Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Santa Sofia Valpolicella Classico DOC


Santa Sofia
65,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Winiarnia w niezwykle wyjątkowym miejscu

Winiarnia Santa Sofia, której początki sięgają roku 1811 od stuleci mieści swoją siedzibę oraz piwnice winiarskie w przepięknym budynku zwanym Villa Santa Sofia. Jest to niezwykle cenny budynek otoczony wspaniałą okolicą, który w roku 1996 został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. 

Prawdziwa pasja winiarska

Giancarlo Begnoni to uznany i ceniony enolog, który ukończył prestiżową szkołę enologii w Conegliano Veneto (TV), a od 1967 roku jest właścicielem marki Santa Sofia. Wraz z synem Lucianem prowadzi tę niezwykłą winiarnię dzięki niesłabnącej pasji do wina ojca i silnemu zaangażowaniu w przedsiębiorczą część firmy syna. W ten sposób w Santa Sofia spotykają się tradycyjne receptury i enologiczna wiedza z nowoczesnym podejściem oraz innowacyjną techniką winiarską. 

Winifikacja z dodatkową maceracją

Owoce do produkcji wina pochodzą z winnic z białawymi wapiennymi glebami położonymi w gminie San Pietro in Cariano. Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są delikatnie wyciskane, poddane fermentacji oraz maceracji w kadziach ze stali nierdzewnej przez około 7-8 dni. Po tym procesie wino leżakuje przez 3 do 6 miesięcy w stalowych kadziach oraz co najmniej 3 kolejne miesiące w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie kawy z cynamonem

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Corvina i Corvinone (70%) oraz Rondinella (30%). Ma głęboką rubinową barwę z mieniącymi się refleksami. Intensywny bukiet przejawia się aromatami czerwonych kwiatów, wiśni, malin, czerwonych porzeczek oraz świeżo zaparzonej kawy z odrobiną cynamonu. Na podniebieniu mocne taniny podkreślą miękką konsystencję, a równowaga smaku między zaznaczoną kwasowością i subtelną słodyczą przynosi ogrom przyjemności z degustacji. 

Towarzysz kuchni weneckiej

Zdecydowanie najlepiej komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni weneckiej, na przykład wątróbką po wenecku, czyli smażoną z cebulą i dodatkiem białego wina lub risotto z pieczoną polędwicą w ziołach z leśnymi grzybami. Doskonale łączy się również z deską twardych serów jak Grana Padano i weneckimi wędlinami jak Soppressa. 

Klasyka w najlepszym wydaniu

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej tradycyjną etykietą o minimalistycznym stylu. Górna część etykiety o tle w czarnym kolorze przedstawia nazwę winiarni, dolna część o kremowym tle – nazwę apelacji, do której należy wino oraz drobne szczegóły dotyczące trunku. Na etykiecie wyróżnia się logotyp marki, jak gdyby przyklejony na nią osobno, po lewej stronie butelki w kolorze soczystej brzoskwini. Całości dopełnia prosty, ciemny kaptur na szyjce z nazwą marki i tworzy efekt klasycznej elegancji. 

Opis

Winiarnia w niezwykle wyjątkowym miejscu

Winiarnia Santa Sofia, której początki sięgają roku 1811 od stuleci mieści swoją siedzibę oraz piwnice winiarskie w przepięknym budynku zwanym Villa Santa Sofia. Jest to niezwykle cenny budynek otoczony wspaniałą okolicą, który w roku 1996 został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. 

Prawdziwa pasja winiarska

Giancarlo Begnoni to uznany i ceniony enolog, który ukończył prestiżową szkołę enologii w Conegliano Veneto (TV), a od 1967 roku jest właścicielem marki Santa Sofia. Wraz z synem Lucianem prowadzi tę niezwykłą winiarnię dzięki niesłabnącej pasji do wina ojca i silnemu zaangażowaniu w przedsiębiorczą część firmy syna. W ten sposób w Santa Sofia spotykają się tradycyjne receptury i enologiczna wiedza z nowoczesnym podejściem oraz innowacyjną techniką winiarską. 

Winifikacja z dodatkową maceracją

Owoce do produkcji wina pochodzą z winnic z białawymi wapiennymi glebami położonymi w gminie San Pietro in Cariano. Po zebraniu i dokładnej selekcji winogrona są delikatnie wyciskane, poddane fermentacji oraz maceracji w kadziach ze stali nierdzewnej przez około 7-8 dni. Po tym procesie wino leżakuje przez 3 do 6 miesięcy w stalowych kadziach oraz co najmniej 3 kolejne miesiące w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie kawy z cynamonem

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Corvina i Corvinone (70%) oraz Rondinella (30%). Ma głęboką rubinową barwę z mieniącymi się refleksami. Intensywny bukiet przejawia się aromatami czerwonych kwiatów, wiśni, malin, czerwonych porzeczek oraz świeżo zaparzonej kawy z odrobiną cynamonu. Na podniebieniu mocne taniny podkreślą miękką konsystencję, a równowaga smaku między zaznaczoną kwasowością i subtelną słodyczą przynosi ogrom przyjemności z degustacji. 

Towarzysz kuchni weneckiej

Zdecydowanie najlepiej komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni weneckiej, na przykład wątróbką po wenecku, czyli smażoną z cebulą i dodatkiem białego wina lub risotto z pieczoną polędwicą w ziołach z leśnymi grzybami. Doskonale łączy się również z deską twardych serów jak Grana Padano i weneckimi wędlinami jak Soppressa. 

Klasyka w najlepszym wydaniu

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej tradycyjną etykietą o minimalistycznym stylu. Górna część etykiety o tle w czarnym kolorze przedstawia nazwę winiarni, dolna część o kremowym tle – nazwę apelacji, do której należy wino oraz drobne szczegóły dotyczące trunku. Na etykiecie wyróżnia się logotyp marki, jak gdyby przyklejony na nią osobno, po lewej stronie butelki w kolorze soczystej brzoskwini. Całości dopełnia prosty, ciemny kaptur na szyjce z nazwą marki i tworzy efekt klasycznej elegancji. 

Opakowania

poprzednie
następne