Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Ruffino Chianti Organic

  • ekologiczne
  • na co dzień
  • na piknik
  • na randkę

Ruffino
54,00 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Ikona winiarskiej Toskanii

Założona w 1877 roku winiarnia Ruffino od pierwszych chwil działalności kierowana była ambicją założycieli o stworzeniu najlepszego wina. Fundatorzy winiarni trafnie spostrzegli, że o jakości wina decyduje nie tylko odmiana winorośli, z jakiej się je produkuje, ale także warunki glebowe, klimatyczne i nawodnienie, w których winogrona są uprawiane. Dzięki ciężkiej pracy odnaleźli idealną równowagę pomiędzy wszystkimi czynnikami tworzącymi wino i już od ponad 140 lat produkują jedne z najlepszych win Toskanii, które stanowią wzór dla innych producentów. 

Ekologiczne Chianti

Gdy winiarze Ruffino postanowili rozpocząć produkcję organicznych win, jednomyślnie zdecydowali, że pierwszym w pełni ekologicznym trunkiem będzie flagowy produkt winiarni – Chianti. Lecz nie tylko Chianti znalazło swoje miejsce w ekologicznej serii Rufino. Na rynek wypuszczono także ekologiczne Prosecco i Pinot Grigio i inne wspaniałe, włoskie wina.

Winifikacja w stalowych zbiornikach

Owoce tworzące wino poddane są fermentacji oraz maceracji w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze, przez około 10 dni. Po pierwszej fermentacji wino przechodzi drugą fermentację jabłkowo-mlekową, dzięki której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w słodki kwas mlekowy. Na koniec wino jest rafinowane w stalowo-betonowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze przez 4 miesiące przed butelkowaniem.

Czerwone, wytrawne, z aromatem pieprzu i goździków

Wino stworzono z organicznie uprawianych odmian Sangiovese (70%), Merlot (25%) oraz Cabernet Sauvignon (5%). Ma rubinowo-czerwoną barwę z jasno-fioletowymi refleksami. Intensywny bukiet zdominowany jest aromatami wiśni, śliwek i typowymi dla Chianti fiołkami. W tle pobrzmiewają delikatne nuty pieprzu i goździków. W smaku wyraźnie wyczuwalne wiśnie i mocne taniny dodają wytrawności i nieco pikantności. Przyjemne i łatwe w smakowaniu wino.

Najlepszy towarzysz gastronomii

Z założenia Ruffino Chianti Organic to doskonałe wino gastronomiczne, które łączy się z tradycyjną kuchnią włoską, pizzą z sosem pomidorowym i pikantnym salami, spaghetti bolognese, gnocchi ze smażoną piersią indyka w ziołach i deską włoskich serów z mleka owczego i suszonych wędlin jak Prosciutto. 

Po florencku

Innowacyjne jest nie tylko wino, ale także jego butelka. Zamienienie historycznej butelki Chianti o klasycznym kształcie na butelkę przypominającą kształtem „butelkę florencką”, o pękatym dole i wydłużonej szyjce, to przełomowy moment, który wydarzył się w roku 1975

Butelkę ozdobiono współgrającymi kolorystycznie etykietą i kapturem obleczonym na szyjce. Połączenie kolorów ciemnego granatu, jasnego kremu i złotych liter oddaje elegancję i szykowny gust. 

Opis

Ikona winiarskiej Toskanii

Założona w 1877 roku winiarnia Ruffino od pierwszych chwil działalności kierowana była ambicją założycieli o stworzeniu najlepszego wina. Fundatorzy winiarni trafnie spostrzegli, że o jakości wina decyduje nie tylko odmiana winorośli, z jakiej się je produkuje, ale także warunki glebowe, klimatyczne i nawodnienie, w których winogrona są uprawiane. Dzięki ciężkiej pracy odnaleźli idealną równowagę pomiędzy wszystkimi czynnikami tworzącymi wino i już od ponad 140 lat produkują jedne z najlepszych win Toskanii, które stanowią wzór dla innych producentów. 

Ekologiczne Chianti

Gdy winiarze Ruffino postanowili rozpocząć produkcję organicznych win, jednomyślnie zdecydowali, że pierwszym w pełni ekologicznym trunkiem będzie flagowy produkt winiarni – Chianti. Lecz nie tylko Chianti znalazło swoje miejsce w ekologicznej serii Rufino. Na rynek wypuszczono także ekologiczne Prosecco i Pinot Grigio i inne wspaniałe, włoskie wina.

Winifikacja w stalowych zbiornikach

Owoce tworzące wino poddane są fermentacji oraz maceracji w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze, przez około 10 dni. Po pierwszej fermentacji wino przechodzi drugą fermentację jabłkowo-mlekową, dzięki której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w słodki kwas mlekowy. Na koniec wino jest rafinowane w stalowo-betonowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze przez 4 miesiące przed butelkowaniem.

Czerwone, wytrawne, z aromatem pieprzu i goździków

Wino stworzono z organicznie uprawianych odmian Sangiovese (70%), Merlot (25%) oraz Cabernet Sauvignon (5%). Ma rubinowo-czerwoną barwę z jasno-fioletowymi refleksami. Intensywny bukiet zdominowany jest aromatami wiśni, śliwek i typowymi dla Chianti fiołkami. W tle pobrzmiewają delikatne nuty pieprzu i goździków. W smaku wyraźnie wyczuwalne wiśnie i mocne taniny dodają wytrawności i nieco pikantności. Przyjemne i łatwe w smakowaniu wino.

Najlepszy towarzysz gastronomii

Z założenia Ruffino Chianti Organic to doskonałe wino gastronomiczne, które łączy się z tradycyjną kuchnią włoską, pizzą z sosem pomidorowym i pikantnym salami, spaghetti bolognese, gnocchi ze smażoną piersią indyka w ziołach i deską włoskich serów z mleka owczego i suszonych wędlin jak Prosciutto. 

Po florencku

Innowacyjne jest nie tylko wino, ale także jego butelka. Zamienienie historycznej butelki Chianti o klasycznym kształcie na butelkę przypominającą kształtem „butelkę florencką”, o pękatym dole i wydłużonej szyjce, to przełomowy moment, który wydarzył się w roku 1975

Butelkę ozdobiono współgrającymi kolorystycznie etykietą i kapturem obleczonym na szyjce. Połączenie kolorów ciemnego granatu, jasnego kremu i złotych liter oddaje elegancję i szykowny gust. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować