Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta Da Lagoalva Arinto & Chardonnay Reserva

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-prezent na prezent
polecane polecane
67,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Między „Nowym Światem” a tradycją Europy


Quinta da Lagoalva może pochwalić się długą tradycją sięgającą 1888 roku. Jednak podczas produkcji wina korzysta nie tylko z tradycji winiarskich Europy, lecz także chętnie sięga po nowoczesne techniki produkcji z Nowego Świata. Prywatna winnica obsadzona jest najlepszymi lokalnymi i międzynarodowymi odmianami winorośli, m.in. Alvarinho, Sauvignon Blanc, Touriga Nacional i Syrah. Wina Quinta da Lagoalva są więc połączeniem unikalnej filozofii marki, wspaniałych cech odmianowych winorośli i charakteru nadanego przez mikroklimat regionu Tejo.


Dwie osobne winifikacje


Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina zostały poddane osobnej winifikacji. Winogrona zbierane są nocą, ponieważ niska temperatura podczas zbiorów pozwala na zachowanie w jagodach soczystości i świeżości. Następnie prasowane są w prasie pneumatycznej i poddane 48 godzinnej dekantacji. Odmiana Arinto fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 16°C, a Chardonnay w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Po fermentacji wino odmiany Chardonnay dodatkowo dojrzewa przez 4 miesiące w dębowych beczkach, w których co tydzień jest mieszane. Wina obu odmian łączone są ze sobą na koniec winifikacji.


Białe, wytrawne, o aromacie cytrusów, gruszki i wanilii


Wino jest kupażem dwóch szczepów: lokalnego Arinto (50%) oraz międzynarodowego Chardonnay (50%). W kieliszku prezentuje blado-słomkową barwę. W nosie dominują aromaty białych owoców, takich jak gruszki, jabłka i morele, a w tle przeplatają się ze sobą nuty owoców egzotycznych, m.in. ananasa oraz nuty waniliowe pochodzące z leżakowania wina w dębowych beczkach. W ustach odznacza się świeżością i doskonałą równowagą między orzeźwiającą kwasowością, a słodyczą uprawianych pod gorącym słońcem portugalskich winogron.


Do drobiu, owoców morza i serów


Quinta da Lagoalva Arinto & Chardonnay sprawdzi się jako towarzysz mięsa drobiowego, także grillowanego jak np. pierś kurczaka w marynacie z pieprzem cytrynowym oraz jako trunek do owoców morza – krewetek w maśle ze świeżą kolendrą lub grillowanych ośmiorniczek. Równie dobrze posmakuje z przekąskami na bazie miękkich serów typu Brie. Serwuj dobrze schłodzone do temperatury 10-12°C.


W eleganckim stylu


Wino zamknięto w butelce o smukłym kształcie wykonanej z brązowawego szkła. Dolna część butelki otoczona jest prostokątną etykietą w kolorze ciemno-turkusowym, a szyjka obleczona jest komponującym się z nią kolorystycznie kapturem. Na etykiecie widnieją złote napisy: nazwa wina, rok produkcji oraz kraj produkcji. W dolnym prawym rogu znajduje się także fragment logotypu marki. Połączenie kolorów ciemnego turkusu i połyskującego złota tworzy elegancki i nowoczesny design.

Opis

Między „Nowym Światem” a tradycją Europy


Quinta da Lagoalva może pochwalić się długą tradycją sięgającą 1888 roku. Jednak podczas produkcji wina korzysta nie tylko z tradycji winiarskich Europy, lecz także chętnie sięga po nowoczesne techniki produkcji z Nowego Świata. Prywatna winnica obsadzona jest najlepszymi lokalnymi i międzynarodowymi odmianami winorośli, m.in. Alvarinho, Sauvignon Blanc, Touriga Nacional i Syrah. Wina Quinta da Lagoalva są więc połączeniem unikalnej filozofii marki, wspaniałych cech odmianowych winorośli i charakteru nadanego przez mikroklimat regionu Tejo.


Dwie osobne winifikacje


Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina zostały poddane osobnej winifikacji. Winogrona zbierane są nocą, ponieważ niska temperatura podczas zbiorów pozwala na zachowanie w jagodach soczystości i świeżości. Następnie prasowane są w prasie pneumatycznej i poddane 48 godzinnej dekantacji. Odmiana Arinto fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 16°C, a Chardonnay w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Po fermentacji wino odmiany Chardonnay dodatkowo dojrzewa przez 4 miesiące w dębowych beczkach, w których co tydzień jest mieszane. Wina obu odmian łączone są ze sobą na koniec winifikacji.


Białe, wytrawne, o aromacie cytrusów, gruszki i wanilii


Wino jest kupażem dwóch szczepów: lokalnego Arinto (50%) oraz międzynarodowego Chardonnay (50%). W kieliszku prezentuje blado-słomkową barwę. W nosie dominują aromaty białych owoców, takich jak gruszki, jabłka i morele, a w tle przeplatają się ze sobą nuty owoców egzotycznych, m.in. ananasa oraz nuty waniliowe pochodzące z leżakowania wina w dębowych beczkach. W ustach odznacza się świeżością i doskonałą równowagą między orzeźwiającą kwasowością, a słodyczą uprawianych pod gorącym słońcem portugalskich winogron.


Do drobiu, owoców morza i serów


Quinta da Lagoalva Arinto & Chardonnay sprawdzi się jako towarzysz mięsa drobiowego, także grillowanego jak np. pierś kurczaka w marynacie z pieprzem cytrynowym oraz jako trunek do owoców morza – krewetek w maśle ze świeżą kolendrą lub grillowanych ośmiorniczek. Równie dobrze posmakuje z przekąskami na bazie miękkich serów typu Brie. Serwuj dobrze schłodzone do temperatury 10-12°C.


W eleganckim stylu


Wino zamknięto w butelce o smukłym kształcie wykonanej z brązowawego szkła. Dolna część butelki otoczona jest prostokątną etykietą w kolorze ciemno-turkusowym, a szyjka obleczona jest komponującym się z nią kolorystycznie kapturem. Na etykiecie widnieją złote napisy: nazwa wina, rok produkcji oraz kraj produkcji. W dolnym prawym rogu znajduje się także fragment logotypu marki. Połączenie kolorów ciemnego turkusu i połyskującego złota tworzy elegancki i nowoczesny design.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować