Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Opus One Napa Valley

Darmowa dostawa

Robert Mondavi
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
2 499,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Ikona winiarstwa

Robert Mondavi jeszcze za życia stał się ikoną kalifornijskiego winiarstwa, a wręcz jego symbolem. Od początku działalności, czyli od 1966 roku jego marka traktowana była jako wyznacznik nowych trendów w świecie winiarstwa. Nowoczesne podejście do dystrybucji wina i tradycyjne metody jego produkcji pozwoliły stać się winiarni Robert Mondavi jedną z najbardziej rozpoznawalnych producentów wina na świecie. 

Wielkie winiarstwo zaczyna się w winnicy

Opus One to zrealizowane marzenie dwóch mężczyzn: winiarza z Napa Valley Roberta Mondaviego i barona Philippe de Rothschild z Chateau Mouton Rothschild w Bordeaux. Ci dwaj niesamowici mężczyźni postanowili stworzyć wspólnie wino dedykowane dążeniu do bezkompromisowej jakości. W ten sposób powstało ikoniczne wino Kalifornii, które stało się wręcz legendą. 

Nadanie winu nazwy Opus One stawia poprzeczkę naprawdę wysoko. „Opus one” jest terminem muzycznym, wywodzącym się z łacińskiej opery, którym opisywano kompozycję powszechnie uważaną za pierwsze arcydzieło kompozytora.

Winnice Opus One

Winnice składające się z 4 działek znajdują się w zachodniej części słynnej apelacji Oakville AVA. Dwie z nich znajdują się w cenionej winnicy To Kalon. W winnicach używane są ręczne zbiory i tradycyjne metody tam, gdzie sprawdzają się najlepiej. Jeśli okazuje się, że nowoczesne techniki przynoszą korzyści procesowi uprawy, są badane oceniane i w przypadku pozytywnych wyników – wdrażane. 

Zgodnie z wizją założycieli

Aktualny główny winiarz, Michael Silacci, sprawnie łączy intuicję i bystrość techniczną z perspektywą widzenia dwóch założycieli marki. Od degustacji jagód po staranne sortowanie i przedłużone leżakowanie w beczkach z nowego dębu francuskiego, każdy z etapów produkcji jest traktowany z taką samą starannością i uwagą. Po 18 miesiącach wino jest butelkowane i przechowywane przez dodatkowe 15 miesięcy, aż do momentu wydania na rynek, który ma miejsce 1 października każdego roku. 

Rocznik 2010

Ten rocznik zostanie zapamiętany jako wyjątkowo wymagający rok z pierw wyjątkowo mroźnymi dniami, przedwczesnymi opadami deszczu, a następnie zaskakująco ciepłymi dniami. Zostawiając odpowiednią ilość liści na krzewach winorośli, owoce uniknęły poparzeń słonecznych, spowodowanych upałami późnego lata i zapewniając sukces rocznika. Zbiory rozpoczęły się 23 września i zakończyły dokładnie miesiąc później. 

Czerwone, wytrawne, pełne i bogate

Opus One jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (84%), Cabernet Franc (5,5%), Merlot (5,5%), Petit Verdot (4%) oraz Malbec (1%). Ma głęboki, rubinowy kolor z ciemnymi refleksami. W bukiecie aromaty jeżyny, płatków róż, czekolady i espresso podkreślają owocowe i ziemiste niuanse. Okrągłe, aksamitne taniny otulają jedwabistą konsystencję z nutą mineralności. Smaki ciemnych owoców czarnej porzeczki i czarnej wiśni wzmacnia dobrze zintegrowana kwasowość. Wysoka kwasowość i dobra struktura zwiększają potencjał wina do starzenia się. 

Czekolada, sery i wędliny długo dojrzewające

To wybitne wino jest jednym z najlepszych do łączenia z wysokiej jakości czekoladą. W formie wytrawnej doskonale paruje się z aromatycznymi i wyrazistymi w smaku serami, jak Parmezan oraz długo dojrzewającymi szynkami jak Jamon Iberico, produkowanej ze specjalnej rasy świń. 

Dwie twarze, jeden logotyp

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła z szeroką, białą etykietą. Uwagę przykuwa interesujący logotyp marki stworzony z połączenia dwóch męskich twarzy w głębokim, granatowym odcieniu. Poniżej logotypu znajdują się szczegóły dotyczące wina w złotym odcieniu oraz dwa podpisy w kolorze odpowiadającym twarzom, obu kreatorów marki. 

Opis

Ikona winiarstwa

Robert Mondavi jeszcze za życia stał się ikoną kalifornijskiego winiarstwa, a wręcz jego symbolem. Od początku działalności, czyli od 1966 roku jego marka traktowana była jako wyznacznik nowych trendów w świecie winiarstwa. Nowoczesne podejście do dystrybucji wina i tradycyjne metody jego produkcji pozwoliły stać się winiarni Robert Mondavi jedną z najbardziej rozpoznawalnych producentów wina na świecie. 

Wielkie winiarstwo zaczyna się w winnicy

Opus One to zrealizowane marzenie dwóch mężczyzn: winiarza z Napa Valley Roberta Mondaviego i barona Philippe de Rothschild z Chateau Mouton Rothschild w Bordeaux. Ci dwaj niesamowici mężczyźni postanowili stworzyć wspólnie wino dedykowane dążeniu do bezkompromisowej jakości. W ten sposób powstało ikoniczne wino Kalifornii, które stało się wręcz legendą. 

Nadanie winu nazwy Opus One stawia poprzeczkę naprawdę wysoko. „Opus one” jest terminem muzycznym, wywodzącym się z łacińskiej opery, którym opisywano kompozycję powszechnie uważaną za pierwsze arcydzieło kompozytora.

Winnice Opus One

Winnice składające się z 4 działek znajdują się w zachodniej części słynnej apelacji Oakville AVA. Dwie z nich znajdują się w cenionej winnicy To Kalon. W winnicach używane są ręczne zbiory i tradycyjne metody tam, gdzie sprawdzają się najlepiej. Jeśli okazuje się, że nowoczesne techniki przynoszą korzyści procesowi uprawy, są badane oceniane i w przypadku pozytywnych wyników – wdrażane. 

Zgodnie z wizją założycieli

Aktualny główny winiarz, Michael Silacci, sprawnie łączy intuicję i bystrość techniczną z perspektywą widzenia dwóch założycieli marki. Od degustacji jagód po staranne sortowanie i przedłużone leżakowanie w beczkach z nowego dębu francuskiego, każdy z etapów produkcji jest traktowany z taką samą starannością i uwagą. Po 18 miesiącach wino jest butelkowane i przechowywane przez dodatkowe 15 miesięcy, aż do momentu wydania na rynek, który ma miejsce 1 października każdego roku. 

Rocznik 2010

Ten rocznik zostanie zapamiętany jako wyjątkowo wymagający rok z pierw wyjątkowo mroźnymi dniami, przedwczesnymi opadami deszczu, a następnie zaskakująco ciepłymi dniami. Zostawiając odpowiednią ilość liści na krzewach winorośli, owoce uniknęły poparzeń słonecznych, spowodowanych upałami późnego lata i zapewniając sukces rocznika. Zbiory rozpoczęły się 23 września i zakończyły dokładnie miesiąc później. 

Czerwone, wytrawne, pełne i bogate

Opus One jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (84%), Cabernet Franc (5,5%), Merlot (5,5%), Petit Verdot (4%) oraz Malbec (1%). Ma głęboki, rubinowy kolor z ciemnymi refleksami. W bukiecie aromaty jeżyny, płatków róż, czekolady i espresso podkreślają owocowe i ziemiste niuanse. Okrągłe, aksamitne taniny otulają jedwabistą konsystencję z nutą mineralności. Smaki ciemnych owoców czarnej porzeczki i czarnej wiśni wzmacnia dobrze zintegrowana kwasowość. Wysoka kwasowość i dobra struktura zwiększają potencjał wina do starzenia się. 

Czekolada, sery i wędliny długo dojrzewające

To wybitne wino jest jednym z najlepszych do łączenia z wysokiej jakości czekoladą. W formie wytrawnej doskonale paruje się z aromatycznymi i wyrazistymi w smaku serami, jak Parmezan oraz długo dojrzewającymi szynkami jak Jamon Iberico, produkowanej ze specjalnej rasy świń. 

Dwie twarze, jeden logotyp

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła z szeroką, białą etykietą. Uwagę przykuwa interesujący logotyp marki stworzony z połączenia dwóch męskich twarzy w głębokim, granatowym odcieniu. Poniżej logotypu znajdują się szczegóły dotyczące wina w złotym odcieniu oraz dwa podpisy w kolorze odpowiadającym twarzom, obu kreatorów marki. 

Opakowania

poprzednie
następne