Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pena Tejo Tinto


Bodegas Covinas
na-co-dzien na co dzień
na-impreze na imprezę
na-randke na randkę
na-sylwestra na sylwestra
33,50 zł

 X 

w zestawie

Opis

Siła 10 winiarskich rodzin


W 1965 roku najważniejsze rodziny winiarskie Walencji połączyły siły tworząc Covinas Group, firmę, do której należy prawie połowa winnic apelacji Utiel – Requena. Ostatnie lata ciężkiej pracy Covinas Group, która zaowocowała wyjątkowymi produktami, zostały nagrodzone przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa najwyższym odznaczeniem w kategorii „food quality”. 

Połączenie doświadczenia 10 rodzin to przede wszystkim mnogość możliwości i precyzyjna kontrola procesu wytwarzania wina. Niezwykle duży obszar, którym dysponuje Covinas Group pozwala na uprawę wielu, różnych szczepów, a to wymaga od producenta indywidualnego podejścia i szczególnej troski do każdej, produkowanej partii, by wszystkie produkty mogły dumnie reprezentować wysoką jakość i niezrównane doświadczenie Covinas Group.


Zrównoważone proporcje gleby


Winnice Bodegas Covinas zlokalizowane są na wyżynie na wysokości 600 – 900 metrów n.p.m., w północno-zachodniej części Walencji. Gleba jest tam dobrze zrównoważona pod względem proporcji piasku, wapienia i gliny. Ta równowaga odzwierciedla się w dobrze wyważony smaku i zapachu wina.


Winorośle uprawiane są w naturalny sposób, bez dodatkowego nawadniania. Ma to na celu osiągnąć naturalną urodzajność owoców. W efekcie tej metody, rosną tam tylko te odmiany, których plony w naturalnych warunkach są wystarczająco wydajne. Szczepami o takich predyspozycjach są m.in. Bobal, Cencibel i Macabeo. 


Wino czerwone, wytrwane, spokojne


Pena Tejo Tinto powstało z blendu dwóch lokalnych, hiszpańskich szczepów: Tempranillo i Bobal. Ma ciemno-rubinową barwę z brązowymi refleksami. Zapach zdominowany jest przez aromaty czerwonych owoców: wiśni, truskawek i porzeczek, ale dzięki dojrzewaniu w dębowych beczkach wyczuwalne są także nuty wanilii, pieprzu i cynamonu. Wino ma niską kwasowość i delikatne taniny. Na podniebieniu czuć smak jeżyn i żurawiny z odrobiną wanilii i czekolady. Smak wina utrzymuje się w przełyku dość długo po przełknięciu. 


Domowe, hiszpańskie jedzenie


Jest to klasyczne, codzienne wino, które nie przytłacza smakiem, a podkreśla wyjątkowość towarzyszących mu dań. Dobrze paruje się ze stekami i grillowanym mięsem, ale najlepiej smakuje z deską hiszpańskich, półtwardych serów z mleka owczego i pizzą z pomidorowym sosem i pikantnym chorizo. 


Hiszpańskie słońce


Butelka o klasycznym kształcie opleciona została złotą nicią. Na ciemnym szkle widnieje purpurowa etykieta z nazwą wina oraz logiem winnicy, ukazującym gorące, złote słońce Hiszpanii. 

Opis

Siła 10 winiarskich rodzin


W 1965 roku najważniejsze rodziny winiarskie Walencji połączyły siły tworząc Covinas Group, firmę, do której należy prawie połowa winnic apelacji Utiel – Requena. Ostatnie lata ciężkiej pracy Covinas Group, która zaowocowała wyjątkowymi produktami, zostały nagrodzone przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa najwyższym odznaczeniem w kategorii „food quality”. 

Połączenie doświadczenia 10 rodzin to przede wszystkim mnogość możliwości i precyzyjna kontrola procesu wytwarzania wina. Niezwykle duży obszar, którym dysponuje Covinas Group pozwala na uprawę wielu, różnych szczepów, a to wymaga od producenta indywidualnego podejścia i szczególnej troski do każdej, produkowanej partii, by wszystkie produkty mogły dumnie reprezentować wysoką jakość i niezrównane doświadczenie Covinas Group.


Zrównoważone proporcje gleby


Winnice Bodegas Covinas zlokalizowane są na wyżynie na wysokości 600 – 900 metrów n.p.m., w północno-zachodniej części Walencji. Gleba jest tam dobrze zrównoważona pod względem proporcji piasku, wapienia i gliny. Ta równowaga odzwierciedla się w dobrze wyważony smaku i zapachu wina.


Winorośle uprawiane są w naturalny sposób, bez dodatkowego nawadniania. Ma to na celu osiągnąć naturalną urodzajność owoców. W efekcie tej metody, rosną tam tylko te odmiany, których plony w naturalnych warunkach są wystarczająco wydajne. Szczepami o takich predyspozycjach są m.in. Bobal, Cencibel i Macabeo. 


Wino czerwone, wytrwane, spokojne


Pena Tejo Tinto powstało z blendu dwóch lokalnych, hiszpańskich szczepów: Tempranillo i Bobal. Ma ciemno-rubinową barwę z brązowymi refleksami. Zapach zdominowany jest przez aromaty czerwonych owoców: wiśni, truskawek i porzeczek, ale dzięki dojrzewaniu w dębowych beczkach wyczuwalne są także nuty wanilii, pieprzu i cynamonu. Wino ma niską kwasowość i delikatne taniny. Na podniebieniu czuć smak jeżyn i żurawiny z odrobiną wanilii i czekolady. Smak wina utrzymuje się w przełyku dość długo po przełknięciu. 


Domowe, hiszpańskie jedzenie


Jest to klasyczne, codzienne wino, które nie przytłacza smakiem, a podkreśla wyjątkowość towarzyszących mu dań. Dobrze paruje się ze stekami i grillowanym mięsem, ale najlepiej smakuje z deską hiszpańskich, półtwardych serów z mleka owczego i pizzą z pomidorowym sosem i pikantnym chorizo. 


Hiszpańskie słońce


Butelka o klasycznym kształcie opleciona została złotą nicią. Na ciemnym szkle widnieje purpurowa etykieta z nazwą wina oraz logiem winnicy, ukazującym gorące, złote słońce Hiszpanii. 

Opakowania

poprzednie
następne