Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Selvapiana Chianti Ruffina Vendemmia

  • na prezent
  • na randkę
  • polecane

Fattoria Selvapiana
88,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opinia eksperta

Klasyk chianti z małej posiadłości, nuty grzybów i obejścia gospodarskiego. Soczyste, pełne delikatnej nienarzucającej się kwasowości. Mineralne o miękkich taninach. Wino o długim oryginalnym smaku, mineralne i balsamiczne, pełne, wewnątrz harmonijne i poukładane, w końcówce korzenne.

Dariusz Jażdżyk Wicemistrz Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów.

Opis

Wielowiekowa historia

Średniowieczna posiadłość Selvapiana pełniła funkcję straży Florencji po jej północno-wschodniej części. W okresie renesansu przekształcono ją w willę, w której lato spędzali szlacheckie rody Florencji. W roku 1827 przejął ją Michele Giuntini, bogaty bankier, po to by przekształcić ją w jedną z najlepszych winiarni w Toskanii. Od samego początku, dla każdego nowego pokolenia rodziny Giuntini, zarządzającego winnicą, najważniejsze było podniesienie prestiżu regionu, poprzez tworzenie najlepszych i unikalnych win. 

Wyjątkowa gmina w Toskanii

Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z wyjątkowej gminy Rufina, a dokładniej z winnic mieszczących się dookoła Willi Selvapiana. Winnice są tam położone na delikatnym wzniesieniu, około 200-300 metrów n.p.m., a winorośle uprawiane są na suchej, gliniastej i bogatej w wapno glebie. 

Przy użyciu naturalnych drożdży 

Owoce były zbierane zarówno ręcznie jak i mechaniczne, zależnie od tego, jakie warunki naturalne przedstawiały odpowiednie części winnicy. Moszcz winny został poddany fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C i z użyciem wyłącznie naturalnych drożdży. Fermentacja oraz maceracja trwały 25 dni. Wino zostało dodatkowo poddane fermentacji malolaktycznej, by cierpki kwas jabłkowy zmienił się w słodkawy kwas mlekowy. Na koniec wino leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego.

Czerwone, wytrawne, o wiśniowym aromacie z nutą anyżu

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (95%) oraz Canaiolo Colorino i Malvasia Nera (5%). Ma głęboką, purpurową barwę z ciemnymi refleksami. Bukiet zdominowany jest aromatem dojrzałych wiśni i słodkich śliwek z waniliową nutą. Smak potwierdza doznania zapachowe: wiśnia w połączeniu ze śliwką i słodkawo-dymny tło o nutach anyżu i tytoniu. Wino jest dobrze zrównoważone, czym przynosi przyjemność z degustacji. 

Do makaronów, pizzy i przekąsek

Selvapiana Chianti Ruffina Vandemmia to wino idealne do łączenia z przystawkami na bazie włoskich suszonych wędlin, typu Prosciutto i owczych serów. Równie dobrze posmakuje w towarzystwie pizzy quattro formaggi lub tagliatelle z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami Parmezanu. 

Tradycyjna etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła. Na butelce umieszczona jest szeroka etykieta o kremowym tle, w której głównej części znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię Selvapiana. Pod rysunkiem znajdują się nazwa winiarni w złotej, dekoracyjnej czcionce i szczegóły dotyczące wina. Całość utrzymana jest w eleganckim, klasycznym stylu. 

Opis

Wielowiekowa historia

Średniowieczna posiadłość Selvapiana pełniła funkcję straży Florencji po jej północno-wschodniej części. W okresie renesansu przekształcono ją w willę, w której lato spędzali szlacheckie rody Florencji. W roku 1827 przejął ją Michele Giuntini, bogaty bankier, po to by przekształcić ją w jedną z najlepszych winiarni w Toskanii. Od samego początku, dla każdego nowego pokolenia rodziny Giuntini, zarządzającego winnicą, najważniejsze było podniesienie prestiżu regionu, poprzez tworzenie najlepszych i unikalnych win. 

Wyjątkowa gmina w Toskanii

Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z wyjątkowej gminy Rufina, a dokładniej z winnic mieszczących się dookoła Willi Selvapiana. Winnice są tam położone na delikatnym wzniesieniu, około 200-300 metrów n.p.m., a winorośle uprawiane są na suchej, gliniastej i bogatej w wapno glebie. 

Przy użyciu naturalnych drożdży 

Owoce były zbierane zarówno ręcznie jak i mechaniczne, zależnie od tego, jakie warunki naturalne przedstawiały odpowiednie części winnicy. Moszcz winny został poddany fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C i z użyciem wyłącznie naturalnych drożdży. Fermentacja oraz maceracja trwały 25 dni. Wino zostało dodatkowo poddane fermentacji malolaktycznej, by cierpki kwas jabłkowy zmienił się w słodkawy kwas mlekowy. Na koniec wino leżakuje w dużych beczkach z dębu francuskiego.

Czerwone, wytrawne, o wiśniowym aromacie z nutą anyżu

Wino jest kupażem szczepów Sangiovese (95%) oraz Canaiolo Colorino i Malvasia Nera (5%). Ma głęboką, purpurową barwę z ciemnymi refleksami. Bukiet zdominowany jest aromatem dojrzałych wiśni i słodkich śliwek z waniliową nutą. Smak potwierdza doznania zapachowe: wiśnia w połączeniu ze śliwką i słodkawo-dymny tło o nutach anyżu i tytoniu. Wino jest dobrze zrównoważone, czym przynosi przyjemność z degustacji. 

Do makaronów, pizzy i przekąsek

Selvapiana Chianti Ruffina Vandemmia to wino idealne do łączenia z przystawkami na bazie włoskich suszonych wędlin, typu Prosciutto i owczych serów. Równie dobrze posmakuje w towarzystwie pizzy quattro formaggi lub tagliatelle z szynką parmeńską, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami Parmezanu. 

Tradycyjna etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła. Na butelce umieszczona jest szeroka etykieta o kremowym tle, w której głównej części znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię Selvapiana. Pod rysunkiem znajdują się nazwa winiarni w złotej, dekoracyjnej czcionce i szczegóły dotyczące wina. Całość utrzymana jest w eleganckim, klasycznym stylu. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować