Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pio Cesare Barbera d'Alba DOC

  • dla koneserów
  • na prezent
  • polecane

Pio Cesare
128,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Najlepsze wina na świecie

Rodzina Pio Cesare produkuje wina w bardzo malowniczym regionie Włoch, Piemoncie, od ponad 100 lat. Tradycja tworzenia wina sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwsze winnice i zaczął uprawiać szczep Barbera w swoich winnicach. Pio Cesare był jednym z pierwszych producentów wina, którzy wierzyli w wysoką jakość i potencjał win Barolo i Barbaresco

Winnice Pio Cesare nieustannie poświęcają się indywidualności każdego z win regionu, stosując zasadę minimalnej ingerencji w produkcję. Dzisiejszy właściciel firmy pracuje w winnicy jako główny enolog. Wina produkowane już przez piątą generację rodziny zaliczane są do najlepszych na świecie, a sam prawnuk założyciela Winnicy Pio Boffa uważany jest za jednego z najlepszych winiarzy całych Włoch. 

Alpejskie zbocza w Piemoncie

Alba, miasto, w którym produkowane jest Pio Cesare Barbera d’Alba DOC nazywane było przez starożytnych Greków „Oentrua” czyli „kraina wina”. Położone u podnóża Alp znane jest między innymi z uprawy winorośli właśnie szczepu Barbera. Ulokowanie plantacji winogron na zboczach alpejskich gór ma znaczący wpływ na jakość produkowanego z nich wina. Ciepłe, południowe zbocza znane są z tego, że oddają uprawianym tam owocom ciepło i wigor. Wyjątkowe warunki glebowe zapewniają charakterystyczne dla wszystkich win pochodzących z tego regionu bogactwo struktury. 

Szczep 100 % Barbera

Barbera nie jest jednym z najstarszych winorośli obecnych w tym regionie, ale na pewno jednym z najchętniej uprawianych. Szczep Barbera z regionu Barolo nadaje winu unikalną strukturę, pełne ciało i spokojny charakter. Pio Cesare reprezentuje tradycyjny charakter szczepu Barbera. Dobre uwarunkowania ziemi oraz przestrzegane w winnicy staranna pielęgnacja winorośli i uważne zbieranie kiści są podstawą produkcji tego wina. 

Czerwone, spokojne, bogate

Pio Cesare Barbera d’Alba DOC łączy ze sobą prostotę i surowość z subtelnością i harmonią. Wino ma głęboki, rubinowy kolor i jedwabistą teksturę. Bukiet z pewną dozą kwasowości i słodyczy, w nosie otwiera się nasyconymi aromatami wiśni, jagód, fiołków i skórki z pomarańczy. Podniebienie przejawia się jedwabistą konsystencją, smakiem malin, dojrzałych wiśni oraz szczyptą cynamonu. Charakteryzuje się typowym dla win tego regionu bogactwem struktury.

Nuty tytoniu i dębu

Wino produkowane jest w 100% ze szczepu Barbera. Winogrona fermentują pierw w stalowych kadziach, macerując przez około 20 – 25 dni. Następnie dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Nadaje to zakończeniu wyraziste nuty tytoniu i dębu.

Jedzenie

Pio Cesare Barbera d’Alba DOC nie popada w banalność, jego smak jest satysfakcjonujący i świetnie podbija smak wyrazistych potraw. Polecamy komponować je z deską długo dojrzewających, twardych kiełbas typu salami, makaronami w mięsnych sosach lub jagnięciną pieczoną w tymianku. Fantastycznie dopełni smakiem pizzę z grzybami i mięsem. Świetnie sprawdzi się zarówno na okazjach towarzyskich jak i bardziej formalnych. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować