Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Roquette & Cazes Xisto Douro

Darmowa dostawa

Roquette & Cazes
dla-koneserow dla koneserów
polecane polecane
349,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Międzynarodowa współpraca

Winiarnia Roquette & Cazes została założona przez dwie winiarskie rodziny: pochodzącą z portugalskiej Doliny Douro rodzinę Roquette oraz rodzinę Cazez z francuskiego Bordeaux. Z połączenia wiedzy i doświadczenia zdobytych w tych dwóch, wyjątkowych dla światowego winiarstwa regionów, powstał naprawdę wspaniały trunek. Wino Roquette & Cazes Xisto Douro to owoc współpracy Daniela Llose z Chateau Lynch-Bages i Manuela Lobo z Quinta do Crasto. Powstało ono przy użyciu technik winiarskich Bordeaux lecz z zachowaniem oryginalnego stylu Douro.

Długi kontakt ze skórkami owoców

Winorośle, których owoce wykorzystuje się do produkcji wina uprawiane są na tradycyjnych Patamares (tarasach) w regionie Douro. Ręcznie zbierane winogrona pochodzą ze starych winorośli zlokalizowanych w podregionach Cima Corgo i Douro Superior. Zebrane i wyselekcjonowane owoce są delikatnie miażdżone przed fermentacją. Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Fermentujący trunek pozostaje w długim kontakcie ze skórkami winogron, dzięki czemu zyskuje niezwykle wyrazisty i elegancki smak. Po fermentacji wino starzeje się przez 20 miesięcy w 225-litrowych, dębowych beczkach. 

Czerwone, wytrawne, intensywne w smaku

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Roriz. Ma ciemną, matową barwę z purpurowymi refleksami i złożony bukiet, zdominowany dojrzałymi wiśniami i jeżynami z nutą przypraw korzennych oraz delikatnym niuansem kakao. W smaku jest intensywne, o dobrze zrównoważonych taninach. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są czerwone owoce wiśni, truskawek i porzeczek. Długi, świeży posmak zaczerpnięty z dębowych beczek długo utrzymuje się w ustach. 

Do czerwonego mięsa, tapas i serów

Doskonale komponuje się ze stekami posypanymi grubą solą morską oraz tapas na bazie hiszpańskich i portugalskich dojrzewających wędlin. Sprawdzi się także jako trunek do deski półtwardych serów typu cheddar lub queso manchego. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 16⁰C.

Klasyczne, eleganckie

Wino zostało zamknięte w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej jasną etykietą. Uwagę przyciąga logotyp winnicy w dwóch kolorach, symbolizujący dwie, różne szkoły winiarskie połączone w jedność. 

Opis

Międzynarodowa współpraca

Winiarnia Roquette & Cazes została założona przez dwie winiarskie rodziny: pochodzącą z portugalskiej Doliny Douro rodzinę Roquette oraz rodzinę Cazez z francuskiego Bordeaux. Z połączenia wiedzy i doświadczenia zdobytych w tych dwóch, wyjątkowych dla światowego winiarstwa regionów, powstał naprawdę wspaniały trunek. Wino Roquette & Cazes Xisto Douro to owoc współpracy Daniela Llose z Chateau Lynch-Bages i Manuela Lobo z Quinta do Crasto. Powstało ono przy użyciu technik winiarskich Bordeaux lecz z zachowaniem oryginalnego stylu Douro.

Długi kontakt ze skórkami owoców

Winorośle, których owoce wykorzystuje się do produkcji wina uprawiane są na tradycyjnych Patamares (tarasach) w regionie Douro. Ręcznie zbierane winogrona pochodzą ze starych winorośli zlokalizowanych w podregionach Cima Corgo i Douro Superior. Zebrane i wyselekcjonowane owoce są delikatnie miażdżone przed fermentacją. Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Fermentujący trunek pozostaje w długim kontakcie ze skórkami winogron, dzięki czemu zyskuje niezwykle wyrazisty i elegancki smak. Po fermentacji wino starzeje się przez 20 miesięcy w 225-litrowych, dębowych beczkach. 

Czerwone, wytrawne, intensywne w smaku

Wino jest kupażem lokalnych szczepów Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Roriz. Ma ciemną, matową barwę z purpurowymi refleksami i złożony bukiet, zdominowany dojrzałymi wiśniami i jeżynami z nutą przypraw korzennych oraz delikatnym niuansem kakao. W smaku jest intensywne, o dobrze zrównoważonych taninach. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są czerwone owoce wiśni, truskawek i porzeczek. Długi, świeży posmak zaczerpnięty z dębowych beczek długo utrzymuje się w ustach. 

Do czerwonego mięsa, tapas i serów

Doskonale komponuje się ze stekami posypanymi grubą solą morską oraz tapas na bazie hiszpańskich i portugalskich dojrzewających wędlin. Sprawdzi się także jako trunek do deski półtwardych serów typu cheddar lub queso manchego. Najlepiej serwować schłodzone do temperatury 16⁰C.

Klasyczne, eleganckie

Wino zostało zamknięte w klasycznej butelce z ciemnego szkła, ozdobionej jasną etykietą. Uwagę przyciąga logotyp winnicy w dwóch kolorach, symbolizujący dwie, różne szkoły winiarskie połączone w jedność. 

Opinie

Potęga!!!
Opinia od Katarzyna

Coś niesamowitego....dostarcza bardzo dużo wrażeń wraz z poświęconym mu czasem (Dodano 13.05.2017)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować