Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Ruffino Chianti

  • na co dzień
  • na imprezę
  • na lato
  • na piknik

Ruffino
56,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

 Ikona apelacji Chianti DOCG

Ruffino to niemalże 150-letnia winiarnia, która zyskała międzynarodową sławę dzięki produkcji wyjątkowego wina Chianti. Założona przez dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffinów, od samego początku kierowana była pod myślą przewodnią stworzenia najlepszego wina. Dzięki wielkiej ambicji, jaką cechowali się obaj bracia, udało im się to osiągnąć i tym samym uzyskać dla swojej winnicy tytuł ikony i ambasadora winiarskiej Toskanii. 

Historyczna dusza Ruffino

Chianti to pierwsze wino wyprodukowane przez winnicę Ruffino w roku 1877. Dziś jest ono synonimem „prawdziwego Chianti”, do którego uzyskania dążą toskańscy producenci wina od ponad 140 lat. Ta legenda regionu od samego początku była dla założycieli Ruffino wynikiem ich poszukiwań „najlepszego wina”. 

Fermentacja i rafinacja w stali

Fermentacja i maceracja moszczu winnego odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez okres około 10 dni. Dodatkowo przechodzi jeszcze drugą fermentację, tzw. malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w winogronach zmienia się w delikatny w smaku kwas mlekowy. Po fermentacji wino jest rafinowane w dużych zbiornikach ze stali i betonu w kontrolowanej temperaturze przez 4 miesiące przed zabutelkowaniem. 

Czerwone, wytrawne, o wyrazistym aromacie fiołków i wiśni

Wino jest kupażem kilku tradycyjnie włoskich szczepów: Sangiovese (70%), Colorino (10%), Canaiolo (10%) oraz lokalnych odmian (10%). Wyróżnia się piękną rubinową, połyskliwą barwą z ciemnymi refleksami. Bukiet jest typowy dla stylu Chianti, o wyrazistym aromacie fiołków, wiśni macerowanych w alkoholu, śliwek i truskawek z niuansami papryki i tytoniu w tle. W smaku wino jest widocznie wytrawne o intensywnych wiśniowych nutach i zaznaczonych taninach. Na drugim planie ujawnia się delikatna kwaskowość z niuansami szałwiowymi, które nadają świeżości i trwałości posmaku. Trunek jest doskonale zrównoważony, czym przynosi ogromną przyjemność z degustacji.

Włoskie wino do włoskiej kuchni

Ruffino Chianti najlepiej komponuje się z tradycyjnymi potrawami kuchni włoskiej, jak pizza z sosem z pomidorów Pelatti z dodatkiem sera Mascarpone i szynki Prosciutto lub mięsnym ravioli z masłem, świeżymi ziołami i Parmezanem. Sprawdza się także w połączeniu z pieczonym mięsem, na przykład królikiem w towarzystwie karmelizowanych młodych marchewek lub piersią kaczki z sosem wiśniowym i maślanymi gnocchi. 

W eleganckim stylu

Wino zamknięto w eleganckiej, smukłej butelce z ciemnego szkła. Ozdobiono ją szeroką prostokątną etykietą o tle w kolorach jasnego kremu i ciemnego granatu oraz odpowiadającym jej kolorystycznie kapturem obleczonym na szyjce. Na ciemnym tle kaptura znajduje się logotyp marki w złotym odcieniu. Ten sam logotyp wytłoczony został w szkle na froncie butelki. Na etykiecie widnieje duża nazwa marki w złotym kolorze, a pod nią herb Ruffino oraz szczegóły dotyczące wina. 

Opis

 Ikona apelacji Chianti DOCG

Ruffino to niemalże 150-letnia winiarnia, która zyskała międzynarodową sławę dzięki produkcji wyjątkowego wina Chianti. Założona przez dwóch kuzynów, Ilario i Leopoldo Ruffinów, od samego początku kierowana była pod myślą przewodnią stworzenia najlepszego wina. Dzięki wielkiej ambicji, jaką cechowali się obaj bracia, udało im się to osiągnąć i tym samym uzyskać dla swojej winnicy tytuł ikony i ambasadora winiarskiej Toskanii. 

Historyczna dusza Ruffino

Chianti to pierwsze wino wyprodukowane przez winnicę Ruffino w roku 1877. Dziś jest ono synonimem „prawdziwego Chianti”, do którego uzyskania dążą toskańscy producenci wina od ponad 140 lat. Ta legenda regionu od samego początku była dla założycieli Ruffino wynikiem ich poszukiwań „najlepszego wina”. 

Fermentacja i rafinacja w stali

Fermentacja i maceracja moszczu winnego odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez okres około 10 dni. Dodatkowo przechodzi jeszcze drugą fermentację, tzw. malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w winogronach zmienia się w delikatny w smaku kwas mlekowy. Po fermentacji wino jest rafinowane w dużych zbiornikach ze stali i betonu w kontrolowanej temperaturze przez 4 miesiące przed zabutelkowaniem. 

Czerwone, wytrawne, o wyrazistym aromacie fiołków i wiśni

Wino jest kupażem kilku tradycyjnie włoskich szczepów: Sangiovese (70%), Colorino (10%), Canaiolo (10%) oraz lokalnych odmian (10%). Wyróżnia się piękną rubinową, połyskliwą barwą z ciemnymi refleksami. Bukiet jest typowy dla stylu Chianti, o wyrazistym aromacie fiołków, wiśni macerowanych w alkoholu, śliwek i truskawek z niuansami papryki i tytoniu w tle. W smaku wino jest widocznie wytrawne o intensywnych wiśniowych nutach i zaznaczonych taninach. Na drugim planie ujawnia się delikatna kwaskowość z niuansami szałwiowymi, które nadają świeżości i trwałości posmaku. Trunek jest doskonale zrównoważony, czym przynosi ogromną przyjemność z degustacji.

Włoskie wino do włoskiej kuchni

Ruffino Chianti najlepiej komponuje się z tradycyjnymi potrawami kuchni włoskiej, jak pizza z sosem z pomidorów Pelatti z dodatkiem sera Mascarpone i szynki Prosciutto lub mięsnym ravioli z masłem, świeżymi ziołami i Parmezanem. Sprawdza się także w połączeniu z pieczonym mięsem, na przykład królikiem w towarzystwie karmelizowanych młodych marchewek lub piersią kaczki z sosem wiśniowym i maślanymi gnocchi. 

W eleganckim stylu

Wino zamknięto w eleganckiej, smukłej butelce z ciemnego szkła. Ozdobiono ją szeroką prostokątną etykietą o tle w kolorach jasnego kremu i ciemnego granatu oraz odpowiadającym jej kolorystycznie kapturem obleczonym na szyjce. Na ciemnym tle kaptura znajduje się logotyp marki w złotym odcieniu. Ten sam logotyp wytłoczony został w szkle na froncie butelki. Na etykiecie widnieje duża nazwa marki w złotym kolorze, a pod nią herb Ruffino oraz szczegóły dotyczące wina. 

Opinie

Klasyka
Opinia od Marek

Prawdziwa Toskania zamknięta w butelce Chianti. Polecam (Dodano 20.05.2020)
Godne polecenia.
Opinia od Andrzej

Wspaniałe wino. Jak starzy Toskańczycy powiadają, ...Chianti na każdą okazję i ...bez okazji.... Polecam z czystym serduchem. (Dodano 06.12.2019)
ocena
Opinia od Alicja

Wino bardzo dobre (Dodano 10.10.2018)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować