Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Pepe Nero Rosato


na-co-dzien na co dzień
na-impreze na imprezę
polecane polecane
69,90 zł

 X 

w zestawie

Opis

Powrót do rodzinnej tradycji

Winiarnia CignoMoro powstała dzięki dziadkowi dzisiejszego właściciela, który w roku 1921 rozpoczął uprawę winorośli i nieśmiałą produkcję wina. Na wiele lat winnica została zapomniana, by wrócić do pracy w pełnym blasku w roku 2001, kiedy zainteresował się nią wnuk jej założyciela, Ciro Matichecchia. W ten sposób rozpoczęto produkcję win według tradycyjnych receptur, tworzonych z owoców 100-letnich winorośli z dodatkiem nowoczesnego podejścia do produkcji i dystrybucji. 

Wspaniały klimat Półwyspu Salento

CignoMoro uprawia winnice i produkuje wina we włoskim regionie Apulii, a dokładniej na Półwyspie Salento, gdzie panują warunki wprost idealne pod uprawę winorośli. Łączą się tam takie cechy jak duże nasłonecznienie, ciepły klimat, morska bryza znad dwóch otaczających półwysep mórz oraz żyzne gleby. To wszystko sprawia, że winogrona dojrzewają słodkie i soczyste i oddają wina o wspaniałych cechach odmianowych. 

Różowe, wytrawne, o aromacie róży i truskawek

Wino wyprodukowano w 100% z lokalnego szczepu Negroamaro. Ma urzekającą, różową barwę i niezwykle przyjemny bukiet. W nosie subtelne kwiatowe aromaty płatków różowych róż łączą się z nutą dojrzałych śliwek i czarnych wiśni. Na podniebieniu jest delikatne, o intensywnym posmaku truskawek i ziaren granatu przeplatających się ze świeżą różą i geranium. Idealne do rozkoszowana się późnym latem, kiedy dni są wciąż ciepłe, a wieczorami przychodzi świeży, orzeźwiający wiatr. 

Do serów, drobiu i owoców morza

Doskonałe jako aperitif przed kolacją, który rozbudzi apetyt i zachęci kubki smakowe do dalszej podróży gastronomicznej. Komponuje się z pieczonym drobiem, na przykład indykiem ze złocistą skórką z dodatkiem smażonych na winie buraczków. Łączy się także ze smażonymi w tempurze kalmarami w towarzystwie chutneya z wiśni i żurawiny oraz deską miękkich serów typu Brie.  

Przyciągające uwagę

Wino zamknięto w klasycznej butelce o intrygującej, przyciągającej uwagę etykiecie. Na czarnym tle etykiety rozmieszczono różowe, błyszczące kółeczka, które znajdują się również w dolnej części kaptura na szyjce butelki. W środkowej części etykiety pozostawiono wolną przestrzeń z ciemnym tłem, na której umieszczono nazwę wina oraz drobne informacje na jego temat. 

Opis

Powrót do rodzinnej tradycji

Winiarnia CignoMoro powstała dzięki dziadkowi dzisiejszego właściciela, który w roku 1921 rozpoczął uprawę winorośli i nieśmiałą produkcję wina. Na wiele lat winnica została zapomniana, by wrócić do pracy w pełnym blasku w roku 2001, kiedy zainteresował się nią wnuk jej założyciela, Ciro Matichecchia. W ten sposób rozpoczęto produkcję win według tradycyjnych receptur, tworzonych z owoców 100-letnich winorośli z dodatkiem nowoczesnego podejścia do produkcji i dystrybucji. 

Wspaniały klimat Półwyspu Salento

CignoMoro uprawia winnice i produkuje wina we włoskim regionie Apulii, a dokładniej na Półwyspie Salento, gdzie panują warunki wprost idealne pod uprawę winorośli. Łączą się tam takie cechy jak duże nasłonecznienie, ciepły klimat, morska bryza znad dwóch otaczających półwysep mórz oraz żyzne gleby. To wszystko sprawia, że winogrona dojrzewają słodkie i soczyste i oddają wina o wspaniałych cechach odmianowych. 

Różowe, wytrawne, o aromacie róży i truskawek

Wino wyprodukowano w 100% z lokalnego szczepu Negroamaro. Ma urzekającą, różową barwę i niezwykle przyjemny bukiet. W nosie subtelne kwiatowe aromaty płatków różowych róż łączą się z nutą dojrzałych śliwek i czarnych wiśni. Na podniebieniu jest delikatne, o intensywnym posmaku truskawek i ziaren granatu przeplatających się ze świeżą różą i geranium. Idealne do rozkoszowana się późnym latem, kiedy dni są wciąż ciepłe, a wieczorami przychodzi świeży, orzeźwiający wiatr. 

Do serów, drobiu i owoców morza

Doskonałe jako aperitif przed kolacją, który rozbudzi apetyt i zachęci kubki smakowe do dalszej podróży gastronomicznej. Komponuje się z pieczonym drobiem, na przykład indykiem ze złocistą skórką z dodatkiem smażonych na winie buraczków. Łączy się także ze smażonymi w tempurze kalmarami w towarzystwie chutneya z wiśni i żurawiny oraz deską miękkich serów typu Brie.  

Przyciągające uwagę

Wino zamknięto w klasycznej butelce o intrygującej, przyciągającej uwagę etykiecie. Na czarnym tle etykiety rozmieszczono różowe, błyszczące kółeczka, które znajdują się również w dolnej części kaptura na szyjce butelki. W środkowej części etykiety pozostawiono wolną przestrzeń z ciemnym tłem, na której umieszczono nazwę wina oraz drobne informacje na jego temat. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować