Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Selvapiana Fornace

  • dla koneserów
  • na prezent
  • polecane

Fattoria Selvapiana
159,00 zł
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

200-letnia rodzinna winiarnia

Selvapiana rozpoczęła produkcję wina w roku 1827 i dziś prowadzona jest przez 6-tą już generację rodziny Giuntini. Specjalizuje się w tworzeniu win długo starzonych, przeznaczonych do jeszcze dłuższego leżakowania w butelkach. Znaczną większość produkowanych butelek ocenia się na 20-30 letni potencjał starzenia, a to czyni je jednymi z nielicznych tego typu win na świecie. 

Wyjątkowa lokalizacja

Winorośle, których owoce wykorzystano do produkcji wina uprawiane są w winnicach w wyjątkowej gminie Rufina w winiarskim regionie Włoch – Toskanii. Winnice mieszczą się tam na niewielkiej wysokości, około 200-300 metrów n.p.m., na gliniastych i wapiennych glebach bogatych w kamienie. 

Fermentacja z naturalnymi drożdżami

Moszcz winny poddawany jest fermentacji z użyciem wyłącznie naturalnych drożdży w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C przez okres 25 dni. Następnie wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, podczas której kwas jabłkowy przechodzi w kwas mlekowy. Przed butelkowaniem wino starzone jest w beczkach z francuskiego dębu. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie kakao i kandyzowanych owoców

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (20%) i Cabernet Franc (20%). Ma ciemno-rubinową barwę i przyjemny bukiet zdominowany aromatem wiśni z nutami kakao i wanilii w tle. W smaku wyraźnie wyczuwalne są słodkie wiśnie, dojrzałe truskawki, kandyzowane skórki cytrusów i przyprawy korzenne z niuansami kakao. Zaznaczona kwasowość i miękkie taniny dodają przyjemności do degustacji. 

Z pieczonym mięsem

Doskonale łączy się z pieczoną sarną w towarzystwie buraków gotowanych w winie i wieprzowym żebrem grillowanym w marynacie z różowym pieprzem. Równie dobrze posmakuje z dzikim drobiem, perliczką duszoną z suszoną żurawiną lub dziką gęsią pieczoną z pasternakiem i ziołami. 

Złoto, zieleń i czerń

Wino zamknięto w butelce z ciemnego szkła o klasycznym kształcie. Butelkę ozdobiono klasyczną etykietą o kremowym tle, na której widnieje logotyp marki, nazwa winiarni oraz szczegóły dotyczące trunku. Złota czcionka, głęboka zieleń detali i czerń butelki tworzą razem elegancją i spójną kompozycję. Niezwykle eleganckie i stonowane wino, idealne na prezent dla miłośników gustownych i tradycyjnych trunków. 

Opis

200-letnia rodzinna winiarnia

Selvapiana rozpoczęła produkcję wina w roku 1827 i dziś prowadzona jest przez 6-tą już generację rodziny Giuntini. Specjalizuje się w tworzeniu win długo starzonych, przeznaczonych do jeszcze dłuższego leżakowania w butelkach. Znaczną większość produkowanych butelek ocenia się na 20-30 letni potencjał starzenia, a to czyni je jednymi z nielicznych tego typu win na świecie. 

Wyjątkowa lokalizacja

Winorośle, których owoce wykorzystano do produkcji wina uprawiane są w winnicach w wyjątkowej gminie Rufina w winiarskim regionie Włoch – Toskanii. Winnice mieszczą się tam na niewielkiej wysokości, około 200-300 metrów n.p.m., na gliniastych i wapiennych glebach bogatych w kamienie. 

Fermentacja z naturalnymi drożdżami

Moszcz winny poddawany jest fermentacji z użyciem wyłącznie naturalnych drożdży w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C przez okres 25 dni. Następnie wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową, podczas której kwas jabłkowy przechodzi w kwas mlekowy. Przed butelkowaniem wino starzone jest w beczkach z francuskiego dębu. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie kakao i kandyzowanych owoców

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (20%) i Cabernet Franc (20%). Ma ciemno-rubinową barwę i przyjemny bukiet zdominowany aromatem wiśni z nutami kakao i wanilii w tle. W smaku wyraźnie wyczuwalne są słodkie wiśnie, dojrzałe truskawki, kandyzowane skórki cytrusów i przyprawy korzenne z niuansami kakao. Zaznaczona kwasowość i miękkie taniny dodają przyjemności do degustacji. 

Z pieczonym mięsem

Doskonale łączy się z pieczoną sarną w towarzystwie buraków gotowanych w winie i wieprzowym żebrem grillowanym w marynacie z różowym pieprzem. Równie dobrze posmakuje z dzikim drobiem, perliczką duszoną z suszoną żurawiną lub dziką gęsią pieczoną z pasternakiem i ziołami. 

Złoto, zieleń i czerń

Wino zamknięto w butelce z ciemnego szkła o klasycznym kształcie. Butelkę ozdobiono klasyczną etykietą o kremowym tle, na której widnieje logotyp marki, nazwa winiarni oraz szczegóły dotyczące trunku. Złota czcionka, głęboka zieleń detali i czerń butelki tworzą razem elegancją i spójną kompozycję. Niezwykle eleganckie i stonowane wino, idealne na prezent dla miłośników gustownych i tradycyjnych trunków. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować