Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Santa Sofia Merlot Corvina IGT


Santa Sofia
57,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Piwnice pełne wina na liście UNESCO

Założona w 1811 roku winnica Santa Sofia ma swoją siedzibę i piwnice w mieście Pedemonte, na północ od Werony, w szlachetnej willi zbudowanej przez Andreę Palladio w XVI wieku, znanej jako Villa Sarego. Znajduje się ona w jednym z najpiękniejszych obszarów apelacji Valpolicella Classica. Od 1996 roku Villa Santa Sofia jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To w tym wspaniałym miejscu leżakują wina, które następnie trafiają na stoły miłośników niezapomnianych smaków na całym świecie.

Połączenie pasji do wina i pasji do przedsiębiorczości

Marka Santa Sofia od 1967 roku należy do enologa Giancarlo Begnoniego, znanego miłośnika technik produkcji wina, który z pasją łączy w swojej winiarni elementy innowacyjności z tradycją. W prowadzeniu firmy pomaga mu syn, Luciano, który z kolei zajmuje się przedsiębiorczą częścią produkcji wina. Wspólnie, dzieląc zaangażowanie i poświęcenie, z pełnym entuzjazmem tworzą markę, która chroni tradycję enologiczną i tworzy wina najwyższej jakości. 

Winnice z sielankowych włoskich pagórków

Owoce, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic uprawianych na pagórkowatym terenie prowincji Werona, na glebach o średniej teksturze z tendencją do wapienia. Winogrona po zebraniu i sprasowaniu poddane są fermentacji a następnie starzone są w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz co najmniej 3 miesiące w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie wiśni w alkoholu

Wino jest kupażem szczepów Merlot (60%) oraz lokalnego Corvina (40%). Wyróżnia się przejrzystym i lśniącym rubinowym odcieniem z fioletowymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami czerwonych kwiatów, malin, wiśni macerowanych w alkoholu, korzeni lukrecji, runa leśnego i tabaki. Na podniebieniu wyraźnie kwaskowe i dzięki temu orzeźwiające z zaznaczonymi garbnikami i doskonałą równowagą smaku. Po degustacji pozostawia w ustach długi posmak z gorzką i lekko pikantną nutą. 

Do dań mięsnych z pieprznymi przyprawami

Najlepiej skomponuje się z grillowaną piersią kurczaka w sosie z zielonym pieprzem lub gulaszem cielęcym z liściem laurowym i czosnkiem. Sparuje się także z pieczenią wołową w glazurze z whisky i deską średnio-twardych serów jak np. Pecorino lub Cheddar. 

Subtelna etykieta

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła, którą ozdobiono ciemnym kapturem na szyjce z nazwą producenta oraz szeroką etykietą w odcieniu jasno-kremowym. W centralnym punkcie etykiety znajduje się duża litera M w kolorze liliowym, ozdobiona subtelnymi kwiatami i detalami, pod nią widnieje nazwa wina oraz detale dotyczące trunku. Na samym dole etykiety znajduje się jeszcze obszar o czarnym tle, oddzielony złotą linią, na którym mieści się nazwa marki. Oba obszary łączy logotyp firmy. 

Opis

Piwnice pełne wina na liście UNESCO

Założona w 1811 roku winnica Santa Sofia ma swoją siedzibę i piwnice w mieście Pedemonte, na północ od Werony, w szlachetnej willi zbudowanej przez Andreę Palladio w XVI wieku, znanej jako Villa Sarego. Znajduje się ona w jednym z najpiękniejszych obszarów apelacji Valpolicella Classica. Od 1996 roku Villa Santa Sofia jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To w tym wspaniałym miejscu leżakują wina, które następnie trafiają na stoły miłośników niezapomnianych smaków na całym świecie.

Połączenie pasji do wina i pasji do przedsiębiorczości

Marka Santa Sofia od 1967 roku należy do enologa Giancarlo Begnoniego, znanego miłośnika technik produkcji wina, który z pasją łączy w swojej winiarni elementy innowacyjności z tradycją. W prowadzeniu firmy pomaga mu syn, Luciano, który z kolei zajmuje się przedsiębiorczą częścią produkcji wina. Wspólnie, dzieląc zaangażowanie i poświęcenie, z pełnym entuzjazmem tworzą markę, która chroni tradycję enologiczną i tworzy wina najwyższej jakości. 

Winnice z sielankowych włoskich pagórków

Owoce, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic uprawianych na pagórkowatym terenie prowincji Werona, na glebach o średniej teksturze z tendencją do wapienia. Winogrona po zebraniu i sprasowaniu poddane są fermentacji a następnie starzone są w zbiornikach ze stali nierdzewnej oraz co najmniej 3 miesiące w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie wiśni w alkoholu

Wino jest kupażem szczepów Merlot (60%) oraz lokalnego Corvina (40%). Wyróżnia się przejrzystym i lśniącym rubinowym odcieniem z fioletowymi refleksami. Delikatny bukiet otwiera się aromatami czerwonych kwiatów, malin, wiśni macerowanych w alkoholu, korzeni lukrecji, runa leśnego i tabaki. Na podniebieniu wyraźnie kwaskowe i dzięki temu orzeźwiające z zaznaczonymi garbnikami i doskonałą równowagą smaku. Po degustacji pozostawia w ustach długi posmak z gorzką i lekko pikantną nutą. 

Do dań mięsnych z pieprznymi przyprawami

Najlepiej skomponuje się z grillowaną piersią kurczaka w sosie z zielonym pieprzem lub gulaszem cielęcym z liściem laurowym i czosnkiem. Sparuje się także z pieczenią wołową w glazurze z whisky i deską średnio-twardych serów jak np. Pecorino lub Cheddar. 

Subtelna etykieta

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła, którą ozdobiono ciemnym kapturem na szyjce z nazwą producenta oraz szeroką etykietą w odcieniu jasno-kremowym. W centralnym punkcie etykiety znajduje się duża litera M w kolorze liliowym, ozdobiona subtelnymi kwiatami i detalami, pod nią widnieje nazwa wina oraz detale dotyczące trunku. Na samym dole etykiety znajduje się jeszcze obszar o czarnym tle, oddzielony złotą linią, na którym mieści się nazwa marki. Oba obszary łączy logotyp firmy. 

Opakowania

poprzednie
następne