Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Museum Vinea Rosado

  • na lato
  • na piknik
  • na randkę
  • na wieczór panieński

Bodegas El Coto de Rioja
59,90 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Prestiżowy producent

El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów hiszpańskich win. Znajduje się wśród liderów w prestiżowej grupie winiarskiej Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca), a jego wina są obecne w zestawieniach najlepszych trunków w około 50 krajach. Winiarnia powstała w 1970 roku i od tamtej pory sukcesywnie podąża za nowymi trendami winiarskimi, jednocześnie nie zapominając o swoim unikalnym i tradycyjnym charakterze. 

Apelacja Cigales DO

Apelacja Cigales DO powstała w roku 1991, chociaż tradycja winiarska na obszarze, który obejmuje sięga dalej, aż do XI wieku. Obejmuje ona 574 kilometry kwadratowe w okolicach miasteczka Cigales w pięknym hiszpańskim regionie Kastylii. W ramach tej apelacji działa 35 zrzeszonych producentów, w tym El Coto. Dziś wina tworzone na jej obszarze uznawane są za równie wspaniałe, co produkty ze słynnej Riojy. 

Niskie temperatury 

Winogrona wchodzące w skład wina zbierane były ręcznie. Po prasowaniu zostały poddane zimnej maceracji przez 6 godzin, a następnie poddano je procesowi fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, który trwał około 22 dni. Po fermentacji wino leżakowało na naturalnym osadzie około 30 dni, następnie było stabilizowane i butelkowane. 

Różowe, wytrawne, o aromacie truskawek i liczi

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Tempranillo. Ma przyjemną jasno-truskawkową barwę. Bukiet intensywny i wyraźnie owocowy składa się z aromatów truskawkowej galaretki, owoców liczi i białych kwiatów. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne truskawki i czerwone porzeczki mieszają się z nutą mineralności i delikatnych fiołków. Degustacja jest wyjątkowo przyjemna dzięki jedwabistej konsystencji i doskonałej równowadze

Deska serów, drobiu i sałatek

Najlepiej skomponuje się z deską miękkich serów typu Brie lub Camembert oraz delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide z puree z groszku cukrowego lub sałatką na bazie chrupiących sałat z pieczonym indykiem, suszoną żurawiną i dressingiem jogurtowym. 

Nowoczesny design

Klasyczna butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Szyjka została obleczona czarnym kapturem pokrytym srebrnymi literami „V” pochodzącymi od nazwy marki, a środek butelki ozdabia intrygująca grafika przedstawiająca różne drogi rozchodzące się z miasta Cigales. Dół butelki zdobi wąska czarna etykieta z nazwą marki i detalami dotyczącymi trunku. 

Opis

Prestiżowy producent

El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów hiszpańskich win. Znajduje się wśród liderów w prestiżowej grupie winiarskiej Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca), a jego wina są obecne w zestawieniach najlepszych trunków w około 50 krajach. Winiarnia powstała w 1970 roku i od tamtej pory sukcesywnie podąża za nowymi trendami winiarskimi, jednocześnie nie zapominając o swoim unikalnym i tradycyjnym charakterze. 

Apelacja Cigales DO

Apelacja Cigales DO powstała w roku 1991, chociaż tradycja winiarska na obszarze, który obejmuje sięga dalej, aż do XI wieku. Obejmuje ona 574 kilometry kwadratowe w okolicach miasteczka Cigales w pięknym hiszpańskim regionie Kastylii. W ramach tej apelacji działa 35 zrzeszonych producentów, w tym El Coto. Dziś wina tworzone na jej obszarze uznawane są za równie wspaniałe, co produkty ze słynnej Riojy. 

Niskie temperatury 

Winogrona wchodzące w skład wina zbierane były ręcznie. Po prasowaniu zostały poddane zimnej maceracji przez 6 godzin, a następnie poddano je procesowi fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, który trwał około 22 dni. Po fermentacji wino leżakowało na naturalnym osadzie około 30 dni, następnie było stabilizowane i butelkowane. 

Różowe, wytrawne, o aromacie truskawek i liczi

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Tempranillo. Ma przyjemną jasno-truskawkową barwę. Bukiet intensywny i wyraźnie owocowy składa się z aromatów truskawkowej galaretki, owoców liczi i białych kwiatów. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne truskawki i czerwone porzeczki mieszają się z nutą mineralności i delikatnych fiołków. Degustacja jest wyjątkowo przyjemna dzięki jedwabistej konsystencji i doskonałej równowadze

Deska serów, drobiu i sałatek

Najlepiej skomponuje się z deską miękkich serów typu Brie lub Camembert oraz delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide z puree z groszku cukrowego lub sałatką na bazie chrupiących sałat z pieczonym indykiem, suszoną żurawiną i dressingiem jogurtowym. 

Nowoczesny design

Klasyczna butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Szyjka została obleczona czarnym kapturem pokrytym srebrnymi literami „V” pochodzącymi od nazwy marki, a środek butelki ozdabia intrygująca grafika przedstawiająca różne drogi rozchodzące się z miasta Cigales. Dół butelki zdobi wąska czarna etykieta z nazwą marki i detalami dotyczącymi trunku. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować