Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pietra Organic Primitivo

  • ekologiczne
  • na co dzień
  • na prezent
  • polecane

Menhir Salento
76,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Jedna z najlepszych winiarni Apulii (Puglii)

Cantine Menhir to winnica, której nadrzędnym celem jest zachowanie w swoich winach szczególnych cech wina z Apulii a zarazem ochrona naturalnego środowiska, w którym uprawia się winorośle. Rodzina Marangelli produkuje wina poprzez rzemieślnicze procesy, które szanują tradycję lokalnego winiarstwa. Równocześnie chętnie eksperymentują z mało znanymi odmianami winorośli i badają nowe sposoby podkreślenia wyjątkowości winogron Apulii. Szacunek do tradycji, kreatywność i współpraca najlepszych winiarzy sprawiły, że w niezwykle krótkim czasie Cantine Menhir wypracowało sobie wysoką pozycję na włoskim rynku winiarskim.

Ekologiczna uprawa

Misją winnicy jest dbanie o glebę, na której uprawiane są winorośle, tak by pozostawić ją w kondycji jeszcze lepszej, niż ta, w której ją zastali. Dlatego produkcja wina odbywa się w niej przy ścisłym poszanowaniu środowiska, przy użyciu wyłącznie metod organicznych i naturalnych. Wartością Cantine Menhir jest autentyczność, winnice uprawiane są z miłością, troską i szacunkiem dla przyrody. 

Organiczne Primitivo 

Zgodnie z wyznawanymi wartościami Pietra Organic Primitivo produkowane jest z owoców uprawianych ekologicznie, przy jak najmniejszej ingerencji człowieka w naturalny proces winifikacji. Ciepłe, słoneczne dni, chłodne noce i morskie  powietrze sprawiają, że winogrona mają powolny sezon wegetacyjny. Dzięki temu owoce rosną doskonałe, soczyste i słodkie, a w związku z tym można z nich produkować wino zgodnie z metodą organiczną, niewymagającą dodatkowych działań na rzecz polepszenia smaku czy koloru. Smakiem i jakością może spokojnie konkurować z najlepszymi winami Primitivo di Manduria, które uważane są za najlepsze wina szczepu Primitivo na świecie. 

Czerwone, wytrawne, pełne i bogate

Pietra Organic Primitivo ma intensywny, rubinowy kolor z jasnymi, fioletowymi refleksami. W bukiecie wyczuwalne są jagody, jeżyny, czarne porzeczki i fiołek, przeplatane nutami goździków i czarnego pieprzu. Aromaty wiśni, leśnych jagód, wanilii i cynamonu, podbite są nutą czekolady. Jest to wino dobrze skoncentrowane, czyli o głębokim i wyrazistym smaku, solidnej strukturze, jedwabistych taninach i długim, przyjemnym zakończeniu. Produkowane w 100% ze szczepu Primitivo

Potężne, intensywne i szlachetne

Przed fermentacją owoce poddawane są maceracji w kontrolowanej temperaturze 12⁰C przez 24 godziny, następnie w 18⁰ przez 5 dni, aż w końcu leżakują 6 miesięcy w metalowych kontenerach. Po fermentacji wino starzeje się przez co najmniej 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Sprawia to, że smak i zapach wina jest głęboki i przynosi na myśl konfiturę z dojrzałych owoców i wanilii.

Jedzenie

Wyrazisty smak Primitivo najlepiej łączyć z dobrze wysmażonymi stekami, żeberkami i każdym, czerwonym mięsem, które podczas grillowania mięknie i przybiera złocisty odcień. Dobrze smakuje także z makaronem w gęstym, pomidorowym sosie i pieczonym kurczakiem z chrupiącą skórką. Serwować w temperaturze 17-18⁰ C. 

Nowoczesny design

Elegancja i nowoczesność trunku objawia się także w nieskomplikowanym designie etykiety. Czarne tło i stylowa czcionka w srebrnym kolorze, ozdabiające butelkę, odzwierciedlają nowatorskie podejście do produkcji wina, a wnętrze wypełnione owocowym, mocno alkoholowym Primitivo miłość do tradycji.. 

Opis

Jedna z najlepszych winiarni Apulii (Puglii)

Cantine Menhir to winnica, której nadrzędnym celem jest zachowanie w swoich winach szczególnych cech wina z Apulii a zarazem ochrona naturalnego środowiska, w którym uprawia się winorośle. Rodzina Marangelli produkuje wina poprzez rzemieślnicze procesy, które szanują tradycję lokalnego winiarstwa. Równocześnie chętnie eksperymentują z mało znanymi odmianami winorośli i badają nowe sposoby podkreślenia wyjątkowości winogron Apulii. Szacunek do tradycji, kreatywność i współpraca najlepszych winiarzy sprawiły, że w niezwykle krótkim czasie Cantine Menhir wypracowało sobie wysoką pozycję na włoskim rynku winiarskim.

Ekologiczna uprawa

Misją winnicy jest dbanie o glebę, na której uprawiane są winorośle, tak by pozostawić ją w kondycji jeszcze lepszej, niż ta, w której ją zastali. Dlatego produkcja wina odbywa się w niej przy ścisłym poszanowaniu środowiska, przy użyciu wyłącznie metod organicznych i naturalnych. Wartością Cantine Menhir jest autentyczność, winnice uprawiane są z miłością, troską i szacunkiem dla przyrody. 

Organiczne Primitivo 

Zgodnie z wyznawanymi wartościami Pietra Organic Primitivo produkowane jest z owoców uprawianych ekologicznie, przy jak najmniejszej ingerencji człowieka w naturalny proces winifikacji. Ciepłe, słoneczne dni, chłodne noce i morskie  powietrze sprawiają, że winogrona mają powolny sezon wegetacyjny. Dzięki temu owoce rosną doskonałe, soczyste i słodkie, a w związku z tym można z nich produkować wino zgodnie z metodą organiczną, niewymagającą dodatkowych działań na rzecz polepszenia smaku czy koloru. Smakiem i jakością może spokojnie konkurować z najlepszymi winami Primitivo di Manduria, które uważane są za najlepsze wina szczepu Primitivo na świecie. 

Czerwone, wytrawne, pełne i bogate

Pietra Organic Primitivo ma intensywny, rubinowy kolor z jasnymi, fioletowymi refleksami. W bukiecie wyczuwalne są jagody, jeżyny, czarne porzeczki i fiołek, przeplatane nutami goździków i czarnego pieprzu. Aromaty wiśni, leśnych jagód, wanilii i cynamonu, podbite są nutą czekolady. Jest to wino dobrze skoncentrowane, czyli o głębokim i wyrazistym smaku, solidnej strukturze, jedwabistych taninach i długim, przyjemnym zakończeniu. Produkowane w 100% ze szczepu Primitivo

Potężne, intensywne i szlachetne

Przed fermentacją owoce poddawane są maceracji w kontrolowanej temperaturze 12⁰C przez 24 godziny, następnie w 18⁰ przez 5 dni, aż w końcu leżakują 6 miesięcy w metalowych kontenerach. Po fermentacji wino starzeje się przez co najmniej 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Sprawia to, że smak i zapach wina jest głęboki i przynosi na myśl konfiturę z dojrzałych owoców i wanilii.

Jedzenie

Wyrazisty smak Primitivo najlepiej łączyć z dobrze wysmażonymi stekami, żeberkami i każdym, czerwonym mięsem, które podczas grillowania mięknie i przybiera złocisty odcień. Dobrze smakuje także z makaronem w gęstym, pomidorowym sosie i pieczonym kurczakiem z chrupiącą skórką. Serwować w temperaturze 17-18⁰ C. 

Nowoczesny design

Elegancja i nowoczesność trunku objawia się także w nieskomplikowanym designie etykiety. Czarne tło i stylowa czcionka w srebrnym kolorze, ozdabiające butelkę, odzwierciedlają nowatorskie podejście do produkcji wina, a wnętrze wypełnione owocowym, mocno alkoholowym Primitivo miłość do tradycji.. 

Opinie

Primitivo nie zawodzi
Opinia od Szymon

Intensywne, głębokie, dość ciężkie wino, idealne do cięższego mięsa, np. wołowiny, i na długie zimowe wieczory - szczególnie gdy zima bardziej przypomina deszczową jesień. Jestem fanem primitivo i na tym winie się nie zawiodłem. (Dodano 07.01.2021)
Wspaniałe
Opinia od Jolanta

Wspaniałe wino, aż trzeba było zamówić drugie;) (Dodano 28.05.2020)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować