Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Federico Paternina Banda Azul Cava Rose Brut


Marqués de la Concordia
na-impreze na imprezę
na-piknik na piknik
na-wieczor-panienski na wieczór panieński
34,90 zł

 X 

w zestawie

Opis

Winiarnia z tysiącem dębowych beczek

W roku 1896 w hiszpańskim regionie La Rioja winiarski pasjonata D. Federico Paternina Josue założył winiarnię sygnowaną swoim nazwiskiem i wyposażył ją w tysiąc beczek z dębu amerykańskiego. W owych czasach było to nie lada przedsięwzięcie! Od tamtej pory marka Federico Paternina sukcesywnie się rozwijała tworząc jedne z najlepszych win w regionie, aż w końcu także jedne z najlepszych w całym kraju. Właściciele marki zmieniali się wielokrotnie, lecz jej duch pozostał ten sam – produkty firmy odznaczają się najwyższą jakością i tradycyjnym stylem.

Hiszpańskie bąbelki

Tradycyjnym winem musującym Hiszpanii jest Cava, której nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego „piwnicę na wino”. Prawdopodobnie inspirowana była faktem, iż wino to potrzebuje długiego leżakowania. Podstawowa, biała wersja Cavy tworzona jest głównie z lokalnych odmian winorośli, takich jak Xarello, Parellada i Macabeo, lecz dopuszczone są także szczepy międzynarodowe, np. Chardonnay. Różową Cavę tworzą najczęściej winogrona szczepu Monastrell. Trunek powstaje za pomocą metody klasycznej, która przewiduje przeprowadzenie drugiej fermentacji, czyli tej, podczas której pojawiają się bąbelki, w szczelnie zamkniętych butelkach.

Musujące, różowe, wytrawne, o truskawkowym posmaku z nutą masła

Wino jest kupażem szczepów Monastrell (70%) oraz Pinot Noir (30%). Wyróżnia się piękną różowo-łososiową barwą. Charyzmatycznie uciekające ku górze perliste bąbelki tworzą pienistą koronę na powierzchni trunku. Bukiet zdominowany jest wyrazistym aromatem dojrzałych truskawek. W ustach rozlewa się posmakiem mieszanki czerwonych owoców: truskawek, malin i poziomek z maślanymi akcentami, zamkniętym w kremowej konsystencji. Musowanie podkreśla wyrazisty smak i przedłuża jego trwałość.

Jako aperitif lub towarzysz owoców morza

Różowa Cava jest doskonałym trunkiem do serwowania w roli aperitifu, ponieważ wspaniale pobudza apetyt przed posiłkiem. W kwestiach kulinarnych łączy się z owocami morza i rybami – sushi, sashimi, grillowanymi krewetkami teriyaki, a także z kuchnią wegetariańską, np. tagliatelle w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami lub risotto z pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami.

Niebieska szarfa

Znakiem rozpoznawczym marki Federico Paternina są barwne szarfy przecinające w poprzek etykiety na butelkach. W przypadku tego trunku jest to jasno-niebieska szarfa na białym tle, na której umieszczono dodatkowo nazwę i logotyp marki. W dolnej części etykiety umieszczono również nazwę dzisiejszego właściciela marki – Marques da la Concordia. Całości dopełnia elegancki złoty kaptur obleczony na szyjce z czarną wstawką, informującą o tradycyjnej metodzie produkcji.

Opis

Winiarnia z tysiącem dębowych beczek

W roku 1896 w hiszpańskim regionie La Rioja winiarski pasjonata D. Federico Paternina Josue założył winiarnię sygnowaną swoim nazwiskiem i wyposażył ją w tysiąc beczek z dębu amerykańskiego. W owych czasach było to nie lada przedsięwzięcie! Od tamtej pory marka Federico Paternina sukcesywnie się rozwijała tworząc jedne z najlepszych win w regionie, aż w końcu także jedne z najlepszych w całym kraju. Właściciele marki zmieniali się wielokrotnie, lecz jej duch pozostał ten sam – produkty firmy odznaczają się najwyższą jakością i tradycyjnym stylem.

Hiszpańskie bąbelki

Tradycyjnym winem musującym Hiszpanii jest Cava, której nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego „piwnicę na wino”. Prawdopodobnie inspirowana była faktem, iż wino to potrzebuje długiego leżakowania. Podstawowa, biała wersja Cavy tworzona jest głównie z lokalnych odmian winorośli, takich jak Xarello, Parellada i Macabeo, lecz dopuszczone są także szczepy międzynarodowe, np. Chardonnay. Różową Cavę tworzą najczęściej winogrona szczepu Monastrell. Trunek powstaje za pomocą metody klasycznej, która przewiduje przeprowadzenie drugiej fermentacji, czyli tej, podczas której pojawiają się bąbelki, w szczelnie zamkniętych butelkach.

Musujące, różowe, wytrawne, o truskawkowym posmaku z nutą masła

Wino jest kupażem szczepów Monastrell (70%) oraz Pinot Noir (30%). Wyróżnia się piękną różowo-łososiową barwą. Charyzmatycznie uciekające ku górze perliste bąbelki tworzą pienistą koronę na powierzchni trunku. Bukiet zdominowany jest wyrazistym aromatem dojrzałych truskawek. W ustach rozlewa się posmakiem mieszanki czerwonych owoców: truskawek, malin i poziomek z maślanymi akcentami, zamkniętym w kremowej konsystencji. Musowanie podkreśla wyrazisty smak i przedłuża jego trwałość.

Jako aperitif lub towarzysz owoców morza

Różowa Cava jest doskonałym trunkiem do serwowania w roli aperitifu, ponieważ wspaniale pobudza apetyt przed posiłkiem. W kwestiach kulinarnych łączy się z owocami morza i rybami – sushi, sashimi, grillowanymi krewetkami teriyaki, a także z kuchnią wegetariańską, np. tagliatelle w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami lub risotto z pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami.

Niebieska szarfa

Znakiem rozpoznawczym marki Federico Paternina są barwne szarfy przecinające w poprzek etykiety na butelkach. W przypadku tego trunku jest to jasno-niebieska szarfa na białym tle, na której umieszczono dodatkowo nazwę i logotyp marki. W dolnej części etykiety umieszczono również nazwę dzisiejszego właściciela marki – Marques da la Concordia. Całości dopełnia elegancki złoty kaptur obleczony na szyjce z czarną wstawką, informującą o tradycyjnej metodzie produkcji.

Opinie

Genialne.
Opinia od Sebastian

Opinia bez zmian od ostatniego zakupu. :) (Dodano 18.11.2020)
Cudo.
Opinia od Sebastian

Absolutnie genialne, jedyne w swoim rodzaju - warto! (Dodano 18.11.2020)
Lekka, owocowa, orzeźwiająca Cava
Opinia od Zofia

Różowe wina musujące są zawsze wyjątkowe … lekkie, wesołe, zabawne. Ta różowa Cava ma oprócz przyjemnego koloru doskonały smak. Zdecydowanie odczuwa się obecność czerwonych winogron, które sprawiają, że smak jest głęboki, dużo głębszy niż w przypadku białych win musujących. Cava ta jest lekka, owocowa, orzeźwiająca, bardzo bąbelkowa, a oprócz tego „ładnie” wygląda. Opis wygląda na doskonały wybór? … Tak, bo tak jest. (Dodano 29.09.2020)
Na specjalne okazje i nie tylko
Opinia od Joanna

Świetny Cava Rose Brut!
Mimo, że wytrawne to nie odczuwa się aż tak tej wytrawności. Pięknie musuje i świetnie smakuje. Dla mnie nr 1. (Dodano 08.05.2020)
bardzo dobra Cava
Opinia od Monika

wytrawna (Dodano 16.07.2019)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować