Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Dopff Gewurztraminer Reserve


Dopff au Moulin
na-prezent na prezent
99,90 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Jeden z najlepszych domów winiarskich Alzacji

Winiarska historia marki Dopff-au-Moulin rozpoczęła się w 1574 roku w niewielkiej miejscowości Riquewihr, dzięki rodzinie Dopff parającej się winiarstwem i bednarstwem, czyli produkcją beczek. Produkcja wina w niezależnej winnicy rozpoczęła się dopiero dwa wieku później, jednak z oszałamiającym sukcesem. To marka Dopff jest twórcą wspaniałego wina musującego Cremant d’Alsace i prowodyrem powstania tej apelacji a także rozpoczęcia butelkowania wina produkowanego w regionie Alzacji. 

Winnice należące do AOC

Riquewiht, w której znajduje się winiarnia, uważana jest za jedną z najpiękniejszych wiosek w całej Francji. Leży na wysokości 300 metrów n.p.m. w otoczeniu wysokich gór, które chronią winogrona przed opadami siarczystego deszczu i silnymi wiatrami. Obecnie firma posiada trzy winnice w apelacji AOC: Grand Cru Riquewihr – Schoenenbourh, Riquewihr – Sporen oraz Turckheim – Brand o łącznej powierzchni ponad 70 hektarów. 

Białe, półwytrawne, o aromacie liczi, róży i jaśminu

Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Gewurtraminer. Ma jasno-złocistą barwę z zielonkawym refleksem. Bukiet typowy dla szczepu otwiera się aromatami owocu liczi, gruszki, pigwy i kwiatowymi nutami róży oraz jaśminu z niuansem gałki muszkatołowej. W ustach niska kwasowość i wysoki poziom alkoholu w połączeniu oddaje wrażenie miękkości i aksamitności, a wręcz oleistości konsystencji. Wysoka zawartość cukru resztkowego sprawia, że rozlewa się słodkim posmakiem owoców tropikalnych o eleganckim charakterze. 

Do kuchni francuskiej, azjatyckiej i deski serów

Dopff Gewurztraminer Reserve to wino o wyjątkowo szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Skomponuje się zarówno z lokalną kuchnią francuską, np. Foie Gras i alzackim serem Munster, jak kuchnią egzotyczną, np. japońskimi spring rolls ze świeżym ogórkiem, musem z mango i kolendrą. Równie dobrze posmakuje z deską pleśniowych i długo dojrzewających serów, a nawet z tartą z kremem waniliowym i świeżymi owocami leśnymi. Najlepiej serwować w temperaturze około 10-12⁰C. 

Alzacka butelka

Kształt butelki, w której zamknięto trunek został zaprojektowany i wydany na rynek przez markę Dopff w roku 1913. Od tamtej pory alzackie wina wyróżniają się na tle winiarskich regionów butelkami o smukłej, wysokiej budowie ze środkową częścią przechodzącą płynnie w szyjkę. Szyjka obleczona jest krótkim kapturem w kolorze ciemno-szarym z logotypem marki. Dolna część butelki ozdobiona jest białą etykietą we wzory w kształcie rombu. Znajduje się na niej nazwa producenta i trunku, logotyp, którym jest rysunek młyna oraz informacja o miejscu produkcji.  

Opis

Jeden z najlepszych domów winiarskich Alzacji

Winiarska historia marki Dopff-au-Moulin rozpoczęła się w 1574 roku w niewielkiej miejscowości Riquewihr, dzięki rodzinie Dopff parającej się winiarstwem i bednarstwem, czyli produkcją beczek. Produkcja wina w niezależnej winnicy rozpoczęła się dopiero dwa wieku później, jednak z oszałamiającym sukcesem. To marka Dopff jest twórcą wspaniałego wina musującego Cremant d’Alsace i prowodyrem powstania tej apelacji a także rozpoczęcia butelkowania wina produkowanego w regionie Alzacji. 

Winnice należące do AOC

Riquewiht, w której znajduje się winiarnia, uważana jest za jedną z najpiękniejszych wiosek w całej Francji. Leży na wysokości 300 metrów n.p.m. w otoczeniu wysokich gór, które chronią winogrona przed opadami siarczystego deszczu i silnymi wiatrami. Obecnie firma posiada trzy winnice w apelacji AOC: Grand Cru Riquewihr – Schoenenbourh, Riquewihr – Sporen oraz Turckheim – Brand o łącznej powierzchni ponad 70 hektarów. 

Białe, półwytrawne, o aromacie liczi, róży i jaśminu

Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Gewurtraminer. Ma jasno-złocistą barwę z zielonkawym refleksem. Bukiet typowy dla szczepu otwiera się aromatami owocu liczi, gruszki, pigwy i kwiatowymi nutami róży oraz jaśminu z niuansem gałki muszkatołowej. W ustach niska kwasowość i wysoki poziom alkoholu w połączeniu oddaje wrażenie miękkości i aksamitności, a wręcz oleistości konsystencji. Wysoka zawartość cukru resztkowego sprawia, że rozlewa się słodkim posmakiem owoców tropikalnych o eleganckim charakterze. 

Do kuchni francuskiej, azjatyckiej i deski serów

Dopff Gewurztraminer Reserve to wino o wyjątkowo szerokim zastosowaniu gastronomicznym. Skomponuje się zarówno z lokalną kuchnią francuską, np. Foie Gras i alzackim serem Munster, jak kuchnią egzotyczną, np. japońskimi spring rolls ze świeżym ogórkiem, musem z mango i kolendrą. Równie dobrze posmakuje z deską pleśniowych i długo dojrzewających serów, a nawet z tartą z kremem waniliowym i świeżymi owocami leśnymi. Najlepiej serwować w temperaturze około 10-12⁰C. 

Alzacka butelka

Kształt butelki, w której zamknięto trunek został zaprojektowany i wydany na rynek przez markę Dopff w roku 1913. Od tamtej pory alzackie wina wyróżniają się na tle winiarskich regionów butelkami o smukłej, wysokiej budowie ze środkową częścią przechodzącą płynnie w szyjkę. Szyjka obleczona jest krótkim kapturem w kolorze ciemno-szarym z logotypem marki. Dolna część butelki ozdobiona jest białą etykietą we wzory w kształcie rombu. Znajduje się na niej nazwa producenta i trunku, logotyp, którym jest rysunek młyna oraz informacja o miejscu produkcji.  

Opinie

Dla pań
Opinia od Mieczysław

Wino o lekko grejpfrutowym smaku i stłumionej słodyczy. Świetny aperitiv. (Dodano 15.11.2017)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować