Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Robert Mondavi Oakville Cabernet Sauvignon

  • bestsellery
  • dla koneserów
  • nagrodzone
  • najwyżej oceniane
  • polecane
Darmowa dostawa
Promocja
-10%

Robert Mondavi

Normalna cena: 337,00 zł

Promocja 303,30 zł


 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Najlepsza winnica Napa Valley

Po pierwszych winiarskich próbach i wielu sporach dotyczących rozwoju winiarni przeprowadzonych ze swoim bratem, Robert Mondavi postanowił otworzyć własne przedsiębiorstwo i nadać mu dokładnie taki kształt, o jakim marzył. Kreatywność, innowacyjność i otwartość na nowości pomogły mu w krótkim czasie zostać pionierem winiarstwa w Kalifornii, a kilkadziesiąt lat później tworzyć markę znaną i cenioną na całym świecie. Rozwiązania produkcyjne i marketingowe Mondaviego powielane są do dziś przez wszystkich producentów win w Nowym Świecie. 

Ukochana winnica Mondaviego

Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z pierwszej winnicy, jaką marka Robert Mondavi nabyła. Winnica ta nosi nazwę To Kolon, która zajmowała specjalne miejsce w sercu Mondaviego. Przy zakupie winnicy stwierdził, że jest to miejsce o wybitnej historii i magicznej naturze, które dało mu poczucie, że oto w jego posiadaniu znalazł się prawdziwy skarb. To odczucie zostało potwierdzone w roku 2011, gdy To Kolon zdobyła tytuł „Najlepszej winnicy roku” przyznany przez California State Farm Bureau. 

Niezwykła staranność na każdym etapie produkcji

Winogrona zbierane były ręcznie, a następnie przeszły przez 2-krotny etap ręcznej selekcji. Pierw selekcjonowano pojedyncze grona, a następnie sprawdzano, czy wszystkie jagody zostały pozbawione resztek gałązek. Wybrane winogrona trafiły do tradycyjnych zbiorników z dębu francuskiego w celu moczenia na zimno, fermentacji i przedłużonej maceracji. Łącznie moszcz winny pozostawał w kontakcie ze skórkami przez 37 dni, co zmaksymalizowało ekstrakcję charakteru odmianowego i jednocześnie zachowało miękkość tanin. Moszcz winny został odsączony i delikatnie wyciśnięty, a następnie umieszczony w beczkach z francuskiego dębu, w którym przeszło fermentację jabłkowo-mlekową. Dzięki niej cierpki kwas jabłkowy przetworzył się w łagodny kwas mlekowy i pozwolił na integrację owoców z dębem. Ostateczne wino powstało z mieszanki próbek, które degustowane były przez 20 miesięcy leżakowania. 

Czerwone, wytrawne, o intensywnym smaku 

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (80%), Malbec (9%), Petite Verdot (7%) oraz Merlot (4%). Ma głęboką, bordowo-burgundową barwę. Bukiet reprezentuje gleby Doliny Napa, łączą się w nim aromaty jeżyn, śliwek i jagód z suszonymi ziołami, słodką wanilią, prażonymi migdałami i orzechami włoskimi. Smak zdominowany jest intensywną owocowością z wyraźnymi nutami dębowymi, prażonymi orzechami, wanilią i miodem. 

Do czekolady, steków lub serów

Robert Mondavi Oakville Cabernet Sauvignon to jedno z niewielu win, które doskonale komponuje się z czekoladą, warto więc wraz z butelką trunku zaopatrzyć się w tabliczkę. Najlepiej posmakuje z doskonale wysmażonym mięsem, np. stekiem z wołowiny argentyńskiej w towarzystwie grillowanych papryczek padron. Łączy się również z mocnymi, intensywnymi w smaku serami typu parmezan. 

W minimalistycznym stylu

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona została szeroką etykietą w piaskowym odcieniu. W jej górnej części znajduje się logotyp marki, przedstawiający charakterystyczną dzwonnicę, znajdującą się w winnicy To Kolon. Środkową część etykiety zajmuje zamaszysty podpis samego Roberta Mondaviego. Spójność kolorystyczna i minimum elementów nadają mu nowoczesnego, minimalistycznego stylu. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować