Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pauillac de Lynch Bages


J.M. Cazes
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
229,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Winiarska rodzina z Pauillac

Rodzina Cazes pozostaje właścicielem winiarni Chateau Lynch-Bages od 1939 roku i z pokolenia na pokolenie coraz szerzej rozwija winiarskie skrzydła. Członkiem rodziny, który zakupił posiadłość był piekarz z Pauillac, Jean-Charles Cazes. Dość szybko wino, które produkował zyskało uznanie smakoszy i krytyków, jednak jego synowie przez długi czas nie mieli szansy wejść na drogę wyznaczoną przez ojca. Dopiero w latach 60. XX wieku wnuk założyciela odzyskał majątek i powrócił do winiarskiej tradycji dziadka, pierw odnawiając winiarnię, a następnie powiększając arsenał winnic do prawie 100 hektarów. 

Wino Pauillac

Niegdyś znane jako „trzecie” wino rodziny Lynch-Bages, powstawało z owoców pochodzących z odległych winnic Pauillac, oddalonych od głównej posiadłości. Dziś owoce, które trafiają do tego wina zbierane są tuż obok winnicy przeznaczonej do produkcji „drugiego” wina Echo de Lynch-Bages. Mimo iż „drugie” wino wciąż cieszy się ogromnym uznaniem i popularnością, Pauillac zaczyna je powoli wypierać. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie jagód, świeżych ziół i cedru

Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon (72%), Merlot (23%) i Cabernet Franc (5%). Ma głęboki ciemno-purpurowy kolor. W bukiecie wyraźnie wyczuwalne są aromaty czarnych porzeczek, śliwek, leśnych jagód i malin z akcentami świeżych ziół, cedru i czarnego pieprzu w tle. W ustach soczyste o wyraźnym posmaku malin i czarnych porzeczek podkreślonych dodatkowo mocnymi taninami. Gdzieś w tle majaczą niuanse tytoniu i palonego dębu, które zostały przejęte podczas 12 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach. 

Grillowane mięso i warzywa

Doskonale skomponuje się z wyrazistym w smaku czerwonym grillowanym mięsem – stekiem z argentyńskiej wołowiny z masłem, tymiankiem i czosnkiem, szaszłykami jagnięcymi z szalotką i zieloną papryką z dodatkiem ziołowego sosu lub grillowanym bakłażanem i pomidorem z grubą solą morską. Najlepiej posmakuje delikatnie schłodzone do temperatury 17-19⁰C. 

Nowoczesny minimalizm

Butelka prezentuje się niezwykle elegancko, dzięki minimalistycznej etykiecie i kapturowi. Klasyczny kształt i czarne szkło zestawione zostało z intensywnie czerwonym prostym kapturem na szyjce oraz niewielką prostokątną etykietą o białym tle. Na etykiecie widnieje jedynie duża nazwa trunku, niewielki logotyp marki, rok i miejsce produkcji. 

Opis

Winiarska rodzina z Pauillac

Rodzina Cazes pozostaje właścicielem winiarni Chateau Lynch-Bages od 1939 roku i z pokolenia na pokolenie coraz szerzej rozwija winiarskie skrzydła. Członkiem rodziny, który zakupił posiadłość był piekarz z Pauillac, Jean-Charles Cazes. Dość szybko wino, które produkował zyskało uznanie smakoszy i krytyków, jednak jego synowie przez długi czas nie mieli szansy wejść na drogę wyznaczoną przez ojca. Dopiero w latach 60. XX wieku wnuk założyciela odzyskał majątek i powrócił do winiarskiej tradycji dziadka, pierw odnawiając winiarnię, a następnie powiększając arsenał winnic do prawie 100 hektarów. 

Wino Pauillac

Niegdyś znane jako „trzecie” wino rodziny Lynch-Bages, powstawało z owoców pochodzących z odległych winnic Pauillac, oddalonych od głównej posiadłości. Dziś owoce, które trafiają do tego wina zbierane są tuż obok winnicy przeznaczonej do produkcji „drugiego” wina Echo de Lynch-Bages. Mimo iż „drugie” wino wciąż cieszy się ogromnym uznaniem i popularnością, Pauillac zaczyna je powoli wypierać. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie jagód, świeżych ziół i cedru

Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon (72%), Merlot (23%) i Cabernet Franc (5%). Ma głęboki ciemno-purpurowy kolor. W bukiecie wyraźnie wyczuwalne są aromaty czarnych porzeczek, śliwek, leśnych jagód i malin z akcentami świeżych ziół, cedru i czarnego pieprzu w tle. W ustach soczyste o wyraźnym posmaku malin i czarnych porzeczek podkreślonych dodatkowo mocnymi taninami. Gdzieś w tle majaczą niuanse tytoniu i palonego dębu, które zostały przejęte podczas 12 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach. 

Grillowane mięso i warzywa

Doskonale skomponuje się z wyrazistym w smaku czerwonym grillowanym mięsem – stekiem z argentyńskiej wołowiny z masłem, tymiankiem i czosnkiem, szaszłykami jagnięcymi z szalotką i zieloną papryką z dodatkiem ziołowego sosu lub grillowanym bakłażanem i pomidorem z grubą solą morską. Najlepiej posmakuje delikatnie schłodzone do temperatury 17-19⁰C. 

Nowoczesny minimalizm

Butelka prezentuje się niezwykle elegancko, dzięki minimalistycznej etykiecie i kapturowi. Klasyczny kształt i czarne szkło zestawione zostało z intensywnie czerwonym prostym kapturem na szyjce oraz niewielką prostokątną etykietą o białym tle. Na etykiecie widnieje jedynie duża nazwa trunku, niewielki logotyp marki, rok i miejsce produkcji. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować