Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Piwnice Półtorak Cuvee Blanc

Outlet
-26%

dla-koneserow dla koneserów
na-co-dzien na co dzień
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-plaze na plażę
na-prezent na prezent
polecane polecane

Normalna cena: 119,00 zł

Promocja 89,00 zł


 X 

Opis

Nieodkryte polskie winnice

Winiarnia Piwnice Półtorak ukryta jest w niezwykle malowniczym miejscu – odległym, nieco ukrytym i dostępnym nie dla każdego, gdzie zajmuje ponad 6 hektarów winnic. Miejsce to zwane „Pańską Górą” charakteryzuje się wspaniałym klimatem do uprawy winorośli i stanowi część tworzącego się nowego regionu winiarskiego Polski – „Przełomu Sanu”. 

Długa fermentacja

Owoce, które tworzą to wino zostały zebrane od 1 do 3 października. Odszypułkowane winogrona pierw zostały poddane 48-godzinnej maceracji, następnie wyciśnięte w prasie pneumatycznej, a na koniec przeniesione do zbiorników ze stali nierdzewnej. Powstały moszcz winny został schłodzony, a po 24 godzinach rozpoczęto fermentację alkoholową w niskiej temperaturze, która pozwoliła zachować intensywnie owocowy aromat wina. Fermentację zakończono po 6 tygodniach po czym wino przeniesiono do dębowych beczek, w których dojrzewały przez kolejne 6 miesięcy. Na koniec wino zostało przefiltrowane i zabutelkowane. 

Białe, wytrawne, o aromacie cytrusów, białego bzu i miodu

Wino jest kupażem szczepów Seyval Blanc, Johanniter, Solaris, Souvignier Gris oraz Jutrzenka. Ma jasno-słomkową barwę z zielonkawymi i złotymi refleksami. W bukiecie wyróżniają się aromaty owoców cytrusowych, jabłek, kwiatów białego bzu i miodu. W ustach orzeźwiające o przyjemnym kwiatowym posmaku, który na długo utrzymuje się na podniebieniu. 

Aperitif lub towarzysz drobiu

Doskonale sprawdzi się w roli aperitifu, który rozbudzi apetyt przed posiłkiem. Skomponuje się z daniami na bazie delikatnego mięsa drobiowego, np. roladkami z piersi indyka nadziewanymi suszonymi pomidorami i mozzarellą, sałatką Cezar z ziołowymi grzankami lub makaronem tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym. Podawaj dobrze schłodzone do temperatury około 8⁰C. 

Nowoczesne i eleganckie

Butelka wyróżnia się ciekawym kształtem dzięki wydłużonej, wąskiej szyjce. Wykonana jest z zielonkawego szkła i ozdobiona czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części. Etykieta o czarnym tle przedstawia złoty logotyp marki, którym są geometryczne wzory oraz nazwę producenta. Poniżej znajduje się jeszcze jedna, niewielka etykieta także w kolorach czerni i złota z nazwą trunku i rokiem produkcji. 

Opis

Nieodkryte polskie winnice

Winiarnia Piwnice Półtorak ukryta jest w niezwykle malowniczym miejscu – odległym, nieco ukrytym i dostępnym nie dla każdego, gdzie zajmuje ponad 6 hektarów winnic. Miejsce to zwane „Pańską Górą” charakteryzuje się wspaniałym klimatem do uprawy winorośli i stanowi część tworzącego się nowego regionu winiarskiego Polski – „Przełomu Sanu”. 

Długa fermentacja

Owoce, które tworzą to wino zostały zebrane od 1 do 3 października. Odszypułkowane winogrona pierw zostały poddane 48-godzinnej maceracji, następnie wyciśnięte w prasie pneumatycznej, a na koniec przeniesione do zbiorników ze stali nierdzewnej. Powstały moszcz winny został schłodzony, a po 24 godzinach rozpoczęto fermentację alkoholową w niskiej temperaturze, która pozwoliła zachować intensywnie owocowy aromat wina. Fermentację zakończono po 6 tygodniach po czym wino przeniesiono do dębowych beczek, w których dojrzewały przez kolejne 6 miesięcy. Na koniec wino zostało przefiltrowane i zabutelkowane. 

Białe, wytrawne, o aromacie cytrusów, białego bzu i miodu

Wino jest kupażem szczepów Seyval Blanc, Johanniter, Solaris, Souvignier Gris oraz Jutrzenka. Ma jasno-słomkową barwę z zielonkawymi i złotymi refleksami. W bukiecie wyróżniają się aromaty owoców cytrusowych, jabłek, kwiatów białego bzu i miodu. W ustach orzeźwiające o przyjemnym kwiatowym posmaku, który na długo utrzymuje się na podniebieniu. 

Aperitif lub towarzysz drobiu

Doskonale sprawdzi się w roli aperitifu, który rozbudzi apetyt przed posiłkiem. Skomponuje się z daniami na bazie delikatnego mięsa drobiowego, np. roladkami z piersi indyka nadziewanymi suszonymi pomidorami i mozzarellą, sałatką Cezar z ziołowymi grzankami lub makaronem tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym. Podawaj dobrze schłodzone do temperatury około 8⁰C. 

Nowoczesne i eleganckie

Butelka wyróżnia się ciekawym kształtem dzięki wydłużonej, wąskiej szyjce. Wykonana jest z zielonkawego szkła i ozdobiona czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części. Etykieta o czarnym tle przedstawia złoty logotyp marki, którym są geometryczne wzory oraz nazwę producenta. Poniżej znajduje się jeszcze jedna, niewielka etykieta także w kolorach czerni i złota z nazwą trunku i rokiem produkcji. 

Opakowania

poprzednie
następne