Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Wino do sałatek owocowych

Produkty 1 do 10 z 28

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  • Gruziński producent z międzynarodowym uznaniem

    Winiarnia Tiflis Vini Pogreby powstała w roku 1999 we wschodniej części popularnego winiarskiego regionu Kachetii. Od ponad 20 lat tworzy różnorodne gruzińskie wina, dzięki czemu grono miłośników win od Tiflis Vini Pogreby wciąż się rozrasta – dziś ich produkty znane są w Rosji, Niemczech, krajach bałtyckich, na Ukrainie i w U.S.A. Winiarnia produkuje trunki za pomocą najnowszych technologii i starożytnych metod, dzięki czemu każda kropla wina przejawia zarówno tradycyjnego gruzińskiego ducha, jak wysoką jakość. 

    Kachetia – starożytna Kolchida

    Kachetia to cenny historyczny obszar, który był doskonale znany już starożytnym grekom i chętnie opisywany w starożytnej literaturze. Tradycja wyrobu wina w tym miejscu również sięga czasów starożytnych, dzięki czemu jest to najbardziej popularny winiarski region Gruzji. Uprawiane są tam jedynie lokalne szczepy winorośli, które mają doskonałe warunki do rozwoju – duże nasłonecznienie, żyzne gleby i odpowiednie nawodnienie, które zapewnia przepływająca przez region rzeka Alazani. 

    Najlepsza biała odmiana

    Wbrew pozorom gorąca Gruzja to nie tylko czerwone odmiany winorośli i czerwone wina. Najpopularniejszą białą odmianą winnej latorośli jest Rkatsiteli, która jest podstawą białych, wyjątkowo aromatycznych win spokojnych oraz słodkich win wzmacnianych. Jest to autochtoniczna odmiana Gruzji, czyli taka, której nie uprawia się nigdzie indziej poza tym krajem. 

    Białe, półsłodkie, o kwiatowym aromacie

    Wino wyprodukowano w 100% z owoców szczepu Rkatsiteli. Ma przyjemną dla oka złotą barwę z połyskliwymi refleksami. Subtelny bukiet objawia się aromatami białych owoców: jabłek i gruszek z intensywną wonią białych kwiatów polnych. Na podniebieniu jedwabista konsystencja i wyraźna słodycz żółtych jabłek i ananasa, która pozostaje w ustach na długo po skończonej degustacji.

    Najlepszy towarzysz deserów

    Tbilisi Peak White Semi Sweet to doskonałe wino do łączenia z deserami na bazie śmietanki i waniliowych kremów, takich jak pana cotta z sosem malinowym, tarta waniliowa z kremem mascarpone i świeżymi truskawkami czy puszysty sernik z karmelową rosą. Doskonale posmakuje także z owocowymi lodami lub lodami waniliowymi z owocowymi sosami. 

    Stonowana elegancja

    Klasyczna butelka z jasnego szkła pozwala cieszyć oczy piękną barwą trunku jeszcze przed jej otwarciem. Ozdobiono ją kapturem na szyjce w odcieniu ciemnego brązu oraz szeroką prostokątną etykietą o takiej samej barwie. W górnej części etykiety znajduje się nazwa wina w kolorze złotym oraz rysunek złotej, bogato zdobionej kwerwi, czyli glinianego naczynia, które wraz z leżakującym winem zakopuje się w ziemi. Poniżej widnieje jeszcze informacja o miejscu produkcji oraz gruziński herb. Całość utrzymana jest w spójnej kolorystyce i eleganckim stylu. 

    Dowiedz się więcej
    33,00 zł Kup więcej od: 29,70 zł

  • Winnica Srebrna Góra jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce i obejmuje obszar 12 ha. Jej główne atuty to: malownicze położenie w dolinie Wisły, południowe stoki gwarantujące doskonałe nasłonecznienie, unikalna wapienno–gliniasta gleba i stanowiący naturalną osłonę Las Wolski.   Wina powstają w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru, jednak wytwarzane są w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej, niektóre dojrzewają potem w kontakcie z drewnem akacjowym lub dębowym. Nad całością produkcji czuwa czołowy polski enolog - Agnieszka Rousseau. W najbliższych latach winiarnia zostanie rozbudowywana z zachowaniem historycznego charakteru lokalizacji. 

    Dowiedz się więcej
    69,00 zł Kup więcej od: 62,10 zł

  • Siła 190-ciu rodzin

    Kellerei Kurtatsch to spółdzielnia winiarska założona w roku 1900, którą tworzy dziś 190-ąt rodzin winiarskich z regionu Górnej Adygi. Podstawą działalności winiarni jest szacunek do wyjątkowego klimatu i wspaniałych gleb tego obszaru Włoch oraz do nieocenionej wiedzy, jaką posiadają współpracujący w Kurtatsch winiarze. Każde wino pod etykietą winiarni jest wynikiem koncentracji na glebie i winorośli, z których winiarze starają się wydobyć najlepsze cechy i oddać konsumentom w postaci trunku. 

    Idealne terroir dla szczepu Gewurztraminer

    Winorośle, których owoce tworzą wino, uprawiane są w winnicy ustyuowanej na wschodnich, odsłoniętych zboczach na wysokości 300-500 metrów n.p.m., na glebie gliniasto-wapiennej. Jest to jedna z najbardziej wysuniętych na południe części Górnej Adygi, która uważana jest za najlepsze miejsce pod uprawę wymagającej odmiany Gewurztraminer. Jest to bowiem szczep, który w zbyt zimnym klimacie nie rozwija wszystkich swoich aromatów, w zbyt ciepłym natomiast traci naturalną kwasowość. 

    Maceracja na zimno

    Owoce sprasowano i poddano zimnej maceracji, a następnie umieszczono w kadziach ze stali nierdzewnej na czas fermentacji. Po fermentacji wino dojrzewało na lekkim osadzie. 

    Białe, wytrawne, o aromacie róż i owocu liczi

    Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. Harmonijnie łączą się w nim aromaty płatków białych róż, białej brzoskwini, owocu liczi i egzotycznych przypraw. Na podniebieniu intensywne, lecz nieprzytłaczające z wyraźną mineralnością, która dodaje orzeźwienia. Posmak liczi przeplata się z aromatem kwiatu magnolii. 

    Ryby, owoce morza i skorupiaki

    To doskonały trunek dla wszystkich wielbicieli „morskich” smaków. Skomponuje się zarówno z grillowanymi krewetkami z salsą mango, jak i smażoną rybą w tempurze. Doskonale posmakuje także  z mulami w białym winie i świeżym sushi oraz słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej. 

    Nowoczesne wino

    Smukła butelka z zielonkawego szkła ozdobiona została niewielką białą etykietą w minimalistycznym stylu. Umieszczono na niej nazwę szczepu, nazwę apelacji, do której trunek należy oraz rysunek trzech wysokich cyprysów, które są jednocześnie logotypem marki. Całości dopełnia czarny kaptur na szyjce oraz czarna etykieta u dołu butelki o nieregularnym kształcie, na której widnieje nazwa winiarni. 


    Dowiedz się więcej
    99,00 zł Kup więcej od: 89,10 zł

  • Winiarnia z tysiącem dębowych beczek

    W roku 1896 w hiszpańskim regionie La Rioja winiarski pasjonata D. Federico Paternina Josue założył winiarnię sygnowaną swoim nazwiskiem i wyposażył ją w tysiąc beczek z dębu amerykańskiego. W owych czasach było to nie lada przedsięwzięcie! Od tamtej pory marka Federico Paternina sukcesywnie się rozwijała tworząc jedne z najlepszych win w regionie, aż w końcu także jedne z najlepszych w całym kraju. Właściciele marki zmieniali się wielokrotnie, lecz jej duch pozostał ten sam – produkty firmy odznaczają się najwyższą jakością i tradycyjnym stylem.

    Hiszpańskie bąbelki

    Tradycyjnym winem musującym Hiszpanii jest Cava, której nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego „piwnicę na wino”. Prawdopodobnie inspirowana była faktem, iż wino to potrzebuje długiego leżakowania. Podstawowa, biała wersja Cavy tworzona jest głównie z lokalnych odmian winorośli, takich jak Xarello, Parellada i Macabeo, lecz dopuszczone są także szczepy międzynarodowe, np. Chardonnay. Różową Cavę tworzą najczęściej winogrona szczepu Monastrell. Trunek powstaje za pomocą metody klasycznej, która przewiduje przeprowadzenie drugiej fermentacji, czyli tej, podczas której pojawiają się bąbelki, w szczelnie zamkniętych butelkach.

    Musujące, różowe, wytrawne, o truskawkowym posmaku z nutą masła

    Wino jest kupażem szczepów Monastrell (70%) oraz Pinot Noir (30%). Wyróżnia się piękną różowo-łososiową barwą. Charyzmatycznie uciekające ku górze perliste bąbelki tworzą pienistą koronę na powierzchni trunku. Bukiet zdominowany jest wyrazistym aromatem dojrzałych truskawek. W ustach rozlewa się posmakiem mieszanki czerwonych owoców: truskawek, malin i poziomek z maślanymi akcentami, zamkniętym w kremowej konsystencji. Musowanie podkreśla wyrazisty smak i przedłuża jego trwałość.

    Jako aperitif lub towarzysz owoców morza

    Różowa Cava jest doskonałym trunkiem do serwowania w roli aperitifu, ponieważ wspaniale pobudza apetyt przed posiłkiem. W kwestiach kulinarnych łączy się z owocami morza i rybami – sushi, sashimi, grillowanymi krewetkami teriyaki, a także z kuchnią wegetariańską, np. tagliatelle w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami lub risotto z pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami.

    Niebieska szarfa

    Znakiem rozpoznawczym marki Federico Paternina są barwne szarfy przecinające w poprzek etykiety na butelkach. W przypadku tego trunku jest to jasno-niebieska szarfa na białym tle, na której umieszczono dodatkowo nazwę i logotyp marki. W dolnej części etykiety umieszczono również nazwę dzisiejszego właściciela marki – Marques da la Concordia. Całości dopełnia elegancki złoty kaptur obleczony na szyjce z czarną wstawką, informującą o tradycyjnej metodzie produkcji.

    Dowiedz się więcej
    34,90 zł Kup więcej od: 31,41 zł

  • Rodzinna pasja

    Familia Zuccardi to rodzinna winiarnia, założona w roku 1963 i prowadzona dziś przez 3-cią już generację rodziny. Wartości wyznawane przez założyciela firmy, Alberto Zuccardiego, wciąż są kultywowane – wytwarzanie win najwyższej jakości, otwarcie na nowe technologie i innowacje, praca w całkowitej harmonii ze środowiskiem oraz użyteczność dla społeczeństwa, którego są częścią.

    Seria A

    „Seria Argentyna” to linia win przedstawiająca najbardziej reprezentatywne szczepy winne i najbardziej rozpoznawalne regiony winiarskie kraju, które leżą u podnóża gór Andów. Linia ma na celu zachwycenie miłośników wina bogactwem i różnorodnością argentyńskich mikroklimatów i gleb. 

    Winiarski region Argentyny

    Wino powstało z winogron uprawianych w głównym, winiarskim regionie ArgentynyMendozy. Wyjątkowy, ciepły klimat połączony z kamienistymi glebami nawadnianymi wodą spływającą z lodowców tworzy niepowtarzalne warunki do uprawy winorośli. Wszystko to składa się na zupełnie niespodziewany i niespotykany w innych winach tego szczepu, aromat i smak stworzonego wina. 

    Białe, wytrawne, o owocowym aromacie

    Wyprodukowane z ręcznie zbieranych owoców szczepu Chardonnay (85%) i szczepu Viognier (15%). Zanim wino trafia do konsumentów, część leżakuje w beczkach z dębu francuskiego, a część w kadziach ze stali nierdzewnej. Ma piękną, złotą barwę i intensywny aromat owoców ananasa, białej brzoskwini i moreli z nutami cytryny. W smaku wino wyjawia swoją wyjątkowość i elegancję. Dobrze wyczuwalna, orzeźwiająca kwasowość miesza się ze słodyczą owoców tropikalnych. Smak trunku utrzymuje się w ustach na długo po zakończonej degustacji. 

    Do pesto, przegrzebków i owoców morza

    Zuccardi Serie A Chardonnay Viognier doskonale łączy się z kuchnią jarską na bazie surowych, blanszowanych jak i gotowanych na parze warzyw. Najlepiej posmakuje w towarzystwie tagliatelle z bazyliowym pesto i odrobiną startego parmezanu, smażonymi przegrzebkami lub krewetkami w maślano-czosnkowym sosie z natką pietruszki. Sparuje się także z sałatkami, rybami i delikatnym drobiem.

    Nowoczesny design

    Smukła, elegancka butelka ze szkła o oliwkowej barwie ozdobiona została prostokątną, kremową etykietą, na której przedstawiono kamienie oluwialne, z których znana jest Dolina Uco Mendoza – miejsce produkcji wina. Połączenie stonowanych kolorów i intrygującego rysunku tworzy nowoczesny, przyciągający uwagę styl. Wino zamykane jest zakrętką, dzięki czemu staje się doskonałym wyborem na duże uroczystości, pikniki czy przyjęcia w ogrodzie, gdzie wina otwierane korkociągiem były by niepraktyczne. 

    Nagrody

    Rocznik 2011 uzyskał 84 punkty w rankingu prestiżowego magazynu winiarskiego Wine Spectator. Natomiast rocznik 2008 uzyskał 85 punktów, a rocznik 2010 – 86 punktów. 

    Dowiedz się więcej
    74,00 zł Kup więcej od: 66,60 zł

  • Niemal 250 lat winiarskiej historii

    Historia marki winiarskiej Allendorf rozpoczęła się w 1773 roku wraz z zakupem kilku winnic przez Philipa Antona Allendorfa, który postanowił rozpocząć niewielką produkcję wina. Niestety ówczesna polityka Napoleona nie była przychylna dla winiarzy i w 1807 roku rodzina musiała podzielić majątek. Ponownie winnica weszła w posiadanie rodziny Allendorf, a dokładnie w ręce Fritza Allendorfa w roku 1955. W tamtym czasie mierzyła zaledwie 1,5 hektara, Fritz poświęcił więc wiele lat na jej rozbudowę, a dziś jest to jedna z największych w regionie Rheingau. Obecnie firma prowadzona jest przez 27-me pokolenie rodziny, sama winnica zajmuje 65 hektarów najlepszych miejsc w regionie, a marka otrzymała miano jednej z tysiąca najlepszych firm winiarskich na całym świecie. 

    Białe, wytrawne, o aromacie cytrusów, ananasa i moreli

    Wino wyprodukowano w 100 % z jednej z najważniejszych niemieckich odmian winorośli, Riesling. Przed butelkowaniem leżakowało w dębowych beczkach. Ma jasno-złocistą barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty cytrusów, owoców egzotycznych, a w tym ananasa i soczystej moreli z nutą świeżej trawy w tle. W ustach jest niezwykle rześkie, o przyjemnym owocowym posmaku cytrusów i doskonałej harmonii między orzeźwiającą kwasowością, a słodyczą. 

    Dania z owocami morza i potrawy o pikantnym charakterze

    Doskonały trunek do łączenia z wszelkimi daniami z owocami morza – spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi, tosty ze smażoną na maśle ośmiornicą lub grillowane kalmary z sosem aioli. Równie dobrze skomponuje się z pikantnymi potrawami kuchni azjatyckiej, np. spring rolls z warzywami i świeżym chilli. Najlepiej posmakuje schłodzone do temperatury 10⁰C. 

    Kultowa etykieta

    Wino zamknięto w smukłej butelce o długiej szyjce wykonanej z ciemno-zielonego szkła. Szyjkę obleczono prostym czarnym kapturem, a dolną część butelki ozdobiono prostokątną etykietą o czarnym tle. Na etykiecie widnieje duża nazwa trunku „Save Water Drink Riesling”, która na przestrzeni lat stała się wręcz kultowym tekstem powtarzanym przez miłośników wina na całym świecie. Pod nią widnieje jeszcze nazwa producenta. Całość utrzymana jest w nowoczesnym i minimalistycznym stylu. 

    Dowiedz się więcej
    59,90 zł Kup więcej od: 53,91 zł

  • Prestiżowy producent

    El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów hiszpańskich win. Znajduje się wśród liderów w prestiżowej grupie winiarskiej Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca), a jego wina są obecne w zestawieniach najlepszych trunków w około 50 krajach. Winiarnia powstała w 1970 roku i od tamtej pory sukcesywnie podąża za nowymi trendami winiarskimi, jednocześnie nie zapominając o swoim unikalnym i tradycyjnym charakterze. 

    Apelacja Cigales DO

    Apelacja Cigales DO powstała w roku 1991, chociaż tradycja winiarska na obszarze, który obejmuje sięga dalej, aż do XI wieku. Obejmuje ona 574 kilometry kwadratowe w okolicach miasteczka Cigales w pięknym hiszpańskim regionie Kastylii. W ramach tej apelacji działa 35 zrzeszonych producentów, w tym El Coto. Dziś wina tworzone na jej obszarze uznawane są za równie wspaniałe, co produkty ze słynnej Riojy. 

    Niskie temperatury 

    Winogrona wchodzące w skład wina zbierane były ręcznie. Po prasowaniu zostały poddane zimnej maceracji przez 6 godzin, a następnie poddano je procesowi fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, który trwał około 22 dni. Po fermentacji wino leżakowało na naturalnym osadzie około 30 dni, następnie było stabilizowane i butelkowane. 

    Różowe, wytrawne, o aromacie truskawek i liczi

    Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Tempranillo. Ma przyjemną jasno-truskawkową barwę. Bukiet intensywny i wyraźnie owocowy składa się z aromatów truskawkowej galaretki, owoców liczi i białych kwiatów. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne truskawki i czerwone porzeczki mieszają się z nutą mineralności i delikatnych fiołków. Degustacja jest wyjątkowo przyjemna dzięki jedwabistej konsystencji i doskonałej równowadze

    Deska serów, drobiu i sałatek

    Najlepiej skomponuje się z deską miękkich serów typu Brie lub Camembert oraz delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide z puree z groszku cukrowego lub sałatką na bazie chrupiących sałat z pieczonym indykiem, suszoną żurawiną i dressingiem jogurtowym. 

    Nowoczesny design

    Klasyczna butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Szyjka została obleczona czarnym kapturem pokrytym srebrnymi literami „V” pochodzącymi od nazwy marki, a środek butelki ozdabia intrygująca grafika przedstawiająca różne drogi rozchodzące się z miasta Cigales. Dół butelki zdobi wąska czarna etykieta z nazwą marki i detalami dotyczącymi trunku. 

    Dowiedz się więcej
    59,90 zł Kup więcej od: 53,91 zł

  • Wyspecjalizowani w odpowiedniej winifikacji

    Flagstone to winiarnia z Afryki Południowej, która od 2002 roku mieści się w starych budynkach dawnej fabryki materiałów wybuchowych w Western Cape. Winogrona do produkcji swoich trunków zbiera z 5-ciu głównych winnic regionu, których właściwości glebowe i klimatyczne dokładnie zbadała i oceniła. Wszystko dlatego, że to właśnie terroir Flagstone określiła jako kluczowy dla finalnego smaku i aromatu wina. Każda z odmian pochodzi więc z upraw z najlepszego dla siebie klimatu, a rodzaj winifikacji dobierany jest odpowiednio pod każdy ze szczepów. W taki sposób powstają wina doskonale oddające klimat winnicy, jak i cechy odmianowe winogron. 

    Wiadomość z ust do ust

    Flagstone „World of Mouth” Viognier powstało specjalnie po to, by wieść o trunkach winiarni rozchodziła się dzięki jednemu z najskuteczniejszych sposobów rozpowszechniania wiadomości – pocztą pantoflową. Z tego powodu też wino jest tak zaskakujące i wyśmienite, że wprost nie można o nim nie opowiedzieć swoim znajomym. Co prawda, informowanie za pomocą poczty pantoflowej o winie Viognier pokazuje nieco ironiczno-zabawny charakter marki, gdyż wymowa nazwy szczepu niejednokrotnie sprawiła ludziom problem. Łatwiej więc niż wypowiedzieć słowo „viognier” będzie po prostu zakupić to wino. 

    Białe, wytrawne

    Wino powstało w 100 % z owoców szczepu Viognier. Ma lśniącą barwę białego złota. W bukiecie dominują aromaty melona, brzoskwini i moreli z nutą jaśminu i groszku cukrowego. W ustach pojawiają się aromaty owoców lata, jabłek, gruszek i żółtych śliwek z subtelną pikantną nutą. Intensywne, lecz nieprzytłaczające z dobrze zaznaczoną orzeźwiającą kwasowością, która na długo utrzymuje owocowy posmak na podniebieniu. 

    Owoce morza, ryby i sałatki

    Szczególnie dobrze łączy się z małżami gotowanymi w bulionie z mleczkiem kokosowym masala oraz z owocami morza w śmietanowych sosach, jak spaghetti frutti di mare w śmietance z dodatkiem świeżej kolendry. Równie dobrze posmakuje w towarzystwie wędzonego łososia i grillowanego dorsza w marynacie z pieprzem cytrynowym lub sałatką ze szpinakiem, melonem i ricottą w sosie balsamicznym. Serwuj schłodzone do temperatury około 12⁰C. 

    Design jedyny w swoim rodzaju

    Wino zamknięto w smukłej butelce wykonanej z zielonego szkła, którą ozdobiono kapturem obleczonym na szyjce oraz prostokątną etykietą w dolnej części. Na białym tle etykiety widnieje duża nazwa producenta, w środkowej części rysunek przedstawiający przydrożne słupy z kablami energetycznymi z siedzącymi nań ptakami, a pod nim nazwę wina w kolorze czerwonym, logotyp marki, którym jest czerwona pieczęć oraz kilka informacji na temat wina. Szyjkę również ozdobiono liniami imitującymi kable, na których siedzą ptaki. Design nawiązuje oczywiście do nazwy wina i jego przeznaczenia, czyli mówienia o nim sobie nawzajem. 

    Międzynarodowe medale

    Word of Mouth to kolejne wino od Flagstone, które zostało wielokrotnie nagrodzone, w tym w konkursie Michelangelo International Wine Awards w 2018 roku, International Wine & Spirit Competition także w 2018, czy Decanter World Wine Awards 2018. 

    Dowiedz się więcej
    59,00 zł Kup więcej od: 53,10 zł

  • Powrót do rodzinnej tradycji

    Winiarnia CignoMoro powstała dzięki dziadkowi dzisiejszego właściciela, który w roku 1921 rozpoczął uprawę winorośli i nieśmiałą produkcję wina. Na wiele lat winnica została zapomniana, by wrócić do pracy w pełnym blasku w roku 2001, kiedy zainteresował się nią wnuk jej założyciela, Ciro Matichecchia. W ten sposób rozpoczęto produkcję win według tradycyjnych receptur, tworzonych z owoców 100-letnich winorośli z dodatkiem nowoczesnego podejścia do produkcji i dystrybucji. 

    Wspaniały klimat Półwyspu Salento

    CignoMoro uprawia winnice i produkuje wina we włoskim regionie Apulii, a dokładniej na Półwyspie Salento, gdzie panują warunki wprost idealne pod uprawę winorośli. Łączą się tam takie cechy jak duże nasłonecznienie, ciepły klimat, morska bryza znad dwóch otaczających półwysep mórz oraz żyzne gleby. To wszystko sprawia, że winogrona dojrzewają słodkie i soczyste i oddają wina o wspaniałych cechach odmianowych. 

    Różowe, wytrawne, o aromacie róży i truskawek

    Wino wyprodukowano w 100% z lokalnego szczepu Negroamaro. Ma urzekającą, różową barwę i niezwykle przyjemny bukiet. W nosie subtelne kwiatowe aromaty płatków różowych róż łączą się z nutą dojrzałych śliwek i czarnych wiśni. Na podniebieniu jest delikatne, o intensywnym posmaku truskawek i ziaren granatu przeplatających się ze świeżą różą i geranium. Idealne do rozkoszowana się późnym latem, kiedy dni są wciąż ciepłe, a wieczorami przychodzi świeży, orzeźwiający wiatr. 

    Do serów, drobiu i owoców morza

    Doskonałe jako aperitif przed kolacją, który rozbudzi apetyt i zachęci kubki smakowe do dalszej podróży gastronomicznej. Komponuje się z pieczonym drobiem, na przykład indykiem ze złocistą skórką z dodatkiem smażonych na winie buraczków. Łączy się także ze smażonymi w tempurze kalmarami w towarzystwie chutneya z wiśni i żurawiny oraz deską miękkich serów typu Brie.  

    Przyciągające uwagę

    Wino zamknięto w klasycznej butelce o intrygującej, przyciągającej uwagę etykiecie. Na czarnym tle etykiety rozmieszczono różowe, błyszczące kółeczka, które znajdują się również w dolnej części kaptura na szyjce butelki. W środkowej części etykiety pozostawiono wolną przestrzeń z ciemnym tłem, na której umieszczono nazwę wina oraz drobne informacje na jego temat. 

    Dowiedz się więcej
    69,90 zł Kup więcej od: 65,01 zł

  • Jeden z najlepszych producentów winiarskich na świecie

    Winiarnia Allendorf została założona w roku 1773 przez Philipa Antona Allendorfa, który w tymże roku zakupił kilka winnic w niemieckim regionie Rheigau i z ich owoców rozpoczął niewielką produkcję wina. Niestety w roku 1807 w wyniku niesprzyjającej dla winiarzy polityki majątek Allendorfa musiał zostać podzielony na kilka mniejszych, co negatywnie wpłynęło na winiarskie przedsiębiorstwo. Ponownie skupił całość w swoich rękach Fritz Allendorf i jego żona dopiero w roku 1955. Od tamtej pory firma sukcesywnie się rozrasta, a zarządza nią już 27-me pokolenie rodziny. Obecnie jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek winiarskich na świecie, która znalazła się na liście tysiąca najlepszych producentów wina na całym świecie!

    Bezalkoholowy Riesling

    Allendorf Save Water Drink Riesling Alcohol Frei to wino bezalkoholowe wyprodukowane z ręcznie zbieranych winogron odmiany Riesling. Pomimo braku procentów wino zachowało typowy charakter Rieslinga. W kieliszku ujawnia jasno-żółty kolor o pastelowej barwie. W nosie zachwyca świeżymi aromatami cytrusów i zielonych gruszek, a podniebienie uwodzi doskonałą równowagą między słodyczą a orzeźwiającą kwasowością z wyraźną mineralną nutą.
    Wino bezalkoholowe to dobry pomysł dla wszystkich osób unikających procentów, dla tych, którzy z różnych względów nie mogą uraczyć się kieliszkiem tradycyjnego wina, jak na przykład kierowcy lub po prostu nie mają ochoty na klasyczny alkohol. Sprawdzi się podczas pikniku za miastem, na który trzeba dojechać, na weselu i każdej innej uroczystości.

    Do ryb, sałatek i drobiu

    Sprawdzi się zarówno w towarzystwie delikatnego mięsa drobiowego, jak roladki z indyka ze szpinakiem i ricottą, jak i sałatek na bazie świeżych warzyw, grillowanych ryb i sushi. Wino jest również doskonałym składnikiem drinków typu Szprycer. Serwuj dobrze schłodzone do temperatury około 10-13⁰C.

    Kultowa etykieta

    Wino zamknięte jest w typową dla niemieckiego winiarstwa smukłą butelkę o szyjce płynnie przechodzącej w dolną część. Butelka wykonana jest z jasnego szkła, zamknięta czarną zakrętką i ozdobiona prostokątną etykietą o białym tle. Na etykiecie widnieje jeden z najbardziej kultowych tekstów nowoczesnego winiarstwa, który jest jednocześnie nazwą wina. Pod nim umieszczono jeszcze nazwę producenta i informacje o tym, że wino jest w wersji bezalkoholowej.

    Dowiedz się więcej
    53,00 zł Kup więcej od: 47,70 zł

Produkty 1 do 10 z 28

na stronę

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3