Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Selvapiana Pomino Rosso DOC Villa Di Petrognano


Fattoria Selvapiana
na-impreze na imprezę
na-prezent na prezent
na-randke na randkę
polecane polecane
89,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

200 lat tradycji

Willa Selvapiana, w której od 1827 roku mieści się serce winiarni sięga historią aż czasów starożytnych. Jej założycielem był florencki bankier Michele Giuntini, który za pomocą wyjątkowych trunków pragnął podnieść prestiż, uważanej przez niego za doskonałą, gminy Rufina. Wina, które wychodzą pod nazwą Selvapiana należą do nielicznej grupy trunków długo starzonych, dedykowanych do długiego leżakowania w butelce. 

Jedna z najważniejszych apelacji Toskanii

W 1716 roku Wielki Książę Toskanii Cosimo III de’Medici ustanowił pierwsze prawo chroniące cztery najważniejsze apelacje winiarskie w regionie. Wśród Classico, Carmignano, Valdarno i Superiore pojawiło się również Pomino, do której należy ten trunek. 

Starzenie w kilku beczkach

Każda z odmian winorośli poddana jest winifikacji osobno. Moszcz winny poddany jest fermentacji i maceracji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 28-30⁰C przez 25 dni. Następnie wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, by cierpki kwas jabłkowy mógł przemienić się w delikatny kwas mlekowy. Wino starzone jest w różnych beczkach ze względu na różne szczepy. Wino szczepu Sangiovese starzone jest w dużych beczkach o pojemności 25 hektolitrów z dębu francuskiego, natomiast wina Cabernet Sauvignon i Merlot leżakowane jest w małych dębowych beczkach. 

Czerwone, wytrawne o tostowych nutach

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (60%), Cabernet Sauvignon (20%) i Merlot (20%). Ma ciemną szatę o rubinowej barwie z jasnymi refleksami. W bukiecie dominują czerwone owoce wiśni, czerwonych porzeczek i truskawek z wyczuwalnymi w tle nutami tostów pszennych, dębu i wanilii. Na podniebieniu delikatne i harmonijne, o naturalnej cierpkości Sangiovese, owocowością Merlota i elegancją Caberneta. Pozostawia w ustach przyjemny, owocowy posmak. 

Do jagnięciny i wyrazistego kurczaka

Najlepiej skomponuje się z tagliatelle z jagnięcymi kotlecikami w pomidorowym gęstym sosie lub z kurczakiem pieczonym w marynacie z pieprzem i chilli. Posmakuje z większością dań kuchni włoskiej, a przede wszystkim z makaronami w pomidorowych sosach i grillowanym mięsem, na przykład toskańskim stekiem z kością.

Pomimo iż wino zamykane jest zakrętką, można przechować je w piwniczce przez 3-5 lat, by zintensyfikować jego aromat.

Gdzie klasyka spotyka nowoczesność

Klasyczna butelka z ciemnego szkła z tradycyjną etykietą o kremowym tle i złotych zdobieniach łączy się z nowoczesnym zamknięciem za pomocą metalowej zakrętki, popularnej w winach Nowego Świata. Czerwony kaptur na szyjce pozwala wyróżnić się butelce na sklepowej półce, a oszczędność zdobień oddaje elegancki charakter wina. 

Opis

200 lat tradycji

Willa Selvapiana, w której od 1827 roku mieści się serce winiarni sięga historią aż czasów starożytnych. Jej założycielem był florencki bankier Michele Giuntini, który za pomocą wyjątkowych trunków pragnął podnieść prestiż, uważanej przez niego za doskonałą, gminy Rufina. Wina, które wychodzą pod nazwą Selvapiana należą do nielicznej grupy trunków długo starzonych, dedykowanych do długiego leżakowania w butelce. 

Jedna z najważniejszych apelacji Toskanii

W 1716 roku Wielki Książę Toskanii Cosimo III de’Medici ustanowił pierwsze prawo chroniące cztery najważniejsze apelacje winiarskie w regionie. Wśród Classico, Carmignano, Valdarno i Superiore pojawiło się również Pomino, do której należy ten trunek. 

Starzenie w kilku beczkach

Każda z odmian winorośli poddana jest winifikacji osobno. Moszcz winny poddany jest fermentacji i maceracji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 28-30⁰C przez 25 dni. Następnie wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, by cierpki kwas jabłkowy mógł przemienić się w delikatny kwas mlekowy. Wino starzone jest w różnych beczkach ze względu na różne szczepy. Wino szczepu Sangiovese starzone jest w dużych beczkach o pojemności 25 hektolitrów z dębu francuskiego, natomiast wina Cabernet Sauvignon i Merlot leżakowane jest w małych dębowych beczkach. 

Czerwone, wytrawne o tostowych nutach

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (60%), Cabernet Sauvignon (20%) i Merlot (20%). Ma ciemną szatę o rubinowej barwie z jasnymi refleksami. W bukiecie dominują czerwone owoce wiśni, czerwonych porzeczek i truskawek z wyczuwalnymi w tle nutami tostów pszennych, dębu i wanilii. Na podniebieniu delikatne i harmonijne, o naturalnej cierpkości Sangiovese, owocowością Merlota i elegancją Caberneta. Pozostawia w ustach przyjemny, owocowy posmak. 

Do jagnięciny i wyrazistego kurczaka

Najlepiej skomponuje się z tagliatelle z jagnięcymi kotlecikami w pomidorowym gęstym sosie lub z kurczakiem pieczonym w marynacie z pieprzem i chilli. Posmakuje z większością dań kuchni włoskiej, a przede wszystkim z makaronami w pomidorowych sosach i grillowanym mięsem, na przykład toskańskim stekiem z kością.

Pomimo iż wino zamykane jest zakrętką, można przechować je w piwniczce przez 3-5 lat, by zintensyfikować jego aromat.

Gdzie klasyka spotyka nowoczesność

Klasyczna butelka z ciemnego szkła z tradycyjną etykietą o kremowym tle i złotych zdobieniach łączy się z nowoczesnym zamknięciem za pomocą metalowej zakrętki, popularnej w winach Nowego Świata. Czerwony kaptur na szyjce pozwala wyróżnić się butelce na sklepowej półce, a oszczędność zdobień oddaje elegancki charakter wina. 

Opakowania

poprzednie
następne