Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Quinta da Alorna Tinto


Quinta da Alorna
na-co-dzien na co dzień
44,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Tradycyjna, portugalska winnica


Winnica Quinta da Alorna produkuje aż 1,85 miliona litrów wina rocznie. Wszystkie wina tworzone są z najlepszych odmian winorośli za pomocą najnowszych technologii winiarskich. Firma specjalizuje się w produkcji jakościowych win z lokalnych szczepów, takich jak Touriga Nacional, nie rezygnując także z odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay. 220 hektarów winnic należących do Quinta da Alorna w samym sercu winiarskiego regionu Ribatejo, obsadzonych jest najlepszymi winoroślami 6 różnych szczepów. 


Precyzyjna produkcja


Wino jest kupażem szczepów Syrah, Tinta Roriz i Alicante Bouschet. Owoce każdego ze szczepów zbierane i selekcjonowane są oddzielnie. Pierw owoce poddawane są 2-dniowej zimnej maceracji, dzięki której wino zachowuje naturalny aromat winogron, a następnie fermentacji w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino przechodzi także fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w owocach przechodzi w delikatny kwas mlekowy, który sprawia, że finalny trunek ma łagodny, jedwabisty smak. Na koniec wino starzeje się w dębowych beczkach. 


Czerwone, wytrawne, delikatne w smaku


Quinta da Alorna Tinto ma intensywną, ciemno-rubinową szatę. W nosie rozwija intensywne aromaty czerwonych, dojrzałych owoców, takich jak truskawki, poziomki i ciemne wiśnie, uzupełnione nutami suszonych śliwek i bakalii. Smak wina jest delikatny, pozbawiony cierpkości i z dobrze zrównoważonymi taninami. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni i delikatne drewno. 


Do dzikiego drobiu, królika i suszonych wędlin


Wino najlepiej komponuje się z pieczonym drobiem, perliczką w majeranku lub kaczką z chrupiącą skórką. Doskonale smakuje także w połączeniu z królikiem duszonym w maśle z marchewką i deską suszonych wędlin iberyjskich, szynką Jamon, kiełbasą Fuet lub Salami. Podawać schłodzone do temperatury 16 - 18⁰C.


Nagrody


Quinta da Alorna Tinto zdobyło złoty medal w Challenge International du Vin w 2012 roku. W roku 2014 Wine Enthusiast Magazine przyznało mu 88 punktów na 100 możliwych. 


Doskonały prezent


Butelka o klasycznym kształcie z ciemnego szkła, udekorowana została etykietą o ciemno-granatowej barwie ze złotymi detalami, która nadaje winu eleganckiego stylu. Nad nazwą wina widnieje podobizna pałacu wybudowanego w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę. Pałac ten jest swoistym symbolem winnicy. 


Opis

Tradycyjna, portugalska winnica


Winnica Quinta da Alorna produkuje aż 1,85 miliona litrów wina rocznie. Wszystkie wina tworzone są z najlepszych odmian winorośli za pomocą najnowszych technologii winiarskich. Firma specjalizuje się w produkcji jakościowych win z lokalnych szczepów, takich jak Touriga Nacional, nie rezygnując także z odmian międzynarodowych, takich jak Chardonnay. 220 hektarów winnic należących do Quinta da Alorna w samym sercu winiarskiego regionu Ribatejo, obsadzonych jest najlepszymi winoroślami 6 różnych szczepów. 


Precyzyjna produkcja


Wino jest kupażem szczepów Syrah, Tinta Roriz i Alicante Bouschet. Owoce każdego ze szczepów zbierane i selekcjonowane są oddzielnie. Pierw owoce poddawane są 2-dniowej zimnej maceracji, dzięki której wino zachowuje naturalny aromat winogron, a następnie fermentacji w kontrolowanej temperaturze 23⁰C. Wino przechodzi także fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy zawarty w owocach przechodzi w delikatny kwas mlekowy, który sprawia, że finalny trunek ma łagodny, jedwabisty smak. Na koniec wino starzeje się w dębowych beczkach. 


Czerwone, wytrawne, delikatne w smaku


Quinta da Alorna Tinto ma intensywną, ciemno-rubinową szatę. W nosie rozwija intensywne aromaty czerwonych, dojrzałych owoców, takich jak truskawki, poziomki i ciemne wiśnie, uzupełnione nutami suszonych śliwek i bakalii. Smak wina jest delikatny, pozbawiony cierpkości i z dobrze zrównoważonymi taninami. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni i delikatne drewno. 


Do dzikiego drobiu, królika i suszonych wędlin


Wino najlepiej komponuje się z pieczonym drobiem, perliczką w majeranku lub kaczką z chrupiącą skórką. Doskonale smakuje także w połączeniu z królikiem duszonym w maśle z marchewką i deską suszonych wędlin iberyjskich, szynką Jamon, kiełbasą Fuet lub Salami. Podawać schłodzone do temperatury 16 - 18⁰C.


Nagrody


Quinta da Alorna Tinto zdobyło złoty medal w Challenge International du Vin w 2012 roku. W roku 2014 Wine Enthusiast Magazine przyznało mu 88 punktów na 100 możliwych. 


Doskonały prezent


Butelka o klasycznym kształcie z ciemnego szkła, udekorowana została etykietą o ciemno-granatowej barwie ze złotymi detalami, która nadaje winu eleganckiego stylu. Nad nazwą wina widnieje podobizna pałacu wybudowanego w 1723 roku przez I markiza Alorny, Dom Pedro Almeidę. Pałac ten jest swoistym symbolem winnicy. 


Opakowania

poprzednie
następne