 2009 roku przeprowadzono odpowiednie badania gleby, a w 2011 nasadzono 52 tysiące sadzonek winorośli pochodzących z najlepszych szkółek z Niemiec. Pierwszy rok produkcji, rok 2012, zakończył się wynikiem 16 tysięcy butelek wina, a dziś produkcja sięga już 65 tysięcy butelek. 

Produkcja orzeźwiającego wina

Owoce szczepu Pinot Gris zostały zebrane 20 października, a szczepu Auxerrois 6 października. Moszcz winny został poddany maceracji na skórkach przez 6 godzin, a następnie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino zostało zabutelkowane bez filtracji. 

Białe, wytrawne, o aromacie owoców, świeżego siana i kwiatów

Wino jest kupażem szczepów Pinot Gris (52%) oraz Auxerrois (48%). Ma jasno-złotą barwę i subtelny bukiet o aromatach zielonego jabłka, gruszki i świeżego siana z nutami białych kwiatów i ananasa w tle. W ustach jest rześkie z wyraźną kwasowością i przyjemnym posmakiem jabłek i gruszek. Nuty mineralno-cytrusowe na długo utrzymują się na podniebieniu. 

Do ryb, owoców morza i serów

Doskonały trunek do łączenia z rybami zarówno surowymi, jak np. tatar z tuńczyka, jak i wędzonymi lub marynowanymi typu śledź w oleju z żurawiną. Sprawdzi się także w towarzystwie owoców morza i skorupiaków oraz koziego sera w sałatce ze świeżym szpinakiem, orzeszkami piniowymi i pomidorkami koktajlowymi lub zapiekanego w folii. Serwować schłodzone to temperatury 8-10⁰C. 

W nowoczesnym stylu

Smukła butelka z czarnego, połyskującego szkła prezentuje nowoczesny styl typowy dla marki. Wąska i długa szyjka obleczona jest prostym, czarnym kapturem. Dolną część butelki zdobi szeroka etykieta o czarnym tle, na której widnieje duży logotyp marki – srebrny trójkąt nawiązujący do nazwy Srebrna Góra, a w nim nazwa producenta. Na samym dole widnieje jeszcze nazwa wiodącego szczepu oraz rok produkcji. 

Opis

By uczynić polskie winiarstwo wielkim

Winnica Srebrna Góra to projekt zapoczątkowany w roku 2005 przez dwóch bliskich przyjaciół, którzy pragnęli ponownie nadać znaczenie polskiemu winiarstwu. Poszukiwanie odpowiedniego miejsca pod zasadzenie winnicy zajęło Mikołajowi Tycowi oraz Mirosławowi Jaxowi Kwiatkowskiemu 3 lata. W końcu udało im się znaleźć ziemię, wydzierżawić ją i nawiązać serdeczną współpracę z właścicielami działki – klasztorem Kamedułów na krakowskich Bielanach. W 2009 roku przeprowadzono odpowiednie badania gleby, a w 2011 nasadzono 52 tysiące sadzonek winorośli pochodzących z najlepszych szkółek z Niemiec. Pierwszy rok produkcji, rok 2012, zakończył się wynikiem 16 tysięcy butelek wina, a dziś produkcja sięga już 65 tysięcy butelek. 

Produkcja orzeźwiającego wina

Owoce szczepu Pinot Gris zostały zebrane 20 października, a szczepu Auxerrois 6 października. Moszcz winny został poddany maceracji na skórkach przez 6 godzin, a następnie fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino zostało zabutelkowane bez filtracji. 

Białe, wytrawne, o aromacie owoców, świeżego siana i kwiatów

Wino jest kupażem szczepów Pinot Gris (52%) oraz Auxerrois (48%). Ma jasno-złotą barwę i subtelny bukiet o aromatach zielonego jabłka, gruszki i świeżego siana z nutami białych kwiatów i ananasa w tle. W ustach jest rześkie z wyraźną kwasowością i przyjemnym posmakiem jabłek i gruszek. Nuty mineralno-cytrusowe na długo utrzymują się na podniebieniu. 

Do ryb, owoców morza i serów

Doskonały trunek do łączenia z rybami zarówno surowymi, jak np. tatar z tuńczyka, jak i wędzonymi lub marynowanymi typu śledź w oleju z żurawiną. Sprawdzi się także w towarzystwie owoców morza i skorupiaków oraz koziego sera w sałatce ze świeżym szpinakiem, orzeszkami piniowymi i pomidorkami koktajlowymi lub zapiekanego w folii. Serwować schłodzone to temperatury 8-10⁰C. 

W nowoczesnym stylu

Smukła butelka z czarnego, połyskującego szkła prezentuje nowoczesny styl typowy dla marki. Wąska i długa szyjka obleczona jest prostym, czarnym kapturem. Dolną część butelki zdobi szeroka etykieta o czarnym tle, na której widnieje duży logotyp marki – srebrny trójkąt nawiązujący do nazwy Srebrna Góra, a w nim nazwa producenta. Na samym dole widnieje jeszcze nazwa wiodącego szczepu oraz rok produkcji. 

Opakowania

poprzednie
następne