Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pere Ventura Cava Cupatge de Honor


Pere Ventura
123,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Prawie 200-lat winiarskiego doświadczenia

Winiarnia Pere Ventura robi niesamowite wrażenie – zbudowana prawie całkowicie pod ziemią, z podziemnymi, kilkukilometrowymi piwnicami i w nowoczesnym stylu skrywa w sobie niemalże milion butelek hiszpańskiej Cavy, a także eleganckie wina spokojne o nowoczesnym charakterze. Założona została w roku 1992 przez winiarza Pere Ventura Vendrellego, który pochodzi z winiarskiej rodziny zajmującej się uprawą winorośli od 1845 roku. Prawie 200-lat doświadczenia przekazanego w ręce Pere poskutkowało prestiżową marką wina musującego, które znane są na rynku jako synonim elegancji, wysokiej jakości i klasy.

Owoce z ekologicznych upraw

Pere Ventura Cava Cuptage de Honor powstaje jedynie w bardzo limitowanych seriach. Winogrona, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic mieszczących się w rejonach Górnego Penedes, na średniej wysokości 380 metrów n.p.m. i lekko wapiennych glebach. Średnio 25-letnie krzewy uprawiane są tam zgodnie z kryteriami zrównoważonego rozwoju i z pełnym szacunkiem do środowiska naturalnego, przewidującym minimalną ingerencję w pielęgnację winnicy. Owoce zbierane są w optymalnym czasie zbiorów jedynie ręcznie.


Każda z odmian winorośli przechodzi osobną winifikację. Po selekcji i sprasowaniu owoców, moszcz winny jest schładzany do temperatury 14⁰C. Pozostawia się go na 24-48 godzin aby osiadł. Następnie poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze 15-17⁰C przez dwadzieścia dni. Po winifikacji wina są łączone w całość, stabilizowane i filtrowane. Zgodnie z metodą tradycyjną, drugą fermentację tworzącą musowanie, wino przechodzi w butelkach.


Musujące, białe, wytrawne, o aromacie pieczonej brzoskwini

Wino jest kupażem szczepów Xarello (60%) oraz Chardonnay (40%). Ma słomkowy odcień ze złotymi refleksami. Duża ilość drobnych bąbelków unosi się powoli ku górze i tworzy pienistą koronę na powierzchni trunku. W nosie zaskakuje intensywnymi aromatami pieczonej brzoskwini i żółtego jabłka z niuansami pszennych tostów i ziarenek wanilii. W ustach intensywne i eleganckie o wyrazistym posmaku moreli, żółtej śliwki i maślanej brioszki. W konsystencji kremowe i aksamitne, uwodzi wyrafinowanym charakterem i nutą świeżości.


Dla wielbicieli owoców morza i ryb


Najlepiej komponuje się z surowymi owocami morza i rybami, lecz równie dobrze posmakuje z ostrygami, rakami lub homarami. W nowoczesnym wydaniu warto zestawić je z sushi i sashimi. Dla wegetarian – doskonale łączy się z risotto z truflami. Serwować schłodzone do temperatury 7-9⁰C.


Elegancja typowa dla producenta


Wino zostało zamknięte w butelce z oliwkowego szkła o pękatym środku i wąskiej długiej szyjce. Szyjka obleczona została eleganckim kapturem w złote i czarne romby, zakończonym złotą nazwą producenta na czarnym tle. W środkowej części znajduje się okrągły logotyp marki, natomiast dolna część ozdobiona została prostokątną etykietą o czarnym tle ze złotymi zdobieniami i złotą nazwą trunku z zielonym akcentem.


Butelka zamykana jest w równie eleganckim pudełku o tle we wzór czarnych matowych i połyskujących rombów. Po prawej stronie na froncie opakowania widnieje duża nazwa producenta w kolorze soczystej zieleni.

Opis

Prawie 200-lat winiarskiego doświadczenia

Winiarnia Pere Ventura robi niesamowite wrażenie – zbudowana prawie całkowicie pod ziemią, z podziemnymi, kilkukilometrowymi piwnicami i w nowoczesnym stylu skrywa w sobie niemalże milion butelek hiszpańskiej Cavy, a także eleganckie wina spokojne o nowoczesnym charakterze. Założona została w roku 1992 przez winiarza Pere Ventura Vendrellego, który pochodzi z winiarskiej rodziny zajmującej się uprawą winorośli od 1845 roku. Prawie 200-lat doświadczenia przekazanego w ręce Pere poskutkowało prestiżową marką wina musującego, które znane są na rynku jako synonim elegancji, wysokiej jakości i klasy.

Owoce z ekologicznych upraw

Pere Ventura Cava Cuptage de Honor powstaje jedynie w bardzo limitowanych seriach. Winogrona, które wykorzystano do produkcji wina pochodzą z winnic mieszczących się w rejonach Górnego Penedes, na średniej wysokości 380 metrów n.p.m. i lekko wapiennych glebach. Średnio 25-letnie krzewy uprawiane są tam zgodnie z kryteriami zrównoważonego rozwoju i z pełnym szacunkiem do środowiska naturalnego, przewidującym minimalną ingerencję w pielęgnację winnicy. Owoce zbierane są w optymalnym czasie zbiorów jedynie ręcznie.


Każda z odmian winorośli przechodzi osobną winifikację. Po selekcji i sprasowaniu owoców, moszcz winny jest schładzany do temperatury 14⁰C. Pozostawia się go na 24-48 godzin aby osiadł. Następnie poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze 15-17⁰C przez dwadzieścia dni. Po winifikacji wina są łączone w całość, stabilizowane i filtrowane. Zgodnie z metodą tradycyjną, drugą fermentację tworzącą musowanie, wino przechodzi w butelkach.


Musujące, białe, wytrawne, o aromacie pieczonej brzoskwini

Wino jest kupażem szczepów Xarello (60%) oraz Chardonnay (40%). Ma słomkowy odcień ze złotymi refleksami. Duża ilość drobnych bąbelków unosi się powoli ku górze i tworzy pienistą koronę na powierzchni trunku. W nosie zaskakuje intensywnymi aromatami pieczonej brzoskwini i żółtego jabłka z niuansami pszennych tostów i ziarenek wanilii. W ustach intensywne i eleganckie o wyrazistym posmaku moreli, żółtej śliwki i maślanej brioszki. W konsystencji kremowe i aksamitne, uwodzi wyrafinowanym charakterem i nutą świeżości.


Dla wielbicieli owoców morza i ryb


Najlepiej komponuje się z surowymi owocami morza i rybami, lecz równie dobrze posmakuje z ostrygami, rakami lub homarami. W nowoczesnym wydaniu warto zestawić je z sushi i sashimi. Dla wegetarian – doskonale łączy się z risotto z truflami. Serwować schłodzone do temperatury 7-9⁰C.


Elegancja typowa dla producenta


Wino zostało zamknięte w butelce z oliwkowego szkła o pękatym środku i wąskiej długiej szyjce. Szyjka obleczona została eleganckim kapturem w złote i czarne romby, zakończonym złotą nazwą producenta na czarnym tle. W środkowej części znajduje się okrągły logotyp marki, natomiast dolna część ozdobiona została prostokątną etykietą o czarnym tle ze złotymi zdobieniami i złotą nazwą trunku z zielonym akcentem.


Butelka zamykana jest w równie eleganckim pudełku o tle we wzór czarnych matowych i połyskujących rombów. Po prawej stronie na froncie opakowania widnieje duża nazwa producenta w kolorze soczystej zieleni.

Opakowania

poprzednie
następne