Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Museum Vinea Rosado


Bodegas El Coto de Rioja
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-randke na randkę
na-wieczor-panienski na wieczór panieński
59,90 zł

 X 

w zestawie

Opis

Prestiżowy producent

El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów hiszpańskich win. Znajduje się wśród liderów w prestiżowej grupie winiarskiej Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca), a jego wina są obecne w zestawieniach najlepszych trunków w około 50 krajach. Winiarnia powstała w 1970 roku i od tamtej pory sukcesywnie podąża za nowymi trendami winiarskimi, jednocześnie nie zapominając o swoim unikalnym i tradycyjnym charakterze. 

Apelacja Cigales DO

Apelacja Cigales DO powstała w roku 1991, chociaż tradycja winiarska na obszarze, który obejmuje sięga dalej, aż do XI wieku. Obejmuje ona 574 kilometry kwadratowe w okolicach miasteczka Cigales w pięknym hiszpańskim regionie Kastylii. W ramach tej apelacji działa 35 zrzeszonych producentów, w tym El Coto. Dziś wina tworzone na jej obszarze uznawane są za równie wspaniałe, co produkty ze słynnej Riojy. 

Niskie temperatury 

Winogrona wchodzące w skład wina zbierane były ręcznie. Po prasowaniu zostały poddane zimnej maceracji przez 6 godzin, a następnie poddano je procesowi fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, który trwał około 22 dni. Po fermentacji wino leżakowało na naturalnym osadzie około 30 dni, następnie było stabilizowane i butelkowane. 

Różowe, wytrawne, o aromacie truskawek i liczi

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Tempranillo. Ma przyjemną jasno-truskawkową barwę. Bukiet intensywny i wyraźnie owocowy składa się z aromatów truskawkowej galaretki, owoców liczi i białych kwiatów. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne truskawki i czerwone porzeczki mieszają się z nutą mineralności i delikatnych fiołków. Degustacja jest wyjątkowo przyjemna dzięki jedwabistej konsystencji i doskonałej równowadze

Deska serów, drobiu i sałatek

Najlepiej skomponuje się z deską miękkich serów typu Brie lub Camembert oraz delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide z puree z groszku cukrowego lub sałatką na bazie chrupiących sałat z pieczonym indykiem, suszoną żurawiną i dressingiem jogurtowym. 

Nowoczesny design

Klasyczna butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Szyjka została obleczona czarnym kapturem pokrytym srebrnymi literami „V” pochodzącymi od nazwy marki, a środek butelki ozdabia intrygująca grafika przedstawiająca różne drogi rozchodzące się z miasta Cigales. Dół butelki zdobi wąska czarna etykieta z nazwą marki i detalami dotyczącymi trunku. 

Opis

Prestiżowy producent

El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów hiszpańskich win. Znajduje się wśród liderów w prestiżowej grupie winiarskiej Rioja Qualified Designation of Origin (D.O.Ca), a jego wina są obecne w zestawieniach najlepszych trunków w około 50 krajach. Winiarnia powstała w 1970 roku i od tamtej pory sukcesywnie podąża za nowymi trendami winiarskimi, jednocześnie nie zapominając o swoim unikalnym i tradycyjnym charakterze. 

Apelacja Cigales DO

Apelacja Cigales DO powstała w roku 1991, chociaż tradycja winiarska na obszarze, który obejmuje sięga dalej, aż do XI wieku. Obejmuje ona 574 kilometry kwadratowe w okolicach miasteczka Cigales w pięknym hiszpańskim regionie Kastylii. W ramach tej apelacji działa 35 zrzeszonych producentów, w tym El Coto. Dziś wina tworzone na jej obszarze uznawane są za równie wspaniałe, co produkty ze słynnej Riojy. 

Niskie temperatury 

Winogrona wchodzące w skład wina zbierane były ręcznie. Po prasowaniu zostały poddane zimnej maceracji przez 6 godzin, a następnie poddano je procesowi fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, który trwał około 22 dni. Po fermentacji wino leżakowało na naturalnym osadzie około 30 dni, następnie było stabilizowane i butelkowane. 

Różowe, wytrawne, o aromacie truskawek i liczi

Wino stworzono w 100 % z owoców odmiany Tempranillo. Ma przyjemną jasno-truskawkową barwę. Bukiet intensywny i wyraźnie owocowy składa się z aromatów truskawkowej galaretki, owoców liczi i białych kwiatów. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne truskawki i czerwone porzeczki mieszają się z nutą mineralności i delikatnych fiołków. Degustacja jest wyjątkowo przyjemna dzięki jedwabistej konsystencji i doskonałej równowadze

Deska serów, drobiu i sałatek

Najlepiej skomponuje się z deską miękkich serów typu Brie lub Camembert oraz delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide z puree z groszku cukrowego lub sałatką na bazie chrupiących sałat z pieczonym indykiem, suszoną żurawiną i dressingiem jogurtowym. 

Nowoczesny design

Klasyczna butelka z jasnego szkła utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Szyjka została obleczona czarnym kapturem pokrytym srebrnymi literami „V” pochodzącymi od nazwy marki, a środek butelki ozdabia intrygująca grafika przedstawiająca różne drogi rozchodzące się z miasta Cigales. Dół butelki zdobi wąska czarna etykieta z nazwą marki i detalami dotyczącymi trunku. 

Opinie

Do Sushi Bomba
Opinia od Tomasz

Do Sushi bomba! To jest chyba moje ulubione wino różowe. (Dodano 26.03.2021)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować