Purcari Chardonay zawsze będzie królem win białych, jest wspaniały, wybitny i nieprzeciętny.
Wioska i majątek Purcari z wytwórnią win jest pięknie zlokalizowana w dolinie Dniestru,120 km na południowy wschód od Kiszyniowa, w pobliżu granicy z Ukrainą, w odległości 30 km od Morza Czarnego i Odessy. Tradycje wytwarzania w tym miejscu win sięgają antyku, zaś w zmodernizowanym niedawno obiekcie – roku 1827. Wytwórnia win szczyci się wieloma medalami i wyróżnieniami. Pierwszym złotym medalem wino z Purcari nagrodzono już w roku 1848 na lokalnej wystawie agroturystycznej. Ogromny sukces odniosło ono na wystawie światowej w Paryżu w 1878 roku uzyskując medal złoty. Zaś współcześnie, od roku 2004, wytwórnia zgromadziła za nie już ponad 40 medali i nagród wyższej rangi, np. Grand Prix prezydenta Mołdawii w roku 2008.
Główny obiekt wytworni przypomina zamek. Mieści się w nim m.in. czterogwiazdkowy hotel dla turystów. Z jego okien roztacza się piękny, rozległy widok na winnice oraz pobliskie jeziorko w którym pływają łabędzie i dzikie kaczki, a do którego schodzi się po schodach. Nad jeziorkiem stoją altanki, w których można odpocząć. Inną propozycją dla turystów jest łowienie ryb, przede wszystkim karpi i pstrągów. Złowione, kucharze z tutejszej restauracji przygotowują na życzenie wędkarza.
Zakład wraz z piwnicami w których wino fermentuje w ogromnych pojemnikach z nierdzewnej stali oraz leżakuje w drewnianych beczkach, wyposażony jest w nowoczesne urządzenia i produkuje ponad milion butelek wina rocznie. Najbardziej znanymi, tradycyjnymi mołdawskimi gatunkami są: Negru de Purcari i Roşu de Purcari.