Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Selvapiana Chianti Rufina Vigento Bucerchiale Riserva


Fattoria Selvapiana
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
najwyzej-oceniane najwyżej oceniane
polecane polecane
175,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Rodzinna winiarnia z Toskanii

Posiadłość Selvapiana, o średniowiecznej historii, została przekształcona na winiarnię w roku 1827 przez florenckiego bankiera Michele Giuntiniego. Dziś marka wciąż prowadzona jest przez tę samą rodzinę, reprezentowaną przez 6-te pokolenie. Winiarnia specjalizuje się w tworzeniu win starzonych o niezwykle długim, zwykle 20-30 letnim potencjale starzenia, które na długo zapadają w pamięć. 

Prawdziwie unikalny trunek

Vigento Bucerchiale Riserva zostało wyprodukowane po raz pierwszy w roku 1979 przez ówczesnego właściciela marki, Francesco Giuntiniego. Jest to flagowe wino Selvapiana i należy do nielicznej grupy win przeznaczonych do długiego leżakowania, które pozwala w najlepszy sposób oddać unikalny charakter odmiany Sangiovese uprawianej w Rufinie. Jest to wyjątkowe wino, które powstaje tylko w najlepszych latach zbiorów, dlatego zdarza się, że nie zostaje wydane na rynek każdego roku. 

Winifikacja w stali i starzenie w beczce

Moszcz winny poddawany jest fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C przy użyciu naturalnych drożdży. Fermentacja oraz maceracja trwa około 25 dni. Po fermentacji alkoholowej wino poddawane jest dodatkowo fermentacji malolaktycznej, aby cierpki kwas jabłkowy zawarty naturalnie w winogronach przeszedł w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino dojrzewa w małych beczkach z dębu francuskiego.

Doskonała równowaga między owocem, a dębem

Wino stworzono w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Sangiovese. Ma głęboką, ciemną barwę przypominającą sok z owocu granatu. Bukiet zdominowany jest aromatami owoców wiśni, śliwek i truskawek z niuansami świeżych ziół i lukrecji. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są wiśnie w połączeniu z truskawkami i nutami dębowo-waniliowymi. Wino jest dobrze zrównoważone między słodyczą, a kwasowością z przyjemnym, długim wytrawnym posmakiem utrzymującym się w ustach po degustacji. 

Na elegancką kolację

Ten wyjątkowy trunek to najlepszy towarzysz wyjątkowych okazji. Skomponuje się z pieczoną sarniną z dodatkiem marmolady borówkowej lub pieczoną gęsią z glazurze miodowej z gnocchi polanymi palonym masłem i świeżą bazylią. Równie dobrze posmakuje z kotlecikami jagnięcymi i krótko smażoną polędwicą wieprzową z różowym pieprzem. 

Wino ma niezwykle długi potencjał starzenia, liczony na 20-30 lat, możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką domową piwniczkę i zachować ją na szczególnie wyjątkową okazję. 

Klasyczne opakowanie

Tradycyjna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została etykietą w odcieniu jasnego kremu i czerni. Na kremowym tle umieszczono nazwę winiarni, logotyp oraz nazwę wina. Złota nazwa winiarni i ozdoby w połączeniu z ciemną zielenią szczegółów dotyczących wina i tła herbu w logotypie tworzą spójną całość i oddają klasyczny charakter zamkniętego wewnątrz trunku. 

Opis

Rodzinna winiarnia z Toskanii

Posiadłość Selvapiana, o średniowiecznej historii, została przekształcona na winiarnię w roku 1827 przez florenckiego bankiera Michele Giuntiniego. Dziś marka wciąż prowadzona jest przez tę samą rodzinę, reprezentowaną przez 6-te pokolenie. Winiarnia specjalizuje się w tworzeniu win starzonych o niezwykle długim, zwykle 20-30 letnim potencjale starzenia, które na długo zapadają w pamięć. 

Prawdziwie unikalny trunek

Vigento Bucerchiale Riserva zostało wyprodukowane po raz pierwszy w roku 1979 przez ówczesnego właściciela marki, Francesco Giuntiniego. Jest to flagowe wino Selvapiana i należy do nielicznej grupy win przeznaczonych do długiego leżakowania, które pozwala w najlepszy sposób oddać unikalny charakter odmiany Sangiovese uprawianej w Rufinie. Jest to wyjątkowe wino, które powstaje tylko w najlepszych latach zbiorów, dlatego zdarza się, że nie zostaje wydane na rynek każdego roku. 

Winifikacja w stali i starzenie w beczce

Moszcz winny poddawany jest fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 28-30⁰C przy użyciu naturalnych drożdży. Fermentacja oraz maceracja trwa około 25 dni. Po fermentacji alkoholowej wino poddawane jest dodatkowo fermentacji malolaktycznej, aby cierpki kwas jabłkowy zawarty naturalnie w winogronach przeszedł w delikatny kwas mlekowy. Na koniec wino dojrzewa w małych beczkach z dębu francuskiego.

Doskonała równowaga między owocem, a dębem

Wino stworzono w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Sangiovese. Ma głęboką, ciemną barwę przypominającą sok z owocu granatu. Bukiet zdominowany jest aromatami owoców wiśni, śliwek i truskawek z niuansami świeżych ziół i lukrecji. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są wiśnie w połączeniu z truskawkami i nutami dębowo-waniliowymi. Wino jest dobrze zrównoważone między słodyczą, a kwasowością z przyjemnym, długim wytrawnym posmakiem utrzymującym się w ustach po degustacji. 

Na elegancką kolację

Ten wyjątkowy trunek to najlepszy towarzysz wyjątkowych okazji. Skomponuje się z pieczoną sarniną z dodatkiem marmolady borówkowej lub pieczoną gęsią z glazurze miodowej z gnocchi polanymi palonym masłem i świeżą bazylią. Równie dobrze posmakuje z kotlecikami jagnięcymi i krótko smażoną polędwicą wieprzową z różowym pieprzem. 

Wino ma niezwykle długi potencjał starzenia, liczony na 20-30 lat, możesz więc cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić butelką domową piwniczkę i zachować ją na szczególnie wyjątkową okazję. 

Klasyczne opakowanie

Tradycyjna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została etykietą w odcieniu jasnego kremu i czerni. Na kremowym tle umieszczono nazwę winiarni, logotyp oraz nazwę wina. Złota nazwa winiarni i ozdoby w połączeniu z ciemną zielenią szczegółów dotyczących wina i tła herbu w logotypie tworzą spójną całość i oddają klasyczny charakter zamkniętego wewnątrz trunku. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować