Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Santa Sofia Arleo Rosso


Santa Sofia
dla-koneserow dla koneserów
143,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Ponad 200 lat tradycji winiarskiej

Santa Sofia sięga historią aż do roku 1811, czym zasługuje na miano jednej z najstarszych winiarni w regionie Veneto. Siedziba oraz piwnice, w których leżakują beczki wypełnione wspaniałym włoskim winem znajdują się w zupełnie wyjątkowym miejscu, willi Santa Sofia, która od roku 1996 znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Winiarz w powołania

Od roku 1967 właścicielem i głównym enologiem Santa Sofia jest enolog Giancarlo Begnoni, który ukończył prestiżową szkołę enologii w Conegliano Veneto (TV). Wraz z synem, Lucianem, tworzą markę, która w harmonijny sposób łączy w sobie tradycje winiarskie Wenecji z innowacyjnym podejściem i nowoczesnymi technikami rodem z XXI wieku. 

Owoce z serca apelacji Valpolicella Classica

Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic o kamienistym podłożu położonych w gminach Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano i Marano di Valpolicella. Przed winifikacją owoce szczepu Corvina i Corvinone poddawane są 30-dniowemu suszeniu. Po procesie fermentacji wino leżakuje przez 42 miesiące w 20-30 hektolitrowych beczkach z dębu slawońskiego (z Chorwacji) i 225-litrowych beczkach z dębu francuskiego. Na koniec spędza jeszcze co najmniej 12 miesięcy w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie suszonych fig i orzechów

Wino jest kupażem szczepów Corvina i Corvinone (85%) oraz Cabernet Sauvignon i Merlot (15%). Wyróżnia się intensywnie rubinowym, bardzo jasnym kolorem z granatową krawędzią. Bukiet jest doskonale harmonijny i intrygujący, objawiający się aromatami pot purri z kwiatów, suszonych fig, orzechów włoskich i runa leśnego z nutami ziemi i grzybów, które łagodnie przechodzą w aromaty malin i truskawek. Podniebienie rozpieszcza wyraźna konsystencja z miękkimi taninami i przyjemną cytrusową świeżością. Po degustacji ujawnia się w ustach aromat gorzkiego kakao, który dodaje elegancji i niezapomnianych wrażeń. 

Do wykwintnej kuchni włoskiej

Najlepiej komponuje się z wyrazistymi w smaku daniami kuchni włoskiej, jak tagliatelle z pieczonym dzikiem w sosie borowikowym, pieczonym królikiem w sosie własnym i risotto z dodatkiem smażonej cielęciny. Doskonale posmakuje także w towarzystwie dojrzałych serów, 24-miesięcznego Grana Padano, Monte Veronese Vecchio lub Asiago Stagionato.

Subtelnie ozdobiona etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, na której umieszczono szeroką etykietę w odcieniu jasno-kremowym. W środkowej części etykiety znajduje się ozdobna litera A opleciona kwiatami i pnączami w kolorze czerwonym, pod nią widnieje nazwa wina w ciekawej czcionce oraz informacje dotyczące trunku. Dolną część etykiety o czarnym tle oddzielono za pomocą złotej linii. Znajduje się na niej nazwa marki, a obie części łączy logotyp firmy. 


Opis

Ponad 200 lat tradycji winiarskiej

Santa Sofia sięga historią aż do roku 1811, czym zasługuje na miano jednej z najstarszych winiarni w regionie Veneto. Siedziba oraz piwnice, w których leżakują beczki wypełnione wspaniałym włoskim winem znajdują się w zupełnie wyjątkowym miejscu, willi Santa Sofia, która od roku 1996 znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.

Winiarz w powołania

Od roku 1967 właścicielem i głównym enologiem Santa Sofia jest enolog Giancarlo Begnoni, który ukończył prestiżową szkołę enologii w Conegliano Veneto (TV). Wraz z synem, Lucianem, tworzą markę, która w harmonijny sposób łączy w sobie tradycje winiarskie Wenecji z innowacyjnym podejściem i nowoczesnymi technikami rodem z XXI wieku. 

Owoce z serca apelacji Valpolicella Classica

Winogrona wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic o kamienistym podłożu położonych w gminach Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano i Marano di Valpolicella. Przed winifikacją owoce szczepu Corvina i Corvinone poddawane są 30-dniowemu suszeniu. Po procesie fermentacji wino leżakuje przez 42 miesiące w 20-30 hektolitrowych beczkach z dębu slawońskiego (z Chorwacji) i 225-litrowych beczkach z dębu francuskiego. Na koniec spędza jeszcze co najmniej 12 miesięcy w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie suszonych fig i orzechów

Wino jest kupażem szczepów Corvina i Corvinone (85%) oraz Cabernet Sauvignon i Merlot (15%). Wyróżnia się intensywnie rubinowym, bardzo jasnym kolorem z granatową krawędzią. Bukiet jest doskonale harmonijny i intrygujący, objawiający się aromatami pot purri z kwiatów, suszonych fig, orzechów włoskich i runa leśnego z nutami ziemi i grzybów, które łagodnie przechodzą w aromaty malin i truskawek. Podniebienie rozpieszcza wyraźna konsystencja z miękkimi taninami i przyjemną cytrusową świeżością. Po degustacji ujawnia się w ustach aromat gorzkiego kakao, który dodaje elegancji i niezapomnianych wrażeń. 

Do wykwintnej kuchni włoskiej

Najlepiej komponuje się z wyrazistymi w smaku daniami kuchni włoskiej, jak tagliatelle z pieczonym dzikiem w sosie borowikowym, pieczonym królikiem w sosie własnym i risotto z dodatkiem smażonej cielęciny. Doskonale posmakuje także w towarzystwie dojrzałych serów, 24-miesięcznego Grana Padano, Monte Veronese Vecchio lub Asiago Stagionato.

Subtelnie ozdobiona etykieta

Wino zamknięte jest w klasycznej butelce z ciemnego szkła, na której umieszczono szeroką etykietę w odcieniu jasno-kremowym. W środkowej części etykiety znajduje się ozdobna litera A opleciona kwiatami i pnączami w kolorze czerwonym, pod nią widnieje nazwa wina w ciekawej czcionce oraz informacje dotyczące trunku. Dolną część etykiety o czarnym tle oddzielono za pomocą złotej linii. Znajduje się na niej nazwa marki, a obie części łączy logotyp firmy. 


Opakowania

poprzednie
następne