Jedna z najlepszych winiarni Apulii (Puglii)
Cantine Menhir to winnica, której nadrzędnym celem jest zachowanie w swoich winach szczególnych cech wina z Apulii a zarazem ochrona naturalnego środowiska, w którym uprawia się winorośle. Rodzina Marangelli produkuje wina poprzez rzemieślnicze procesy, które szanują tradycję lokalnego winiarstwa. Równocześnie chętnie eksperymentują z mało znanymi odmianami winorośli i badają nowe sposoby podkreślenia wyjątkowości winogron Apulii. Szacunek do tradycji, kreatywność i współpraca najlepszych winiarzy sprawiły, że w niezwykle krótkim czasie Cantine Menhir wypracowało sobie wysoką pozycję na włoskim rynku winiarskim.
Ekologiczna uprawa
Misją winnicy jest dbanie o glebę, na której uprawiane są winorośle, tak by pozostawić ją w kondycji jeszcze lepszej, niż ta, w której ją zastali. Dlatego produkcja wina odbywa się w niej przy ścisłym poszanowaniu środowiska, przy użyciu wyłącznie metod organicznych i naturalnych. Wartością Cantine Menhir jest autentyczność, winnice uprawiane są z miłością, troską i szacunkiem dla przyrody.
Organiczne Primitivo
Zgodnie z wyznawanymi wartościami Pietra Organic Primitivo produkowane jest z owoców uprawianych ekologicznie, przy jak najmniejszej ingerencji człowieka w naturalny proces winifikacji. Ciepłe, słoneczne dni, chłodne noce i morskie powietrze sprawiają, że winogrona mają powolny sezon wegetacyjny. Dzięki temu owoce rosną doskonałe, soczyste i słodkie, a w związku z tym można z nich produkować wino zgodnie z metodą organiczną, niewymagającą dodatkowych działań na rzecz polepszenia smaku czy koloru. Smakiem i jakością może spokojnie konkurować z najlepszymi winami Primitivo di Manduria, które uważane są za najlepsze wina szczepu Primitivo na świecie.
Czerwone, wytrawne, pełne i bogate
Pietra Organic Primitivo ma intensywny, rubinowy kolor z jasnymi, fioletowymi refleksami. W bukiecie wyczuwalne są jagody, jeżyny, czarne porzeczki i fiołek, przeplatane nutami goździków i czarnego pieprzu. Aromaty wiśni, leśnych jagód, wanilii i cynamonu, podbite są nutą czekolady. Jest to wino dobrze skoncentrowane, czyli o głębokim i wyrazistym smaku, solidnej strukturze, jedwabistych taninach i długim, przyjemnym zakończeniu. Produkowane w 100% ze szczepu Primitivo
Potężne, intensywne i szlachetne
Przed fermentacją owoce poddawane są maceracji w kontrolowanej temperaturze 12⁰C przez 24 godziny, następnie w 18⁰ przez 5 dni, aż w końcu leżakują 6 miesięcy w metalowych kontenerach. Po fermentacji wino starzeje się przez co najmniej 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Sprawia to, że smak i zapach wina jest głęboki i przynosi na myśl konfiturę z dojrzałych owoców i wanilii.
Jedzenie
Wyrazisty smak Primitivo najlepiej łączyć z dobrze wysmażonymi stekami, żeberkami i każdym, czerwonym mięsem, które podczas grillowania mięknie i przybiera złocisty odcień. Dobrze smakuje także z makaronem w gęstym, pomidorowym sosie i pieczonym kurczakiem z chrupiącą skórką. Serwować w temperaturze 17-18⁰ C.
Nowoczesny design
Elegancja i nowoczesność trunku objawia się także w nieskomplikowanym designie etykiety. Czarne tło i stylowa czcionka w srebrnym kolorze, ozdabiające butelkę, odzwierciedlają nowatorskie podejście do produkcji wina, a wnętrze wypełnione owocowym, mocno alkoholowym Primitivo miłość do tradycji..