Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Srebrna Góra Chardonnay


Winnica Srebrna Góra
na-co-dzien na co dzień
na-prezent na prezent
69,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Wino z polskiego Krakowa

Początek winnicy Srebrna Góra dali w 2015 roku Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, dwaj przyjaciele o tak samo długiej historii przyjaźni, jak i pasji do wina. Ich celem było powrócenie do wielowiekowej tradycji produkcji wina, która panowała na ziemiach polskich już od X wieku. Uznali więc, że nie jest to nazbyt szalony pomysł i od 2005 roku poświęcili się stworzeniu odpowiedniej winnicy i winiarni. W roku 2008 znaleźli odpowiednie miejsce pod uprawię – nieużywane pola należące do klasztoru Kamedułów na krakowskich Bielanach, rok 2009 poświęcili na badania nad glebą i klimatem, a w roku 2011 zasadzili 52 tysiące sadzonek winorośli sprowadzonych z Niemiec. W roku 2012 wyprodukowali swoje pierwsze własne wino.

Białe, wytrawne, o aromacie białych owoców i kwiatów

Wino wyprodukowano z owoców szczepu Chardonnay z niewielką domieszką szczepu Auxerrois. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. W nosie przeplatają się ze sobą aromaty świeżych gruszek, jabłek i białych śliwek z nutami świeżo skoszonej trawy i białych kwiatów. Na koniec ujawnia się również chlebowy akcent i maślano-kokosowy niuans. W ustach jest świeże i wyraziste z posmakiem dojrzałych gruszek, jabłek i ananasa. Na koniec degustacji pojawia się orzeźwiająca mineralność. 

Owoce morza, mięso drobiowe lub kuchnia wegetariańska

Wspaniale sprawdzi się w połączeniu z talerzem grillowanych owoców morza, krewetek czy ośmiornic w sosie maślanym. Łączy się również z delikatnym mięsem, jak gotowana na parze pierś kurczaka na puree z dyni piżmowej i kuchnią wegetariańską – smażonymi boczniakami, polentą i risotto ze szparagami. Najlepiej posmakuje schłodzone do temperatury 10-12⁰C.

Charakterystyczne opakowanie

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce o smukłym kształcie z wąską i długą szyjką, która płynnie przechodzi w jej dolną część. Szyjkę oblega biały kaptur w prostym stylu, który komponuje się kolorystycznie z białym logotypem i napisami na etykiecie. Szeroka etykieta umieszczona w dolnej części utrzymana jest w dwóch odcieniach granatu. Widnieje na niej logotyp marki – trójkąt nawiązujący do nazwy winnicy Srebrna Góra, miejsce produkcji wina, nazwa dominującej odmiany oraz rok produkcji. 

Opis

Wino z polskiego Krakowa

Początek winnicy Srebrna Góra dali w 2015 roku Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, dwaj przyjaciele o tak samo długiej historii przyjaźni, jak i pasji do wina. Ich celem było powrócenie do wielowiekowej tradycji produkcji wina, która panowała na ziemiach polskich już od X wieku. Uznali więc, że nie jest to nazbyt szalony pomysł i od 2005 roku poświęcili się stworzeniu odpowiedniej winnicy i winiarni. W roku 2008 znaleźli odpowiednie miejsce pod uprawię – nieużywane pola należące do klasztoru Kamedułów na krakowskich Bielanach, rok 2009 poświęcili na badania nad glebą i klimatem, a w roku 2011 zasadzili 52 tysiące sadzonek winorośli sprowadzonych z Niemiec. W roku 2012 wyprodukowali swoje pierwsze własne wino.

Białe, wytrawne, o aromacie białych owoców i kwiatów

Wino wyprodukowano z owoców szczepu Chardonnay z niewielką domieszką szczepu Auxerrois. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. W nosie przeplatają się ze sobą aromaty świeżych gruszek, jabłek i białych śliwek z nutami świeżo skoszonej trawy i białych kwiatów. Na koniec ujawnia się również chlebowy akcent i maślano-kokosowy niuans. W ustach jest świeże i wyraziste z posmakiem dojrzałych gruszek, jabłek i ananasa. Na koniec degustacji pojawia się orzeźwiająca mineralność. 

Owoce morza, mięso drobiowe lub kuchnia wegetariańska

Wspaniale sprawdzi się w połączeniu z talerzem grillowanych owoców morza, krewetek czy ośmiornic w sosie maślanym. Łączy się również z delikatnym mięsem, jak gotowana na parze pierś kurczaka na puree z dyni piżmowej i kuchnią wegetariańską – smażonymi boczniakami, polentą i risotto ze szparagami. Najlepiej posmakuje schłodzone do temperatury 10-12⁰C.

Charakterystyczne opakowanie

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce o smukłym kształcie z wąską i długą szyjką, która płynnie przechodzi w jej dolną część. Szyjkę oblega biały kaptur w prostym stylu, który komponuje się kolorystycznie z białym logotypem i napisami na etykiecie. Szeroka etykieta umieszczona w dolnej części utrzymana jest w dwóch odcieniach granatu. Widnieje na niej logotyp marki – trójkąt nawiązujący do nazwy winnicy Srebrna Góra, miejsce produkcji wina, nazwa dominującej odmiany oraz rok produkcji. 

Opakowania

poprzednie
następne