Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Negru De Purcari


Purcari
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
najwyzej-oceniane najwyżej oceniane
polecane polecane
139,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Jakościowe wina z Mołdawii

Chateau Purcari to pierwszy producent win jakościowych w Mołdawii, który zdobył ten status już w roku 1827 za sprawą dekretu sporządzonego przez Cara Mikołaja I. Odkąd w roku 1847 marka zdobyła pierwszy złoty medal na lokalnej wystawie agroturystycznej, jej działalność nieprzerwanie łączy się z sukcesami. W roku 1878 wino Purcari zostało nagrodzone złotym medalem na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu, gdzie degustatorzy byli przekonani, że smakują kolejne wino z Bordeaux. Po takim sukcesie produkty Purcarci na stałe zagościły na stołach królów, carów i arystokratów, m.in. na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari jest najczęściej nagradzaną winiarnią w Europie Środkowo-Wschodniej, a jej wina w dalszym ciągu pijane są przez wielkie osobistości. 

Król win czerwonych

Owoce, które tworzą to wino zbierane i selekcjonowane są wyłącznie ręczną metodą i poddawane winifikacji za pomocą tradycyjnych technik. Zanim trafi do butelek starzeje się w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Negru de Purcari to król wśród win czerwonych w portfolio marki - szlachetny, o bogatej strukturze i doskonałym bukiecie.

Negru de Purcari nazywane jest również „winem Królowej Brytyjskiej” ze względu na to, iż Królowa Elżbieta II regularnie je zamawia i serwuje na swoich królewskich stołach. 

Czerwone, wytrawne, o smaku słodkich śliwek i fig

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (70%), Saperavi (25%) i Rara Neagra (5%). Wyróżnia się szkarłatno-czerwoną barwą z granatowymi odblaskami. Intensywny bukiet pierw uderza aromatami słodkich owoców: dojrzałych śliwek i fig, by następnie przejść do delikatnych nut przypraw korzennych i szafranu. Na podniebieniu wyczuwalne są te same aromaty, co w nosie, słodkie figi i dojrzałe śliwki z dużą ilością tanin, jednak na tyle delikatnych, że degustacja trunku należy do jednych z najbardziej zmysłowych doznań. 

Królewskie wino do królewskich potraw

Negru de Purcari najlepiej skomponuje się z pieczoną roladą z jelenia, nadziewaną figami lub z pieczonym nadziewanym bażantem w towarzystwie puree z jadalnych kasztanów. Warto łączyć je także ze szlachetnie dojrzewającymi serami, np. Parmezanem. 

Wino powinno być serwowane delikatnie schłodzone do temperatury około 18⁰C oraz, co najważniejsze, otwarte co najmniej 30 minut przed podaniem. 

Sielankowe okolice Purcari

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Butelka posiada tłoczenie na froncie, którym jest data – rok 1872, który jest rokiem przyznania winiarni statusu wyspecjalizowanego producenta. Szyjkę ozdobiono czarnym prostym kapturem z nazwą marki w kolorze srebrnym, a środkową część butelki szeroką etykietą w kolorze białym. Na etykiecie widnieje duży rysunek w szarawym odcieniu, przedstawiający posiadłość winiarni Purcari oraz jej sielankowe wiejskie okolice i winnice. Pod rysunkiem znajduje się nazwa wina oraz kilka drobnych informacji z kolorze czarnym. 

Opis

Jakościowe wina z Mołdawii

Chateau Purcari to pierwszy producent win jakościowych w Mołdawii, który zdobył ten status już w roku 1827 za sprawą dekretu sporządzonego przez Cara Mikołaja I. Odkąd w roku 1847 marka zdobyła pierwszy złoty medal na lokalnej wystawie agroturystycznej, jej działalność nieprzerwanie łączy się z sukcesami. W roku 1878 wino Purcari zostało nagrodzone złotym medalem na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu, gdzie degustatorzy byli przekonani, że smakują kolejne wino z Bordeaux. Po takim sukcesie produkty Purcarci na stałe zagościły na stołach królów, carów i arystokratów, m.in. na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari jest najczęściej nagradzaną winiarnią w Europie Środkowo-Wschodniej, a jej wina w dalszym ciągu pijane są przez wielkie osobistości. 

Król win czerwonych

Owoce, które tworzą to wino zbierane i selekcjonowane są wyłącznie ręczną metodą i poddawane winifikacji za pomocą tradycyjnych technik. Zanim trafi do butelek starzeje się w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Negru de Purcari to król wśród win czerwonych w portfolio marki - szlachetny, o bogatej strukturze i doskonałym bukiecie.

Negru de Purcari nazywane jest również „winem Królowej Brytyjskiej” ze względu na to, iż Królowa Elżbieta II regularnie je zamawia i serwuje na swoich królewskich stołach. 

Czerwone, wytrawne, o smaku słodkich śliwek i fig

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (70%), Saperavi (25%) i Rara Neagra (5%). Wyróżnia się szkarłatno-czerwoną barwą z granatowymi odblaskami. Intensywny bukiet pierw uderza aromatami słodkich owoców: dojrzałych śliwek i fig, by następnie przejść do delikatnych nut przypraw korzennych i szafranu. Na podniebieniu wyczuwalne są te same aromaty, co w nosie, słodkie figi i dojrzałe śliwki z dużą ilością tanin, jednak na tyle delikatnych, że degustacja trunku należy do jednych z najbardziej zmysłowych doznań. 

Królewskie wino do królewskich potraw

Negru de Purcari najlepiej skomponuje się z pieczoną roladą z jelenia, nadziewaną figami lub z pieczonym nadziewanym bażantem w towarzystwie puree z jadalnych kasztanów. Warto łączyć je także ze szlachetnie dojrzewającymi serami, np. Parmezanem. 

Wino powinno być serwowane delikatnie schłodzone do temperatury około 18⁰C oraz, co najważniejsze, otwarte co najmniej 30 minut przed podaniem. 

Sielankowe okolice Purcari

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Butelka posiada tłoczenie na froncie, którym jest data – rok 1872, który jest rokiem przyznania winiarni statusu wyspecjalizowanego producenta. Szyjkę ozdobiono czarnym prostym kapturem z nazwą marki w kolorze srebrnym, a środkową część butelki szeroką etykietą w kolorze białym. Na etykiecie widnieje duży rysunek w szarawym odcieniu, przedstawiający posiadłość winiarni Purcari oraz jej sielankowe wiejskie okolice i winnice. Pod rysunkiem znajduje się nazwa wina oraz kilka drobnych informacji z kolorze czarnym. 

Opinie

pyszne!
Opinia od marzena

Wino przepyszne ..polecone przez kolege z Moldawii..
Napewno kupimy znowu ! (Dodano 07.04.2021)
znakomite
Opinia od Witold

miękkie, aksamitne, szlachetne, najbardziej z pitych przeze mnie czerwonych wytrawnych win odpowiada mi smakowo (Dodano 19.01.2021)
negru de purcari
Opinia od mariusz

wino do piwniczki win ulubionych (Dodano 09.12.2020)
Super
Opinia od Andrzej

Zal go pic Wspaniale. (Dodano 09.10.2020)
do degustacji
Opinia od Andrzej

Jeszcze nie degustowalem (Dodano 26.08.2020)
Exelent
Opinia od Arturas

Exelent (Dodano 04.07.2019)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować