Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta da Alorna Touriga Cabernet Reserva


Quinta da Alorna
na-co-dzien na co dzień
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
79,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Winnica z regionu Ribatejo


Quinta da Alorna mieści się w samym sercu winiarskiego regionu Portugalii, Ribatejo. 220 hektarów winnic, należących do firmy, charakteryzuje się piaszczystą glebą ubogą w mikroelementy, najlepszą do tworzenia win jakościowych. Produkty Quinta da Alorna wytwarzane są z wybranych, najlepszych odmian winorośli i produkowane przy użyciu najnowszych technologii winiarskich. Dzięki temu dziś ich wina dostępne są nie tylko w Portugalii, ale także w 25 innych krajach na całym świecie.


Oddzielne winifikacje szczepów


Wino tworzone jest z dwóch szczepów: Touriga Nacional i Cabernet Sauvignon. Oba szczepy, po dokładnej kontroli pod kątem optymalnego dojrzenia owoców, poddawane są oddzielnej winifikacji. Pierw skórki winogron poddawane są 2-dniowej maceracji w celu wydobycia jak najintensywniejszego aromatu, a następnie wino fermentuje w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino poddawane jest również fermentacji malolaktycznej, która polega na przetworzeniu cierpkiego kwasu jabłkowego, zawartego w winogronach w delikatny kwas mlekowy. Po fermentacji wino starzeje się przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Dopiero po leżakowaniu szczepy są mieszane, filtrowane i butelkowane. 


Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe


Quinta da Alorna Touriga Cabernet Reserva to wino o pięknym, purpurowym kolorze z mieniącymi się, fioletowymi refleksami. Ma intensywny aromat ciemnych owoców, dojrzałych wiśni i soczystych jeżyn, jagód i czarnych porzeczek z nutami lukrecji i tytoniu, zaczerpniętego podczas leżakowania w beczkach. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są czerwone owoce dojrzałych malin i truskawek. Wino jest wyraziste pod względem zarówno aromatu jak i smaku i pozostawia w ustach długi, słodki posmak. 


Do pikantnych mięs i twardych serów


Najlepiej smakuje w towarzystwie pikantnie przyprawionej jagnięciny, grillowaną karkówką w marynacie pieprzowo-ziołowej i tagliatelle z boczkiem i grzybami leśnymi. Podawać schłodzone do temperatury 16 – 18⁰C.


Eleganckie i stylowe


Smukła butelka z ciemnego szkła ozdobiona została białą etykietą ze złotymi elementami. Nad etykietą widnieje nazwa winnicy z logotypem w kolorze ciemnego złota. Logotyp przedstawia pałac wybudowany w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę, który na przestrzeni lat stał się symbolem winnicy.  


Nagrody


Rocznik 2013 Quinta da Alorna Touriga Cabernet Reserva zdobył w 2016 roku srebrny medal na Concours Mondial de Bruxelles. 

Opis

Winnica z regionu Ribatejo


Quinta da Alorna mieści się w samym sercu winiarskiego regionu Portugalii, Ribatejo. 220 hektarów winnic, należących do firmy, charakteryzuje się piaszczystą glebą ubogą w mikroelementy, najlepszą do tworzenia win jakościowych. Produkty Quinta da Alorna wytwarzane są z wybranych, najlepszych odmian winorośli i produkowane przy użyciu najnowszych technologii winiarskich. Dzięki temu dziś ich wina dostępne są nie tylko w Portugalii, ale także w 25 innych krajach na całym świecie.


Oddzielne winifikacje szczepów


Wino tworzone jest z dwóch szczepów: Touriga Nacional i Cabernet Sauvignon. Oba szczepy, po dokładnej kontroli pod kątem optymalnego dojrzenia owoców, poddawane są oddzielnej winifikacji. Pierw skórki winogron poddawane są 2-dniowej maceracji w celu wydobycia jak najintensywniejszego aromatu, a następnie wino fermentuje w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino poddawane jest również fermentacji malolaktycznej, która polega na przetworzeniu cierpkiego kwasu jabłkowego, zawartego w winogronach w delikatny kwas mlekowy. Po fermentacji wino starzeje się przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Dopiero po leżakowaniu szczepy są mieszane, filtrowane i butelkowane. 


Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe


Quinta da Alorna Touriga Cabernet Reserva to wino o pięknym, purpurowym kolorze z mieniącymi się, fioletowymi refleksami. Ma intensywny aromat ciemnych owoców, dojrzałych wiśni i soczystych jeżyn, jagód i czarnych porzeczek z nutami lukrecji i tytoniu, zaczerpniętego podczas leżakowania w beczkach. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne są czerwone owoce dojrzałych malin i truskawek. Wino jest wyraziste pod względem zarówno aromatu jak i smaku i pozostawia w ustach długi, słodki posmak. 


Do pikantnych mięs i twardych serów


Najlepiej smakuje w towarzystwie pikantnie przyprawionej jagnięciny, grillowaną karkówką w marynacie pieprzowo-ziołowej i tagliatelle z boczkiem i grzybami leśnymi. Podawać schłodzone do temperatury 16 – 18⁰C.


Eleganckie i stylowe


Smukła butelka z ciemnego szkła ozdobiona została białą etykietą ze złotymi elementami. Nad etykietą widnieje nazwa winnicy z logotypem w kolorze ciemnego złota. Logotyp przedstawia pałac wybudowany w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę, który na przestrzeni lat stał się symbolem winnicy.  


Nagrody


Rocznik 2013 Quinta da Alorna Touriga Cabernet Reserva zdobył w 2016 roku srebrny medal na Concours Mondial de Bruxelles. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować