Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Santa Sofia Soave Montefoscarino DOC


Santa Sofia
48,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Niezwykła winiarnia z Veneto

Santa Sofia to niezwykła winiarnia, która tworzy niezwykłe trunki. Jej winiarska historia sięga roku 1811, a główna siedziba oraz piwnice, w których leżakują wyprodukowane wina, mieszczą się w przepięknym pałacu, który w 1996 roku został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Od roku 1967 winiarnia pozostaje w rękach cenionego enologa Giancarlo Begnoniego, który wraz ze swoim synem Lucianem, tworzy tę wyjątkową markę. W Santa Sofia miłość do tradycji i poszanowanie dla przeszłości spotyka się z nowoczesnym podejściem do produkcji i głęboką potrzebą odkrywania nowych technik winiarskich, tworząc unikalną mieszankę. 

Pochwała naturalności

Owoce, tworzące to wino, poddano winifikacji wyłącznie w kadziach ze stali nierdzewnej, by w jak największym stopniu zachować ich naturalne aromaty i cechy smakowe. Po fermentacji trunek leżakował w stalowych kadziach oraz 3 miesiące w butelkach zanim trafił na rynek. 

Białe, wytrawne, o aromacie kwiatów akacji

Wino jest kupażem szczepów: Garganega i Chardonnay (80%) oraz Trebbiano di Soave i Pinot Bianco (20%). Ma jasno-słomkową barwę i aromatyczny, uwodzicielski bukiet. Dominują w nim aromaty kwiatów akacji i białych lilii z mieszającymi się w tle nutami jabłek, gruszek i melona z delikatnym niuansem mineralnym. W ustach subtelne, z orzeźwiająco-cierpkim posmakiem cytrusów i wytrawnego ananasa o „miękkiej” konsystencji powolnie rozlewającej się po podniebieniu. 

Do potraw jarskich, drobiu i ryb

Najlepiej posmakuje w towarzystwie sypkiego kuskusu z awokado, zielonymi winogronami i świeżym szczypiorem lub risotto z zielonymi szparagami i młodą marchewką. W daniach mięsnych warto komponować je z delikatnym drobiem, jak gotowany na parze indyk z dodatkiem sosu śmietanowego, a w dodatku z rybą – ze świeżym chlebem z masłem i anchois. 

Elegancki minimalizm

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została białym kapturem obleczonym na szyjce oraz wąską etykietą o tle podzielonym na kolor czarny oraz biały. Na czarnym tle widnieje dobrze widoczna nazwa producenta, natomiast na białym nazwa wina w wyróżniającym się turkusowym kolorze. Wyróżnia się również logotyp marki w turkusowym odcieniu, który został umieszczony w dolnej części etykiety nieco z boku. Całość prezentuje elegancki i minimalistyczny styl. 


Opis

Niezwykła winiarnia z Veneto

Santa Sofia to niezwykła winiarnia, która tworzy niezwykłe trunki. Jej winiarska historia sięga roku 1811, a główna siedziba oraz piwnice, w których leżakują wyprodukowane wina, mieszczą się w przepięknym pałacu, który w 1996 roku został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Od roku 1967 winiarnia pozostaje w rękach cenionego enologa Giancarlo Begnoniego, który wraz ze swoim synem Lucianem, tworzy tę wyjątkową markę. W Santa Sofia miłość do tradycji i poszanowanie dla przeszłości spotyka się z nowoczesnym podejściem do produkcji i głęboką potrzebą odkrywania nowych technik winiarskich, tworząc unikalną mieszankę. 

Pochwała naturalności

Owoce, tworzące to wino, poddano winifikacji wyłącznie w kadziach ze stali nierdzewnej, by w jak największym stopniu zachować ich naturalne aromaty i cechy smakowe. Po fermentacji trunek leżakował w stalowych kadziach oraz 3 miesiące w butelkach zanim trafił na rynek. 

Białe, wytrawne, o aromacie kwiatów akacji

Wino jest kupażem szczepów: Garganega i Chardonnay (80%) oraz Trebbiano di Soave i Pinot Bianco (20%). Ma jasno-słomkową barwę i aromatyczny, uwodzicielski bukiet. Dominują w nim aromaty kwiatów akacji i białych lilii z mieszającymi się w tle nutami jabłek, gruszek i melona z delikatnym niuansem mineralnym. W ustach subtelne, z orzeźwiająco-cierpkim posmakiem cytrusów i wytrawnego ananasa o „miękkiej” konsystencji powolnie rozlewającej się po podniebieniu. 

Do potraw jarskich, drobiu i ryb

Najlepiej posmakuje w towarzystwie sypkiego kuskusu z awokado, zielonymi winogronami i świeżym szczypiorem lub risotto z zielonymi szparagami i młodą marchewką. W daniach mięsnych warto komponować je z delikatnym drobiem, jak gotowany na parze indyk z dodatkiem sosu śmietanowego, a w dodatku z rybą – ze świeżym chlebem z masłem i anchois. 

Elegancki minimalizm

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została białym kapturem obleczonym na szyjce oraz wąską etykietą o tle podzielonym na kolor czarny oraz biały. Na czarnym tle widnieje dobrze widoczna nazwa producenta, natomiast na białym nazwa wina w wyróżniającym się turkusowym kolorze. Wyróżnia się również logotyp marki w turkusowym odcieniu, który został umieszczony w dolnej części etykiety nieco z boku. Całość prezentuje elegancki i minimalistyczny styl. 


Opakowania

poprzednie
następne