Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta Da Lagoalva Reserva Red

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-piknik na piknik
polecane polecane
67,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Portugalskie wina z regionu Tejo


Quinta da Lagoalva de Cima zadebiutowała jako producent wina w 1888 roku na Wystawie Przemysłu Portugalskiego, gdzie zaprezentowała się z 600 beczkami wina. Od tamtej pory, pomimo iż majątek z winnicą wielokrotnie przechodził z rąk do rąk członków rodziny Palmela, nieprzerwanie tworzy wyjątkowe portugalskie wina. Produkty winiarni są harmonijnym połączeniem nowoczesnych technik winiarskich Nowego Świata oraz tradycji winiarskiej Europy.


Trzy winifikacje


Każda z odmian winorośli, które zostały wykorzystane do produkcji wina zostały poddane oddzielnej winifikacji. Winogrona zbierane były w nocy, by niskie temperatury pozwoliły zachować ich soczystość i świeżość. Po zgnieceniu owoców powstały moszcz winny został poddany 3-dniowej maceracji. Fermentacja alkoholowa odbywała się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 42°C, a fermentacja malolaktyczna, podczas której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w łagodny kwas mlekowy przebiegała w beczkach z dębu francuskiego. W tych samych beczkach wino leżakowało przez 10 miesięcy.


Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, przypraw i wanilii


Wino jest kupażem szczepów Alfrocheiro (40%), Syrah (40%), Touriga Nacional (20%). Wyróżnia się intensywnie czerwoną barwą z granatowymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, porzeczki i truskawki, wzbogacone nutami przypraw korzennych i wanilii. W ustach jest wyraziste, ale eleganckie z dobrze zaznaczonymi taninami. Pozostawia na podniebieniu długi i przyjemny posmak.


Do czerwonego mięsa i serów


Quinta da Lagoalva to doskonały towarzysz grillowanych i pieczonych mięs, jak pieczona wołowina w cieście francuskim lub stek z wołowiny argentyńskiej. Sprawdzi się również z deską zimnych wędlin długo dojrzewających, np. kiełbasy Fuet, szynki Jamon Serrano, Lomo oraz z twardymi serami typu Parmezan lub Pecorino.


Elegancki minimalizm


Butelka utrzymana jest w eleganckim i minimalistycznym stylu oraz ciemnej kolorystyce. Ciemne szkło i smukły kształt skomponowane zostały z ciemno-brązową etykietą, na której widnieją złote napisy: nazwa wina oraz rok i kraj produkcji trunku. W dolnym prawym rogu znajduje się logotyp marki. Całości dopełnia jasno-kremowy kaptur obleczony na szyjce.

Opis

Portugalskie wina z regionu Tejo


Quinta da Lagoalva de Cima zadebiutowała jako producent wina w 1888 roku na Wystawie Przemysłu Portugalskiego, gdzie zaprezentowała się z 600 beczkami wina. Od tamtej pory, pomimo iż majątek z winnicą wielokrotnie przechodził z rąk do rąk członków rodziny Palmela, nieprzerwanie tworzy wyjątkowe portugalskie wina. Produkty winiarni są harmonijnym połączeniem nowoczesnych technik winiarskich Nowego Świata oraz tradycji winiarskiej Europy.


Trzy winifikacje


Każda z odmian winorośli, które zostały wykorzystane do produkcji wina zostały poddane oddzielnej winifikacji. Winogrona zbierane były w nocy, by niskie temperatury pozwoliły zachować ich soczystość i świeżość. Po zgnieceniu owoców powstały moszcz winny został poddany 3-dniowej maceracji. Fermentacja alkoholowa odbywała się w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 42°C, a fermentacja malolaktyczna, podczas której cierpki kwas jabłkowy zmienia się w łagodny kwas mlekowy przebiegała w beczkach z dębu francuskiego. W tych samych beczkach wino leżakowało przez 10 miesięcy.


Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, przypraw i wanilii


Wino jest kupażem szczepów Alfrocheiro (40%), Syrah (40%), Touriga Nacional (20%). Wyróżnia się intensywnie czerwoną barwą z granatowymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, porzeczki i truskawki, wzbogacone nutami przypraw korzennych i wanilii. W ustach jest wyraziste, ale eleganckie z dobrze zaznaczonymi taninami. Pozostawia na podniebieniu długi i przyjemny posmak.


Do czerwonego mięsa i serów


Quinta da Lagoalva to doskonały towarzysz grillowanych i pieczonych mięs, jak pieczona wołowina w cieście francuskim lub stek z wołowiny argentyńskiej. Sprawdzi się również z deską zimnych wędlin długo dojrzewających, np. kiełbasy Fuet, szynki Jamon Serrano, Lomo oraz z twardymi serami typu Parmezan lub Pecorino.


Elegancki minimalizm


Butelka utrzymana jest w eleganckim i minimalistycznym stylu oraz ciemnej kolorystyce. Ciemne szkło i smukły kształt skomponowane zostały z ciemno-brązową etykietą, na której widnieją złote napisy: nazwa wina oraz rok i kraj produkcji trunku. W dolnym prawym rogu znajduje się logotyp marki. Całości dopełnia jasno-kremowy kaptur obleczony na szyjce.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować